Close

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 117

Domyślnie

Dzięki
    Na teraz, poza poszukiwaniem trwałego kleju do gum przy s3 ( zsuwają się ), większych problemów z fujikami osobiście nie mam
    Na serio, to martwi mnie pogłoska, że już dalszych modeli lustrzanek fuji ma nie być Ty zawsze dość dużo informacji nt. tej marki miałeś, stąd tu ten tekst - może "cóś" słyszałeś innego??? Gdzieś w głębi duszy nadzieja się tli - może ten nikon d3x z matrycą fuji będzie??
    Jak widzisz, oczekiwania moje bardziej z Cafe...
    Kiedyś już w jakimś wątku napisałem, że "wolę Cię jako eksperta", nie często jednak była okazja... Jeśli kiedyś, coś się pojawi- to pozwól, że odezwą się na PM.
    W drugą stronę też oczywiście, zapraszam...

Pozdrawiam
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

No nieee...dopiero co kupionym Fujikiem zrobiłem dziś ślub, studio, plener kościól. Na wszelki wypadek, w miarę możliwości dublowałem D300. Fuji jest niesamowite. Suknia panny wybielana przecież chemicznie, fizycznie i kosmicznie ma wszelkie niuanse, nawet w ciemnym otoczeniu. A cera... bajka, coś w rodzaju negatywu Kodak Portra, jeśli ktoś pamięta takie dziwo. Może WB w moim przypadku ucieka nieco w czerwienie, może kontrast w DR300 trochę mały, ale w obróbce to pikuś. Drogi Smurfie, wiem że mistrzowie mają swoje sekrety, ale gdybyś raczył zdradzić ustawienia w korpusie, oszczędziłbyś biedakom wielu eksperymentów.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Na serio, to martwi mnie pogłoska, że już dalszych modeli lustrzanek fuji ma nie być
    Przykre, ale nie jest to tylko pogłoska.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldy Zobacz posta
    Drogi Smurfie, wiem że mistrzowie mają swoje sekrety, ale gdybyś raczył zdradzić ustawienia w korpusie, oszczędziłbyś biedakom wielu eksperymentów.
    Proszę bardzo - należy prawidlowo ustawić ostrość, ISO zaleznie od potrzeb, dobrać właściwe parametry ekspozycji, reszta w trakcie obróbki w programie graficznym, RAW'a zapisanego z maksymalną dynamiką.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Waldy- witam w klubie
    Zaskoczony jestem trochę, że przy d300 -które zrozumiałem, również użytkujesz- fujik tak pozytywnie wypada ?
    Jeśli spełnione to co Smurf napisał w części swojej wypowiedzi ("...prawidlowo ustawić ostrość, ISO zaleznie od potrzeb, dobrać właściwe parametry ekspozycji...") to RAWa możesz sobie darować... i obróbki też niewiele - moim zdaniem, oczywiście
    Aha, co do kolorów, to w s5 masz korektę dla AWB i predefiniowanych... Ja w swoim na osi B-Y na stałe o działkę w stronę żółci popchnąłem - ale to jak kto lubi pewnie

Smurf napisał:
    Cytat:
    Napisał fotomarek_k
    Na serio, to martwi mnie pogłoska, że już dalszych modeli lustrzanek fuji ma nie być

Przykre, ale nie jest to tylko pogłoska.
    No to pozostaje czekać na d3x z tą matrycą 2x12 mpx...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Smurfie - odpowiedź genialna, niczym Veni, Vidi, Vici. Aparat mam krótko, trochę mało go poznałem, ustawienia DR trochę są dla mnie nowością, a symulacje filmów to pewnie odpowiednie krzywe. Dzięki też fotomarek_k, nie wiedziałem, że dla AWB też jest korekta, myślałem, że tylko dla PRE. Albo przeoczyłem w instrukcji, albo ...
    Z D300, wybacz, nie będę robił żadnych porównań, absolutnie, bardzo miło dyskutuje się o technice i wymienia doświadczenia, a jak pewnie zauważyłeś, na tym forum bardzo łatwo niechcący wywołać potoki...szamba.

Serdecznie pozdrawiam

Domyślnie

fotomarek_k, rzeczywiście na pierwszym miejscu w menu jest korekta AWB, dzięki
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    cygan piszesz:
    -i to najważniejsze Jakby nie to, że obawiam się iż zapomnę przełączyć, gdy potrzebne 12mpx-robiłbym również na 6, bo mi przeważnie wystarcza, a ile fot mógłbym wtedy jednocześnie na kompie otworzyć! A tak to ciągle zapominam przełączyć na 6mpx
    Tonem Smurf,a się specjalnie nie przejmuj-styl wypowiedzi taki Mógły coś więcej od siebie czasem o fuji napisać, bo jeśli dobrze pamiętam, od kilku lat sprzęt ten "eksploatuje", ale...
    Smurfie-Andrzeju- rzuć garść istotnych info o swoich doświadfczeniach fujikowych, bo że zmniejszanie fotki "gubi" szumy dość znanym faktem jest...
    cygan-Jeszcze co do szumu który pokazałeś - tak po wycinkach słabo sobie wyobrażam, jak na wyjściowej fotce to może wyglądać. Nie wiem też, jak duże powiększenia i na jakich nośnikach potrzebujesz. Dla mnie szumienie fuji jest akceptowalne w całym zakresie iso, ale głównie na papier i nieczęsto dłuższy bok więcej niż 45 cm robię - a tyle to "spoko", z d70 można też, chociaż nie zawsze iso 1600
    W każdym razie - powtórzę- lepiej moim zdaniem prezentuje się foto z fuji na znacznie wyższym iso, niż "ciągnięte", niedoświetlone cienie... Spotkałem się też z twierdzeniem, że w fuji naświetlać należy "na cienie", bo się światła dają "wyciągnąć" -ale co kto lubi...

Pozdrawiam,
    Marek
    rzadko kiedy robię w jpg-u, głównie w rawie a do niego nie mam żadnych zastrzeżeń, do tego 6 mpx jpg jest dla mnie wystarczający, dla klienta również więc spoko ton Smurfa mnie nie razi bo jak to w życiu bywa miałem do czynienia z cięższymi klientami a Smurf ani mnie nie obraził ani nie dążył do tego. (mam nadzieję)

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Po to, zebyś zrozumiał, że wbrew temu co twierdzisz, interpolacja Fuji nie ma dodatkowego wpływu na szum.
    nie upieram się przy tym, napisałem Ci do czego mi są potrzebne pliki o mniejszym widocznym zaszumieniu i nie mam ochoty bawić się w przeskalowywanie obrazków w kompie bo zwyczajnie nie mam na to czasu. Koledzy twierdzą że puszkę fuji znasz jak własną kieszeń więc nie pozostaje mi nic innego jak wierzyć Ci na słowo.

Domyślnie

Właśnie zrobiłem parę odbitek 30x40. ISO 1000, papier Kodak Endura błyszczący. Ziarna ani śladu, na sukni panny młodej wszystkie szczegóły.
    Dzięki Koledzy, że wątek wciąż jest merytoryczny.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Waldy - do odbitek tego formatu, to cały zakres iso... Jeśli na coś uważać, to na nawyki operatora maszyny Jeśli jesteś nim również Ty, to problem z głowy
    Gratuluję udanego zakupu i dalszej satysfakcji życzę
    Marek

Zakon Fuji

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów