Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Domyślnie

Ja narazie się bawię, stąd sposoby naświetlania i problemy z BL Poniżej fotki pomniejszone, wyostrzone i skontrastowane w PS. Lampa była chyba w BL na -1,7 lub -0,7 ev.

1.

2.

3. Tu widać cień trochę mnie wkurza ale bez lampy strasznie ciemna mordka wyszła bo próbowałem ;/

4.

5. a tu bez lampy ;/

Sorry za opóźnienie w załączaniu, miałem młynek na chacie
    Pozdro i dzięki za wszelkie sugestie.

P.s.
    Mam zawsze problem kiedy jest tyle świateł w tle, daje spota, to okien nie widać (biała plama), na matrycownym jak w d70s lekko niedoświetlone, ale elegancko się wyciąga poziomami - jednak lampą muszę błysnąć bo twarze będą ciemno brązowe, w ttl wychodzą mi za jasne, dlatego pisałem że lubię BL'a z jakimś tam niedoświetleniem.

Domyślnie

rownie dobrze moglo nie byc lampy i zdjecia bylyby takie same no moze nie byloby cieni...

edit: spojrzalem w exif... po co takie wysokie przyslony??? mozna to samo zrobic miekko i milo...
    Ostatnio edytowane przez R ; 30-07-2008 o 08:41

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Wiesz co Krycha fajnie, że pokazałeś te foty. Ten kościół to marzenie do zdjęć bez flesza, wprost idelany wszędzie biało i światło z okienek. Poza tym, możesz śmiało na ISO 1600 pojechać. W takich pomieszczeniach masz wiele możliwości odbicia światła lampy. Warto pomyśleć o uwolnieniu flesza ze stopki apartu (na kablu synchro) i odbijać np. od tylnej ściany.
    Echhhhh kościół marzenie do wszelakich kombinacji z błyskiem i bez.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 30-07-2008 o 08:38

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Wiesz co Krycha fajnie, że pokazałeś te foty. Ten kościół to marzenie do zdjęć bez flesza, wprost idelany wszędzie biało i światło z okienek. Poza tym, możesz śmiało na ISO 1600 pojechać. W takich pomieszczeniach masz wiele możliwości odbicia światła lampy. Warto pomyśleć o uwolnieniu flesza ze stopki apartu (na kablu synchro) i odbijać np. od tylnej ściany.
    Echhhhh kościół marzenie do wszelakich kombinacji z błyskiem i bez.
    Dokładnie... powiem szczerze,ze przy takich warunkach to w ogóle zapomniałbym o lampie

Domyślnie

Hehe czyli nie wykorzystany potencjał??? Ech próbowałem bez lampy robić, ale straszna według mnie kicha wychodziła, wszystkie niedoświetlone usuwałem, ale jedno znalazłem, zobaczcie to jest bez lampy...

czy nie uważacie, że z lampą jest lepiej rozjaśnić mordeczki itd... a za to tło nie jest takie wypalone??
    Jakie są wasze propozycje? Iso 1600 już wiem, pomiar światła jaki? spot na twarze?? lampa odbita od czego??? dookoła szyby i góra podobnie zobaczcie z daleka jaki był ten Kościół.

Robin na kablu syncho, ale gdzie ta lampa wtedy jest??? nie bardzo rozumiem - może lepiej bezprzewodowo i lampę postawić pod ołtarzem, przed młodymi???

Poza tym może poproszę, aby admin przeniósł wątek do fototechniki??

Domyślnie

Ja w podobnie jasnym kościele stosowałem ISO400-500, oraz przysłony ok 2-2.8 (szkła 50/1.8 i 35/2), bez lampy. Potem na kompie wyciągałem jeszcze troche krzywymi.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Hehe czyli nie wykorzystany potencjał??? Ech próbowałem bez lampy robić, ale straszna według mnie kicha wychodziła, wszystkie niedoświetlone usuwałem, ale jedno znalazłem, zobaczcie to jest bez lampy...
    Mi tam średnio fotki wychodzą, ale choćby z tego jpg co pokazałeś w 10 sekund w gimpie zrobiłem tak:

Nie wiem, czy to lepiej, czy gorzej, ale wydaje mi się, że w tym kościele lampa była zbędna.

Domyślnie

No tak, gdyby poświęcić każdemu zdjęciu parę minut obróbki to pewnie było by ok. Ale staram się nie ingerować potem w szczegółową obróbkę, żeby nie siedzieć od rana do wieczora nad poprawą krzywych itd... Z wesela mam 800 ujęć, razy parę minut nad każdym zdjęciem to była by masakra. Zazwyczaj tylko wyostrzam, suwakami poziomy delikatnie i tyle, w ps mam porobione skróty, żeby szybciej szło. Ile Wam zajmuje poprawa np. 800 ujęć??? może mam złą technikę??

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    ...zobaczcie z daleka jaki był ten Kościół...)
    Według mnie moim zdaniem kościół idealny do działania bez lampy, co absolutnie nie znaczy, że ja zrobił bym to lepiej. Sam cały czas się uczę i knoty co rusz robię, a efekt końcowy zależy od wielu spraw poczynając od światła skończywszy na stresie jaki sie fotografowi potrafi udzielić na ślubie (jak na własnym normalnie). Lampa na kablu może być trzymana w jednej łapce Co do błyskania to sam lubię błysnąć, ale w pocie czółka uczę się to robić tak aby widać za bardzo nie było. Łatwe to nie jest wiec i efekty na razie mam mizerne. W każdym razie ten temat co robiłeś to lampa by u mnie została w torbie, a stałki z mojej stopki dały by radę, no i bardziej z bliska bym atakował temat. Ciaśnijsze kadry, więcej szczegółów, no wiesz tak teoretycznie bo w praktyce to też mi nie wychodzi

Domyślnie

sprawdzalem rowniez, mozna wyciagnac cienie znacznie bardziej, leciutko pociagnac kontrast zgasci przepalenia okien (niewiele, ale sie da) balans bieli lekko w prawo i zdjecie wyglada bardzo ladnie. oryginal jest czarny i tak kontrastowy ze nie dziwie sie ze autorowi sie nie podobal.
    poza tym w kosciele lepiej sprawdza sie M niz A. (o ile okreslenie "lepiej" jest wystarczajace). przy A masz kazda klatke inna, przy M kazda taka sama, bez wzgledu na to czy wlezie Ci w kadr okno czy jakis kinkiet na scianie. latwiej pozniej korygowac ewentualne braki niz wyciagac zdjecie o 2EV albo wiecej...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów