ja ostatnio zakupiłem SLIK PRO 700 DX i jestem z niego bardzo zadowolony![]()
Szukaj
ja ostatnio zakupiłem SLIK PRO 700 DX i jestem z niego bardzo zadowolony![]()
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
I patrząc w Twoją stopkę raczej się nie zawiedziesz
http://nikon.org.pl/showpost.php?p=664434&postcount=6
Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX
Właśnie odebrałem Slika. Pierwsze wrażenia pozytywne, estetycznie wykonany, budzi zaufanie. Ja dla mnie przydługie manetki zaciskowe. Szybka złączka duża- na oko 2 razy większa niż Manfrotto, tyle, że pokryta korkiem a nie gumą, niemniej dobrze trzyma się aparatu. Po założeniu D80+grip+T28-75+Sb800 trochę się kolebie na głowicy, jednak okazuje się, że jest to wina gripa, przez który cały zestaw traci sztywność- bez gripa wszystko sztywno się trzyma. Na maksymalnej długości nogi troszkę "tańczą", nie są tak sztywne jak w M, ale czuć to tylko, gdy z premedytacją ruszam na boki aparatem na głowicy i wątpię by w terenie dawało to o sobie znać.
Ogólnie po pobierznych testach domowych jestem zadowolony. Slik dobrze komponuje się z Naneu Pro Alpha i nareszcie nie będę wyglądał jak żołnierz z AT4 na plecach![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
To dołoże swoje trzy grosze. Przerobiłem kilka statywów od Firsta za 120 zł, przez sherpe 600 obecnie od dwóch lat Slik 500 DX. Pisałem już parę razy o porównaniu nóg slika 500/700 DX do nóg Frotki 190/055 więc się nie będe powtarzał. Wogóle temat był wielokrotnie wałkowany na tym forum na przestrzeni ostatnich lat, więc chyba zbyt wiele nowego się nie wymyśli. Mimo wszystko i tak znajdą się niewierni Tomasze i wmawiać będą, że do wielu zastosowań nogi za 50 zł pod lustro zupełnie wystarczą. Do "tych" zastosowań wystarczą mi moje ramiona ( w moim odczuciu są bardziej stabilne ,pewniejsze a i głowice w nich mam bardziej uniwersalną). Wniosek - 50 mam na browar. Wracając do modeli, mojego slika uważam za niezły statyw pod względem stabilności, jednak po założeniu Sigmy 100-300 f4 o wyciągnięciu kolumny mogę zapomnieć. Dlatego między bajki wkładam wypowiedzi, w których właściciele sherp 750, 600, 250 itd slików 330 itd. o alegrowych >100 nie wspominając, kładą na nich tele a rezultaty są wyśmienite. terefere.
D200/T12-24 f4/N50 f1.8/S100-300 f4/SB800
Moje najcięższe tele to Tamron 28-75 więc nie mogę narzekać![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
No pewnie, że nie. W tej chwili. Chodziło mi o to, że kupując statyw (jak każdy inny sprzęt foto) powinniśmy być świadomi jego ograniczeń, czy w niektórych przypadkach wręcz zadać sobie pytanie czy nie jest to zakup dla idei. Nawet dzisiaj na forum czytam w pewnym wątku - kupiłem przewód do wyzwalania lamp, rozpakowałem i zonk. Nie wiem gdzie go podłączyć. Czy w moim D80 jest gniazdo PC. Odp: D80 nie ma gniazda PC - D200 już tak( czy wymienił ktoś w jakimś wątku ten drobny szczegół jako różnice mięczy D80-D200? ja nie widziałem). Niby pierdoła dająca się obejść, ale obrazuje jak mało wybiegamy w przyszłość kupując sprzęt i jak pozornie model niższy spełnia nasze oczekiwania.A statyw nam się nie zestarzeja tak szybko jak pucha więc warto chyba pomyśleć o czymś bardziej przyszłościowym.
D200/T12-24 f4/N50 f1.8/S100-300 f4/SB800
Ja zamówiłem Goldphoto YH324C i głowicę Manfrotto 486RC2.
Poczytałem o tym statywie i wydaje mi się, że nie będę narzekał (chociaż mogę się zdziwić).
Silka też brałem pod uwagę, ale po tym Velbonie 750n trochę się obawiałem i wolałem kupić coś zbliżonego do Manfrotto.
Skontaktuj się z nami