Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Nie laczyc. Ustawic Mup i nacisnac spust i zostawic. Po ok 30 sekundach aparat sam wyzwoli migawke bez powtornego naciskania spustu.
    sory za OT ale przez przypadek kiedys ustawilem Mup wcisnąłem spust i nic. myślałem że migawka padła. prawie zawał
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    VR oczywiście we wszystkich tych przypadkach by wyłączony? To tez ma znaczenie. Ogromne.
    No jasne. Sprawdzę jeszcze jedną rzecz poza całkowicie ręcznym ostrzeniem: kolega samek właśnie dał mi darmową lekcję. Ja zawsze w trybie MLU naciskałem spust dwa razy: raz, żeby podnieść lustro i drugi raz, żeby wyzwolić migawkę. Nie wiedziałem , że ona się wyzwoli sama po 30 sek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej500 Zobacz posta
    Poruszenie jest spowodowane drganiami statywu, które powstały wskutek ustawiania ostrości.
    Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Twoje wyjaśnienie idealnie wyjaśnia zagadnienie. Jest to rzeczywiście logiczne. Aby to potwierdzić jutro przeprowadzę eksperyment na manualnym fokusie.
    Dzięki
    Też mi sie tak wydaje. Ostatnio robiłem sporo fotek na długich czasach używając bardzo słabego statywu. Wszystko wyzwalałem z wężyka z tym że ostrość ustawiałem wcześniej i przechodziłem w tryb manualny. Praktycznie wszystko wyszło nieporuszone. Mirror up nie używałem. Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Też mi sie tak wydaje. Ostatnio robiłem sporo fotek na długich czasach używając bardzo słabego statywu. Wszystko wyzwalałem z wężyka z tym że ostrość ustawiałem wcześniej i przechodziłem w tryb manualny. Praktycznie wszystko wyszło nieporuszone. Mirror up nie używałem. Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?
    Jezeli bedziesz mial czas ponizej 1/10 s to moze
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p
    Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?
    i owszem...przy długich szkłach i oddalonym celu nawet spore i to na czasach rzędu 0,5s i krótszych
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Ok.
    Pogoda dzisiaj nie sprzyjała za bardzo ale udało mi się przetestować oba warianty i wyniki obu prób są zadowalające. Faktycznie po wejściu w tryb MLU obiektyw ostrzy tylko przy podniesieniu lustra - później nie ma jakichkolwiek odgłosów pracy AF. Zdjęcia wychodzą nieporuszone. W drugim wariancie, full Manual Focus (obiektyw i body) zdjęcia bez MLU z użyciem tylko wyzwalacza czasowego wychodziły nieporuszone w jakichś 80% przypadków. Z MLU - jak łatwo przewidzieć - 100%. Acha, aby było trudniej robiłem z podpiętym konwerterem TC 1.7 tak więc ogniskową miałem 340mm.
    Te wyniki tak naprawdę nie przeważają szali na żadną ze stron Wniosek jest jeden, tak jak to napisał ALF: worki z piaskiem i do roboty

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Ok....
    Zrób jeszcze jeden prosty test: ustaw teleobiektyw na statywie, ustaw maksymalny zoom, wymuś czas 1/3, podłącz wężyk, ustaw tryb AF-S i zrób dwa proste zdjęcia:
    #1 - jedno mocne i szybkie naciśnięcie wężyka do końca
    #2 - wpół przyciśnięcie, przytrzymaj tak chwilę i dopiero wtedy do końca
    Zdjęcie #1 powinno wyjść nieostro, natomiast #2 ostro. Jedyną różnicą pomiędzy #1 i #2 jest auto-fokus, bowiem w jednym jak w drugim lustro klapie w tym samym momencie.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

dodaj do tego, że obiektu musi być oddalony co najmniej o 100m, a ogniskowa co najmniej 200mm - im te liczby będą się powiększać lustro będzie odgrywać większą rolę
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

@ Swiatło - ja nie mam wężyka - niestety tak więc eksperyment odpada...

@ ALF - ja to robię na ogniskowej 340 a wdzięcznym obiektem jest księżyc. Tam nie ma zmiłuj - widać nawet mikroskopijne drgnięcia

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

dzisiaj na plenerze GKJ robiłem na 200mm (bez cropa) z czasem 30s. z wykorzystaniem lustra oraz torby Nova5 (9kg) podwieszonej pod kolumną centralną - zdjęcia ostre

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów