No i OK![]()
Szukaj
No i OK![]()
Ostatnio edytowane przez avallardi ; 30-08-2008 o 13:52
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Tak z ciekawości, veg512, co w końcu kupiłeś?![]()
Prawdą jest to co piszecie - coraz więcej osób kupuje lustrzanki. Bo sama nazwa kojarzy się z profesjonalnym sprzętem i świetnymi zdjęciami. Dopiero po zakupie człowiek sobie uświadamia, że to tylko narzędzie. To tak jak z rzeźbiarzem. Jak jest dobry to najtańszym nożykiem coś ładnego wyskrobie, a jak jest kiepski to mu najlepsze narzędzia nie pomogą. Wiadomo - ułatwiają pracę, ale nie zrobią niczego za niego. Ale jestem zdania, że ta popularność lustrzanek wychodzi wszystkim na dobre. One tanieją, niektórzy co kupią to później oddają za pół darmo bo duże i nieporęczne, trzeba zmieniać obiektywy a zdjęcia takie same jak z małego kompakta...![]()
A co do tematu: niewątpliwie A200 jest lepsza od D40. Niestety albo stety - taka jest prawda.
Czyli podsumowując temat: sprzedajemy D40 i kupijemy Alfę za 777 zł
Ja kupilem D40, a potem d80. Wole miec mozliwosc wyzwolenia mojej sb800 z body, szybki dostep do ustawien WB, ISO, szybki podglad na ekranie u gory (nie trzeba przelaczac w tryb info na D40/60. nawet nie wiecie jak sie cieszylem ze fotografujac dzieciaka 50/1.8 nie musze machac recznie AF. Pola AF, a tam zawsze mozna przekadrowac z Af-lockiem itd. tylko na prawde przy pozniejszym uzywaniu zaczyna sie czlowiek wkurzac. Nie mowie ze kazdy tak bedzie reagowal, ale ja swiadomie kupilem D40 a potem swiadomie przesiadlem sie na D80.
Nikon
A ja myślę o jeszcze jednym aparacie do noszenia na codzień. Ma być używany w niezbyt bezpiecznych okolicach do street-photo i nie może być zbyt drogi. I jeśli D40 + kit spadłby poniżej 1000zł to będę się poważnie zastanawiał.
Omg, jak czasem czytam co niektórych to massakra normalnie, przestańcie uważać siebie za pempek fotograficznego świata, to że w Polsce część "fotografów" zarabia na weselach etc. D80 do tego jeszcze często z kiepskim szkłem i na dodatek marudzi o to o tamto to nie znaczy, że nie można tym(podobnym) aparatem robić zdjęć u "cioci na imieninach".
Jest moda na lustrzanki i tyle, i nikt tego nie zabroni, taki przeciętny Kovalsky to kupije sobie D300 bo jest trendy i go stać i co najważniejsze idzie i robi zdjęcia. A tutaj czyta się o tym jakie to konfiguracje sprzętowe robią zdjęcia i tylko one, żadne inne, tylko zdjęć jakby mało :P
Do autora wątku: Idź do sklepu pomacaj (jak juz nie jeden pisał i to nie jednokrotnie) i kup to co najbardziej leży Ci w rękach. Każdym aparatem, ale to naprawdę każdym zrobidz wspaniałe zdjęcia, pod warunkiem, że wyjdziesz poza ten wątek i kupisz w końcu sprzęt i zaczniesz robić zdjęcia.
Co do systemu, to proszę przestańce pisać o wyborze systemu przy kupowaniu sprzętu w opisywanej tu klasie i cenie, taki system to można zmienić sobie ad hoc. Btw w dziale sprzedaż gość wyprzedaje Canona (2x body), szkło za 9999 - to może być system, ale nie body entry level.
Reasumując, idz i kup cokolwiek i pokaż fotki i ciesz się zakupem.
pozdrawiam
remos
NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900
Skontaktuj się z nami