Szukaj
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
mnie ten fakt zupelnie nie smieszy![]()
rawy ze smarka3ki waza ok 20-22mega, wiec tu powinny podobnie.
coz ... jesli z puszki wychodza takie obrazki jak ze smarka (a nie wydaje mi sie by wycodzily gorsze) to jest to bardzo dobra propozycja dla studyjnych fotografow.
Czy ja dobrze widzę? Nie używałem nigdy 5d, ale ten nowy ma punkty AFa tylko w takim malutkim obszarze, w centrum kadru?! O mamo! Film full HD to jakaś porażka straszna. Tego się nie da oglądać, chyba, że ktoś kto go robił, nie miał pojęcia co i jak, miał wolną kartę itp. Przekonamy się potem.
Tak się zastanawiam - po co użytkownik 5D miałby kupić 5D ver. II? Matryca z 5D jednak nie wystarczała do wszystkiego? Na plakaty, rzeczywiście kolejne megapiksele nie zaszkodzą. Widać, że wysokie ISO jest ok, więc przynajmniej nie kosztem szumów się obyło. Ciekawe jak z rozpiętością tonalną.
W sumie jeśli przyjmiemy, że 5D nadawał się do reporterki prawie tak jak D80, to jego następcę kupią pewnie Ci sami ludzie - właśnie nie ze względu na słabe reporterskie właściwości, a na jakość obrazka. Ale czy zobaczą różnicę? Jestem ciekaw jak wypadnie porównanie 5d contra 5d II przy obrazku w formacie ekranowym. Czyli też odbitkowym. Ktoś zobaczy różnicę?! A jeśli nie, to czy warto zamieniać stary na nowy?
Rewolucji nie widzę - to nie jest aparat wszechczasów bijący na głowę Marki czy D700. To po prostu nowa matryca plus kilka drobiazgów. Niezmieniona grupa odbiorcza, ani jakoś specjalnie nie przeorganizowany system autofokusa. Na horyzoncie Nikon szykuje się do odpowiednika - z Afem pokrywającym o wiele większy obszar, śledzeniem 3D, prawdopodobnie większą prędkością. Ciekaw jestem nie 5d mk II, bo to kosmetyka, ale co powiedzą jego nabywcy jak Nikon wypuści dla niego konkurencję.
Ja osobiście "zadowalam się" D700. Więcej MPikseli nigdy nie chciałem. bardziej zależy mi na prędkości, sprawności i niezawodności puszki. Na obecnym poziomie jakość matrycy ma znaczenie, ale mniejsze - bardziej się liczą dobre szkła i sprawny AF, tak by zrobić dane zdjęcie w ogóle, a nie by ciągle walczyć z ostrością.
Co bym uznał za przełom w 5D mk II? System autofokusa z polami pokrywającymi duży obszar, ze śledzeniem obiektów. Do tego przynajmniej 5 klatek na sekundę, bo ta prędkość jest już w wielu zadaniach wystarczająca. No ale to będzie w Marku, a nie jakimś modelu dla pospólstwaWłaściwie to jest - w 1DsIII, choć też może bez wybitnego AFa.
Pusta torba team
BLOG
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Skontaktuj się z nami