Szukaj
No nie wiem. To w takim razie u mnie też powinno być poruszone na MLU a nie było. A jak zaznaczyłem robiłem w trybie AF zarówno na obiektywie jak i na body. Powtarzałem to chyba z 10 razy bo też nie mogłem uwierzyć, że się rusza...
Z mocowaniem (oraz porównaniami) zgadzam się w 100% Akurat ten obiektyw mocowanie ma świetne.
No... teoretycznie możesz mieć rację. Jutro, jak znajdę chwilę to spróbuję zrobić na pełnym MF bez MLU. Zobaczymy jakie będą efekty.
powiem Wam jak wyglądają moje spostrzeżenia...robiłem różnymi cudami...np:
również na Nikonie FG, który ma wstępne podnoszenie lustra...stabilizacja na statywie przy szkle 200mm następuje w ok 2-3s przy stabilnym rozstawie nóg i bezwietrznej pogodzie, na szkle 300mm czas wydłuża się nawet dwukrotnie, przy 400mm trwa to nawet 15s, dla 500mm...ehhh
przy wstępnie podnoszonym lustrze i prawie, jeśli nie idealnej stabilizacji to udawało mi się robić ostre zdjęcia nawet Danubią (przypomę, że to są body i szkła MF) natomiast nawet lekki wiatr dawał dużo niższe szanse na zrobienie ostrego zdjęcia, jeśli obiekt był położony w odległości większej niż 80-100m, a minimalne jeśli był oddalony o kilkaset...
dla szkieł 200mm szanse są duż większe, ale nawet użycie wężyka nie gwarantowało sukcesu, dopóki nie było choćby wstępnego podnoszenia lustra...
na mojej dwusetce nie obserwowałem takiego zjawiska, ale ja mam Sigmę co nie ma VR![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Ech, człowiek uczy się przez całe życie. Wynikiem tego doświadczenia jest bardzo owocna dla mnie nauka o ostrzeniu w różnych warunkach fotografowania. Kosztem tej nauki jest niestety zmarnowanie przepięknego pleneru...
wiesz...z jakiegoś powodu, za czasów Piasta Kołodzieja na obiektywach wieszano worki z grochem lub piachem (na dłuższych), a pod statywem siatkę z dużym kamieniem...a przeca te statywy ważyły po 15kg i miały nogi sztywniejsze od sztywniaka![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
VR oczywiście we wszystkich tych przypadkach by wyłączony? To tez ma znaczenie. Ogromne.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami