Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31
    swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Miałem ten sam problem, tyle że na 200mm z konwerterem. Przy samowyzwalaczu zdjęcia są poruszone. O dziwo w trybie MLU gdy drugi raz trzeba wcisnąć spust migawki manualnie - wszystko jest ostre. Nogi Manfrotto, głowica Kirk. Myślę, że to jednak kłapnięcie lustrem a nie AF. Ja robiłem tylko na AF i wyniki były 100% powtarzalne.
    To nie lustro - zauważ różnicę pomiędzy 1 i 2 oraz pomiędzy 7 i 8.
    Statyw Manfroto 3021Pro z głową 322RC2. Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów - sztywne jakby zespawane. Jak niemiecki humor!
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 27-08-2008 o 23:27

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Jak niemiecki humor!
    Albo polski piłkarz reprezentacyjny!

Domyślnie

No nie wiem. To w takim razie u mnie też powinno być poruszone na MLU a nie było. A jak zaznaczyłem robiłem w trybie AF zarówno na obiektywie jak i na body. Powtarzałem to chyba z 10 razy bo też nie mogłem uwierzyć, że się rusza...

Z mocowaniem (oraz porównaniami ) zgadzam się w 100% Akurat ten obiektyw mocowanie ma świetne.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    No nie wiem. To w takim razie u mnie też powinno być poruszone na MLU a nie było. A jak zaznaczyłem robiłem w trybie AF zarówno na obiektywie jak i na body. Powtarzałem to chyba z 10 razy bo też nie mogłem uwierzyć, że się rusza...
    Zdaje się że Twój przypadek też jest dowodem na af w szkle. Otóż zauważ że w trybie Mirror-up auto-focus jest dokonywany przy pierwszym kliknięciu przed podniesieniem lustra. Przy drugim naciśnięciu szkło już nie fokusuje, więc nie trzęsie korpusem.

Domyślnie

No... teoretycznie możesz mieć rację. Jutro, jak znajdę chwilę to spróbuję zrobić na pełnym MF bez MLU. Zobaczymy jakie będą efekty.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

powiem Wam jak wyglądają moje spostrzeżenia...robiłem różnymi cudami ...np:

również na Nikonie FG, który ma wstępne podnoszenie lustra...stabilizacja na statywie przy szkle 200mm następuje w ok 2-3s przy stabilnym rozstawie nóg i bezwietrznej pogodzie, na szkle 300mm czas wydłuża się nawet dwukrotnie, przy 400mm trwa to nawet 15s, dla 500mm...ehhh
    przy wstępnie podnoszonym lustrze i prawie, jeśli nie idealnej stabilizacji to udawało mi się robić ostre zdjęcia nawet Danubią (przypomę, że to są body i szkła MF) natomiast nawet lekki wiatr dawał dużo niższe szanse na zrobienie ostrego zdjęcia, jeśli obiekt był położony w odległości większej niż 80-100m, a minimalne jeśli był oddalony o kilkaset...
    dla szkieł 200mm szanse są duż większe, ale nawet użycie wężyka nie gwarantowało sukcesu, dopóki nie było choćby wstępnego podnoszenia lustra...
    na mojej dwusetce nie obserwowałem takiego zjawiska, ale ja mam Sigmę co nie ma VR
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Ech, człowiek uczy się przez całe życie. Wynikiem tego doświadczenia jest bardzo owocna dla mnie nauka o ostrzeniu w różnych warunkach fotografowania. Kosztem tej nauki jest niestety zmarnowanie przepięknego pleneru...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

wiesz...z jakiegoś powodu, za czasów Piasta Kołodzieja na obiektywach wieszano worki z grochem lub piachem (na dłuższych), a pod statywem siatkę z dużym kamieniem...a przeca te statywy ważyły po 15kg i miały nogi sztywniejsze od sztywniaka
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

VR oczywiście we wszystkich tych przypadkach by wyłączony? To tez ma znaczenie. Ogromne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    ...Zresztą jak połączyć Mirror Up z samowyzwalaczem?...
    Nie laczyc. Ustawic Mup i nacisnac spust i zostawic. Po ok 30 sekundach aparat sam wyzwoli migawke bez powtornego naciskania spustu.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów