Close

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 117

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Wzrost szumu nie ma nic wspólnego z interpolacją.
    Jest oczywiste, ze w pliku 6 mpx przy 100% powiekszeniu na monitorze szum jest mniej widoczny niz w 100% powiekszeniu pliku 12 mpx, ale w żadnym razie nie wynika to z interpolacji.
    Interpolacja może powodowac powstawanie artefaktów, ale w Twoich przykladach akurat tego nie widać.
    cóż wolę mniej widoczny szum przy 6 mpx niż ten który powstaje przy 12. Dla mnie jednak jest to wina interpolacji gdyż taki sam rezultat dostaję gdy zdjęcie 6mpx interpoluję w ps-ie do 12 mpx.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cygan Zobacz posta
    cóż wolę mniej widoczny szum przy 6 mpx niż ten który powstaje przy 12.
    Zapisz zdjecie jako plik np. 1mpx, będziesz miał jeszcze mniejszy szum.
    Cytat Zamieszczone przez cygan
    Dla mnie jednak jest to wina interpolacji gdyż taki sam rezultat dostaję gdy zdjęcie 6mpx interpoluję w ps-ie do 12 mpx.
    A jaki rezultat masz uzyskiwać?
    Pliki 12 mpx zapisywane przez aparat mają zauważalnie wyższą ostrość niż interpolowane w PS, ale żadna interpolacja "w górę" nie zmniejszy szumu, ktory zapisał aparat.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

ja mysle, ze decydujaca sprawa przy wyborze miedzy s5 pro a d300 jest cena i zastosowanie/
    cena s5pro to polowa d300, i o ile uzyskiwane efekty sa porownywalne, to filozofia aparatow jest inna, d300 to szybka lustrzanka , s5pro nie, do tego oprocz ceny sprowadzilbym praktyczne roznice, ktore sa trudne do uchwycenia w wiekszosci zastosowan...

Domyślnie

Smurf napisał:
    Pliki 12 mpx zapisywane przez aparat mają zauważalnie wyższą ostrość niż interpolowane w PS
    -mogę potwierdzić, sprawdziłem Co do zaszumienia, to przy iso 1600, naświetlone optymalnie - ja różnic nie dostrzegłem na korzyść 6mpx. Wczoraj z marszu "machnąłem se" też rawy+jpg fajn i normal. Rawy wywołane następnie finepixstudiem na ustawieniach domyślnych z aparatu do tifa.
    Obejrzałem to potem dokładnie na 100, 200 i więcej % -i z góry przepraszam wszystkich "z zakonu rawa" , ale nie widzę różnicy w rejestracji szczegółów. Foto próbne to był "portret", a detalem analizowanym szczególnie "oko z przyległościami". Zdziwiłem się nieco brakim różnicy między jpg"fajn" a normal Może przy krajobrazach, trawkach i listkach, efekt byłby inny?
    Reasumując - jeśli jest możliwość (czas?) w miarę poprawnie naświetlić jpg i mniej więcej potrafimy korzystać z narzędzi do pomiaru ekspozycji, to uzasadnieniem dla rawa moim zdaniem jest jedynie planowany głęboki postprocesing.

luxius napisał:
    ...sprowadzilbym praktyczne roznice...
    To trochę obok tematu, ale po doświadczeniach z fuji s3 nie przyszło mi nawet do głowy rozważać d300 Reporterzy pewnie się uśmiechną ironicznie, ale zacytuję moją Żonę, która oglądając prawie identyczne odbitki z s5 i nikona (wprawdzie d200, ale...) powiedziała "te z nikona naturalne,a z fuji ładniejsze"
    Bez sprawdzenia praktycznego różnic i tego "co bardziej pasuje", się nie da - jak to w życiu
    Pozdrawiam
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Zapisz zdjecie jako plik np. 1mpx, będziesz miał jeszcze mniejszy szum.
    A jaki rezultat masz uzyskiwać?
    Pliki 12 mpx zapisywane przez aparat mają zauważalnie wyższą ostrość niż interpolowane w PS, ale żadna interpolacja "w górę" nie zmniejszy szumu, ktory zapisał aparat.
    takie teoretyczne rozważania mają może jakąś wartość, jednak mnie i moich pracodawców interesuje zdjęcie wynikowe, nie wyobrażam sobie tłumaczenia klientowi czym spowodowany jest większy szum ich i mnie interesuje efekt końcowy. Dlatego ja będę robił jpgi w natywnej rozdzielczości gdyż zabezpiecza to mój tyłek i daj zadowalające rezultaty.

Domyślnie

takie teoretyczne rozważania mają może jakąś wartość, jednak mnie i moich pracodawców interesuje zdjęcie wynikowe, nie wyobrażam sobie tłumaczenia klientowi czym spowodowany jest większy szum ich i mnie interesuje efekt końcowy. Dlatego ja będę robił jpgi w natywnej rozdzielczości gdyż zabezpiecza to mój tyłek i daj zadowalające rezultaty.
    To może napiszę Ci tak - zinterpoluj w dół plik 12 mpx zapisany przez aparat Fuji do pliku 6mpx przy pomocy PS albo jeszcze lepiej np. Genuine Fractals. Według Twojej opinii szum powinien byc jeszcze wiekszy, a niestety tak wcale nie jest - ten plik pomimo podwójnej interpolacji jest pod względem szumu "nie gorszy" niż zapisany przez aparat plik 6 mpx.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 16-08-2008 o 14:46
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

To może napiszę Ci tak - zinterpoluj w dół plik 12 mpx zapisany przez aparat Fuji do pliku 6mpx przy pomocy PS albo jeszcze lepiej np. Genuine Fractals. Według Twojej opinii szum powinien byc jeszcze wiekszy, a niestety tak wcale nie jest - ten plik pomimo podwójnej interpolacji jest pod względem szumu "nie gorszy" niż zapisany przez aparat plik 6 mpx.
    po co?

Domyślnie

cygan piszesz:
    ...6 mpx...daje zadowalające rezultaty...
    -i to najważniejsze Jakby nie to, że obawiam się iż zapomnę przełączyć, gdy potrzebne 12mpx-robiłbym również na 6, bo mi przeważnie wystarcza, a ile fot mógłbym wtedy jednocześnie na kompie otworzyć! A tak to ciągle zapominam przełączyć na 6mpx
    Tonem Smurf,a się specjalnie nie przejmuj-styl wypowiedzi taki Mógły coś więcej od siebie czasem o fuji napisać, bo jeśli dobrze pamiętam, od kilku lat sprzęt ten "eksploatuje", ale...
    Smurfie-Andrzeju- rzuć garść istotnych info o swoich doświadfczeniach fujikowych, bo że zmniejszanie fotki "gubi" szumy dość znanym faktem jest...
    cygan-Jeszcze co do szumu który pokazałeś - tak po wycinkach słabo sobie wyobrażam, jak na wyjściowej fotce to może wyglądać. Nie wiem też, jak duże powiększenia i na jakich nośnikach potrzebujesz. Dla mnie szumienie fuji jest akceptowalne w całym zakresie iso, ale głównie na papier i nieczęsto dłuższy bok więcej niż 45 cm robię - a tyle to "spoko", z d70 można też, chociaż nie zawsze iso 1600
    W każdym razie - powtórzę- lepiej moim zdaniem prezentuje się foto z fuji na znacznie wyższym iso, niż "ciągnięte", niedoświetlone cienie... Spotkałem się też z twierdzeniem, że w fuji naświetlać należy "na cienie", bo się światła dają "wyciągnąć" -ale co kto lubi...

Pozdrawiam,
    Marek
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

po co?
    Po to, zebyś zrozumiał, że wbrew temu co twierdzisz, interpolacja Fuji nie ma dodatkowego wpływu na szum.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Smurfie-Andrzeju- rzuć garść istotnych info o swoich doświadfczeniach fujikowych
    Napisz co cię interesuje, a postaram sie spełnić Twoje oczekiwania.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów