Szukaj
W UK dostepny dopiero od 30 listopada (wg. amazon.co.uk). Wiec w pierwszym tygodniu grudnia jade do Walii na plener juz z nowa puszka![]()
Adam, chyba wyczerpałeś temat dokładnieJa wciąż zastanawiam się, czy pod stołem nie czeka 7d na Photokinę
![]()
Ciekawe, muszę sobie takiego jednego RAWA wgrać na komputer i zobaczyć o ile jest gorzej - tak GORZEJ. Odczuwam różnicę w obróbce pomiędzy plikami z matrycy 10 i 12 mega. Z plikami 21 mega będzie prawdopodobnie 2x gorzej. To nie jest ewolucja - to jest rewolucja - nie w fotografowaniu, ale w obróbce i zachowywaniu wyprodukowanych danych. Do kosztu aparatu trzeba doliczyć nowy komputer, dyski, ram i odjąć trochę czasu od czasu wolnego rodziny itp, ktory trzeba będzie wykorzystać na obróbke zdjęć. W specyficznych zastosowaniach oczywiście dla kilku % zdjęć ta matryca się przyda, ale co z resztą zdjęć, gdzie ta matryca jest po prostu za duża - choć za kilka dni jedynie słusznym twierdzeniem pewnie będzie że to niezbędne minimum.
Reasumując - gratuluję przyszłym posiadaczom dobrego aparatu i współczuję pracy z plikami przez niego wykonanymi (ze względu na powolność obróbki i wielkość pliku, a nie jakość)![]()
pozdrawiam Sebastian
chyba nie doczytałeś specyfikacjijest sRaw 10 mpix. wystarczający. i spora gradacja rozmiarow jpg.
przerobiłem trochę materiału z ds3 - c2duo, 2gb ram. najmniejszych problemów z obróbką 21 mpix, a to nie jest komputer ani nowoczesny, ani kosztowny. nie przesadzajmy z narzekaniem na ilość mpix i trudności z przerobem, bo wybór jest.
a faktycznie nie doczytałem (ale ja generalnie mało czytuję specyfikacji sprzętu - zwłaszcza fotograficznego)- sRaw 10 mpix jest faktycznie wystarczające, jpg nie używam - choć powoli myślę że trzeba w końcu się przełamać i spróbować. Pewnie porównania 12 mpix i 21 mpix zobaczę bardzo szybko, wtedy będę dywagował czy potrzebne czy nie
- na dzień dzisiejszy w MOIM przypadku zupełnie zbędne, a wręcz niewskazane. Obraz z pewnością będzie fajny z tego aparatu.
Generalnie aparat godny firmy Canon - wszystkie narzekania na budowę, a nie na obraz![]()
Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 17-09-2008 o 20:44
pozdrawiam Sebastian
To akurat nie do końca trafiony argument - w Canonach jest sRAW o wielkości połówki i ćwiartki oryginału. Ja np. tęsknię jak cholera do mojego dedwahacza, którym robiłem sobie 4MP NEFki - obecnie z 12MP NEFiorami nie ma już to-tamto. W przypadku takiej piąteczki miałbym RAW-y jak z D2H i jak z hipotetycznego D3X-a jednocześnie.
prawie tak, za wyjątkiem AF, który chyba nie powala, na pewno nie powala rozłożenie pól w kadrze. Ja narzekałem na D3 patrząc z zazdrością na pokrycie w D300. Piątka wygląda niestety słabiej pod tym względem niż nikony. Szybkośc dla mnie nie ma znaczenia, ale precyzja, czułośc i drobny punkt AF. Nie wiem czy ten canon to ma, ale czytając CB to wątpię. Druga sprawa - ergonomia, przyzwyczajenia i posiadana optyka. Są osoby co się przesiadają w miarę bezboleśnie, lubia poznawac nowe itd. Ja na odwrót. canon by musiał byc 2x lepszy, a nikon nie dawac nadziei bym się przesiadał.
nie, 21 czy 24 - to to samo. Mi chodziło w tej wypowiedzi o to co powiedział sailor, że canon na 24 MPx w D3x odpowie ponad 30 MPx w 1dsMk4. Matryce małoobrazkowe ponad 21-24 Mpx mi są niepotrzebne. Nie będzie mnie bolało gdy konkurencja przebije to, wchodząc w ilość niepotrzebnych mi megapikseli, w ich nadmiar. Podobnie jak nie rajcują mnie teleobiektywy 600 mm. Niby powód do zazdrości jest, ale nie potrzebuję. A ja praktyczny jestem.
Przy okazji - sampelek portretowy zrobiony 50/1.2 przykmknięty do 2.0 nie jest żyletą, wychodzi też małe CA. Nie poszli w ślady nikona i nie zrobili usuwania w CA w body, szkoda. Nie zrobili tez korekty winietowania (albo nie doczytałem). W każdym razie w kwestii wypluwania jpg z puszki nikon stał się ciekawszy od canona. Super są sRAWy (sRAW2 to przesada, ale nie zawadza).
można zacząc tak myśleć
norma. Jedni się cieszą, inni płaczą. Tu też tak jest po niektórych premierach.
tyle się nie znajdzie, nie ma siły.
dokładnie tak
chyba tak, wyżej pisałem dlaczego
zgoda. Problem zawiedzionych to chyba to, że to w innych body już jest, że to nie nowość (poza filmami, ale tego część pro się wstydzi, a nie cieszy). 21 Mpx, duży LCD, czyszczenie matrycy (nie napisałeś). Minusik - synchro 1/200s
No to zobaczymy. Odszczekam jak zobaczę. Wielkość piksela decyduje. D3 ma jednak wiele większe. Piątka jest rok później, przez 3 lata matryce szło dopieszczać, ale nie sądzę by szumy były mniejsze, raczj będa minimalnie większe. Mniejsze będą po resamplingu do 12 Mpx, to tak, zgoda.
to jest dobre, ale przereklamowane. Dobre szkłą tego nie potrzebują, a używasz dobrych.
niedoceniane, a bardzo wazne. Ja też zwracam uwagę na zasilanie - z tych niby nieistotnych drobiazgów.
bardzo istotne. Żeby nikon to dał w swojej dużej matrycy.
[quote=Adam Trzcionka;888782]- 14 bit
[/quote ]przereklamowane, większośc osób nie używa.
patrząc od strony nikoniarza to raczej spadek, bo 5 fps to powinno być jakieś minimum. Ale parametr z tych mniej istotnych.
bardzo fajna. full HD, zewnętrzny mikrofon. Cuda idzie zrobić na małej GO. Fajna rzecz.
i do studia też idealny (o ile AF będzie czuły)
Zgadza się, ale nie wiem co masz na mysli mówiąc o jakości. Detal tak, musi być inaczej, reszta - kwestia gustu.
tak
tak samo to widzę
już pisano o sRAW. Wiele osób nie będzie potrafiło się powstrzymać z używaniem ciągle 21 MPx, ale to ich problem. Ja często nie pracuje w ogóle na RAW, na pewno tez bym korzystał z sRAW (w Nikonie), nie zawsze pracuje na maksymalnej jakości.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-09-2008 o 21:09
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami