Szukaj
No jasne. Sprawdzę jeszcze jedną rzecz poza całkowicie ręcznym ostrzeniem: kolega samek właśnie dał mi darmową lekcję. Ja zawsze w trybie MLU naciskałem spust dwa razy: raz, żeby podnieść lustro i drugi raz, żeby wyzwolić migawkę. Nie wiedziałem, że ona się wyzwoli sama po 30 sek
![]()
Też mi sie tak wydaje. Ostatnio robiłem sporo fotek na długich czasach używając bardzo słabego statywu. Wszystko wyzwalałem z wężyka z tym że ostrość ustawiałem wcześniej i przechodziłem w tryb manualny. Praktycznie wszystko wyszło nieporuszone. Mirror up nie używałem. Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?
i owszem...przy długich szkłach i oddalonym celu nawet spore i to na czasach rzędu 0,5s i krótszychZamieszczone przez loki_p
![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Ok.
Pogoda dzisiaj nie sprzyjała za bardzo ale udało mi się przetestować oba warianty i wyniki obu prób są zadowalające. Faktycznie po wejściu w tryb MLU obiektyw ostrzy tylko przy podniesieniu lustra - później nie ma jakichkolwiek odgłosów pracy AF. Zdjęcia wychodzą nieporuszone. W drugim wariancie, full Manual Focus (obiektyw i body) zdjęcia bez MLU z użyciem tylko wyzwalacza czasowego wychodziły nieporuszone w jakichś 80% przypadków. Z MLU - jak łatwo przewidzieć - 100%. Acha, aby było trudniej robiłem z podpiętym konwerterem TC 1.7 tak więc ogniskową miałem 340mm.
Te wyniki tak naprawdę nie przeważają szali na żadną ze stronWniosek jest jeden, tak jak to napisał ALF: worki z piaskiem i do roboty
![]()
Zrób jeszcze jeden prosty test: ustaw teleobiektyw na statywie, ustaw maksymalny zoom, wymuś czas 1/3, podłącz wężyk, ustaw tryb AF-S i zrób dwa proste zdjęcia:
#1 - jedno mocne i szybkie naciśnięcie wężyka do końca
#2 - wpół przyciśnięcie, przytrzymaj tak chwilę i dopiero wtedy do końca
Zdjęcie #1 powinno wyjść nieostro, natomiast #2 ostro. Jedyną różnicą pomiędzy #1 i #2 jest auto-fokus, bowiem w jednym jak w drugim lustro klapie w tym samym momencie.
dodaj do tego, że obiektu musi być oddalony co najmniej o 100m, a ogniskowa co najmniej 200mm - im te liczby będą się powiększać lustro będzie odgrywać większą rolę![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
@ Swiatło - ja nie mam wężyka - niestetytak więc eksperyment odpada...
@ ALF - ja to robię na ogniskowej 340 a wdzięcznym obiektem jest księżyc. Tam nie ma zmiłuj - widać nawet mikroskopijne drgnięcia![]()
dzisiaj na plenerze GKJ robiłem na 200mm (bez cropa) z czasem 30s. z wykorzystaniem lustra oraz torby Nova5 (9kg) podwieszonej pod kolumną centralną - zdjęcia ostre![]()
Skontaktuj się z nami