Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73
    Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

dzizas...
    ale wojna bezsensowna...

ten taki a tamten sraki.
    nie kazdy musi pokrywac zakres od 10 do 600 w swojej optyce.
    ja mam 2 szkla i w zupelnosci mi to wystarcza, od wielkiego dzwonu tele moge od kogos pozyczyc - pewnie kiedys kupie jakas tania lunetke, ale tylko dlatego, ze sporadycznie uzywam zakresu powyzej 5o mm.

wiec posty o wymienianiu ilus-tam-obiektywow w cenie od takiej do takiej jest co najmniej dziwne jak dla mnie...
    wiem wiem, teraz ktos napisze, "a jak w przyszlosci bedzie chcial ******".
    jak w przyszlosci bedzie chcial to i do alfy dokupi.

mialem d70s z kitem 18-55 i zrobilem nim zdjecia z ktorych jestem bardzo zadowolony, nie sadze zeby to bylo niewykonalne taka alfa2oo z kitem.
    jak dla mnie alfa wygra w tym zestawieniu, niestety ale jest po prostu lepsza od d4o i kropka. ( . )

a to, ze uzytkownicy alfy czasem nie wiedza, ze optyka minolty pasuje - pewnie sie dowiedza jak zaczna zglebiac system.
    nikon wcale nie trzesie swiatem fotograficznym, ma wady i zalety, jak kazdy inny system.

wogole to kup cos i zacznij robic zdjecia
    idz se pomacaj i kup to co Ci lezy, skoro i tak nie bedziesz kupowal od razu nikkorow za *****zl.

Domyślnie

Wiesz co to jest dywagacja na temat wyzszosci buraka cukrowego nad burakiem cwiklowym bo stojac w marketach tyu media czy inne... odnosze nie odparte wrazenie ze teraz poprostu jest moda na posiadanie lustrzanki, 90% kupujacych w tym ze sklepie nie przelaczy aparatu z zielonego pola na cos innego tylko poprostu posiadanie lustrzanki jest dzis trendy. Natomaist jezeli ktos potrzebuje dobrego apratu i ma cos nie cos o tym pojecie nie siega po najnizy model tylko szuak czegos nieco leprzego bo to mniej wiecej jak by chcec miec sportowe auto na felgach 17` ale silnik 1.4 75KM ryglada fajnie ale nie jedzie i tak samo bedzie z tymi d40 laik pomysli ze tak ma byc a ktos co sie choc troche zna nie powie nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avallardi Zobacz posta
    No to walnąłeś elaborat adekwatny do tematu wątku

Poważnie piszesz takie teksty???

Dlaczego ktoś ma nie kupić sobie do D40 Nikkora 16-85mmVR? Bo Ty to uznajesz za bajki?
    Znam osoby mające D40 + Nikkor 18-200mm (zestaw droższy niż D40+16-85) a nawet D40 + Nikkor 17-55mm f2.8.

Sam do D60 mam zamiar dokupić m.in. Nikkor'a 16-85mm.

Gdyby ktoś polecał do D40 Nikkor'a 14-24mm f2.8 za prawie 5000zł to sam bym się dziwił. Ale skoro Ciebie
    zadziwia polecanie szkieł do 2000zł dla amatorów...

Skoro do D70s (6 mpix) można kupować dobre i drogie zoomy (z własnym silnikiem), które są kilka razy droższe niż sam korpus, to dlaczego do D40 (też 6mpix) nie można?
    Możesz podać jakieś sensowne argumenty?

I na koniec: mój post w którym porównałem cenowo szkła Sony i Nikona był odpowiedzią na takie oto pocieszne rewelacje:
    Wiesz co to jest dywagacja na temat wyzszosci buraka cukrowego nad burakiem cwiklowym bo stojac w marketach typu media czy inne... odnosze nie odparte wrazenie ze teraz poprostu jest moda na posiadanie lustrzanki, 90% kupujacych w tym ze sklepie nie przelaczy aparatu z zielonego pola na cos innego tylko poprostu posiadanie lustrzanki jest dzis trendy. Natomaist jezeli ktos potrzebuje dobrego apratu i ma cos nie cos o tym pojecie nie siega po najnizy model tylko szuka czegos nieco leprzego bo to mniej wiecej jak by chcec miec sportowe auto na felgach 17` ale silnik 1.4 75KM wyglada fajnie ale nie jedzie i tak samo bedzie z tymi d40 laik pomysli ze tak ma byc a ktos co sie choc troche zna nie powie nic...

to mialo tak wygladac mniej wiecej

Domyślnie

A jeszcze z innej beczki porownanie w temacie nieco odbiega ale tez nikon kontra sony. Nie dawno spotkalem pana "fotografa" ktory powiedzial ze D80 ma ta sama matryce co alfa 100, w to bym byl jeszcze w stanie uwierzyc, ale ten sam pan powiedzial dalej ze jego matryca w sony jest leprza bo w d80 byly montowane "...odpady z produkcji..." w to mi sie juz nie chcialo wierzyc, ale pan "fotograf" ciagna temat dalej i stwierdzilz ze alfa jest mniej awaryjna bo jego klodzy mieli d80 i sie pojawialy bad pixele po zrobieniu 3k-4k zdjec ( ja mam juz ponad 6k) i takie tam a w alfach tego nie ma. Czy ktos z forumowiczow moze cos w tej kwesti powiedziec?? bede wdzieczny bo zaciekawilo mnie to co on mowil, i nawet ktos tu wczesniej pisal ze w d40 jest matryca sony

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gusiak11 Zobacz posta
    Natomaist jezeli ktos potrzebuje dobrego apratu i ma cos nie cos o tym pojecie nie siega po najnizy model tylko szuka czegos nieco leprzego bo to mniej wiecej jak by chcec miec sportowe auto na felgach 17` ale silnik 1.4 75KM wyglada fajnie ale nie jedzie i tak samo bedzie z tymi d40 laik pomysli ze tak ma byc a ktos co sie choc troche zna nie powie nic...
    Wszystko zależy od tego czego potrzebujemy. Można mieć niezłe pojęcie o fotografii i kupić sobie D40 jeśli ma się na to ochotę. Można być kompletnym laikiem, którego stać na FF i przy pomocy najlepszej optyki produkować gniociory.
    Kiedyś ludzie robili cudowne zdjęcia masakrycznie prostym sprzętem.

Ja np. kupiłem sobie D60, bo dokładnie wiem czego chcę. Cała szklarnia jaka jest mi potrzebna posiada własne silniki. Nie kupię sobie "legendarnej" 50-tki, bo takie szkło nie jest mi do niczego potrzebne.

Czytając ten i inne wątki obserwuję swego rodzaju smutny lans (wyrażony w mniej lub bardziej zawoalowany sposób - poprzez ton wypowiedzi wsparty stopką) w stylu: "nie interesuje mnie najniższa linia aparatów bez śrubokręta, mam D80 (a co!) (albo D70, D70s ewentualnie D50) a do tego 2-3 zoomy (np. Nikkor 18-70mm, Nikkor 70-300mm, Tamron 17-50mm f2.8 ) i obowiązkowo Nikkor 50mm f1.8. Jakieś pytania???"

Cytat Zamieszczone przez gusiak11 Zobacz posta
    A jeszcze z innej beczki porownanie w temacie nieco odbiega ale tez nikon kontra sony. Nie dawno spotkalem pana "fotografa" ktory powiedzial ze D80 ma ta sama matryce co alfa 100, w to bym byl jeszcze w stanie uwierzyc, ale ten sam pan powiedzial dalej ze jego matryca w sony jest leprza bo w d80 byly montowane "...odpady z produkcji..." w to mi sie juz nie chcialo wierzyc, ale pan "fotograf" ciagna temat dalej i stwierdzilz ze alfa jest mniej awaryjna bo jego klodzy mieli d80 i sie pojawialy bad pixele po zrobieniu 3k-4k zdjec ( ja mam juz ponad 6k) i takie tam a w alfach tego nie ma. Czy ktos z forumowiczow moze cos w tej kwesti powiedziec?? bede wdzieczny bo zaciekawilo mnie to co on mowil, i nawet ktos tu wczesniej pisal ze w d40 jest matryca sony
    Ten pan "fotograf" to niezły ignorancki jajcarz

Domyślnie

DSLRy typu D40x czy Alpha 200 bardzo często kupują ludzie przesiadający się z "małpek", którzy już na 90% nic więcej do takiego KITa nie dokupią. Jeśli mają za podobna cenę kupić D40x+18-55 lub Alphę 200 + 18-70 to wybierają Soniaka. Odbitek większych niż 10x15 robić raczej nie będą, fotki beda głównie pokazywać via net, więc lecą w JPGach (i to małych) a przeskoczenie z "zielonego kwadracika" ma miejsce głównie wtedy gdy trzeba wybrać któryś z programów tematycznych (typu fajerwerki).
    Może mocno uogólniam ale tak to mniej więcej obecnie wygląda - DSLRy staniały i coraz więcej ludzi chce je mieć, a że nie wykorzystają ich funkcji ...

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fr@ntz Zobacz posta
    DSLRy typu D40x czy Alpha 200 bardzo często kupują ludzie przesiadający się z "małpek", którzy już na 90% nic więcej do takiego KITa nie dokupią. Jeśli mają za podobna cenę kupić D40x+18-55 lub Alphę 200 + 18-70 to wybierają Soniaka. Odbitek większych niż 10x15 robić raczej nie będą, fotki beda głównie pokazywać via net, więc lecą w JPGach (i to małych) a przeskoczenie z "zielonego kwadracika" ma miejsce głównie wtedy gdy trzeba wybrać któryś z programów tematycznych (typu fajerwerki).
    Może mocno uogólniam ale tak to mniej więcej obecnie wygląda - DSLRy staniały i coraz więcej ludzi chce je mieć, a że nie wykorzystają ich funkcji ...

Owszem mocno uogólniasz...

seth
    Gość

Domyślnie

Owszem mocno uogólniasz...
    myślę, że kolega wcale mocno nie uogólnia. nie wiem czy 90% ale raczej dużo, fakt często się zapomina o tym, że ktoś chcę ambitnie pofotografować i kupuje D40/D60 czy tam inne coś, bo go zwyczajnie nie stać w danej chwili. Cóż ludzie często o tym zapominają. Lepiej jednak jak sobie ktoś kupi takie np D40 z jego wadami itp i niech fotografuje, a nie zbiera 3 lata na jakieś d300.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seth Zobacz posta
    fakt często się zapomina o tym, że ktoś chcę ambitnie pofotografować i kupuje D40/D60 czy tam inne coś, bo go zwyczajnie nie stać w danej chwili. Cóż ludzie często o tym zapominają.
    Jednych nie stać a innych stać, ale potrzebują właśnie takiego aparatu jak D40/D60. Ja mogłem sobie kupić D80, ale wybrałem D60 i dzisiaj zrobiłbym to jeszcze raz. Mi do ambitnego fotografowania śrubokręt w body nie jest do niczego potrzebny.

seth
    Gość

Domyślnie

Jednych nie stać a innych stać, ale potrzebują właśnie takiego aparatu jak D40/D60. Ja mogłem sobie kupić D80, ale wybrałem D60 i dzisiaj zrobiłbym to jeszcze raz. Mi do ambitnego fotografowania śrubokręt w body nie jest do niczego potrzebny.
    przecież nie napisałem, że jest potrzebny. zresztą nie wierzę, że nie będzie stałek z AF-S
    Ostatnio edytowane przez seth ; 30-08-2008 o 13:48

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów