Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Problem w D300 z ttl bl

Już drugi raz na slubie podczas focenia zauważyłem, że wyłącza mi się TTL BL i mam tylko opcje TTL, nic nie pomaga, ani wyciąganie baterii, ani restarty itd... czy komuś się to przytrafiło??? Po 3 - 7 fotkach wszytko wraca do normy i zauważyłem, że tylko w kościele mi się to robi. Może aparat wymusza w jakiś sposób wyłączenie tego BL jak jest przyciemno??? zazwyczaj mam lampę w ustawieniach TTL BL -1,7ev i bardzo mi to pasuje, aha jak już się wyłączy ten BL to nie widzę różnicy w naswietleniu - hehe niby nie przeszkadza, fotki się robią ok. ale troche wkurza jak mi znika ten znaczek. Aha mam 2 sabinki sb800 i na obu jest ten problem.

Domyślnie

A nie przestawiasz sobie pomiaru światła podczas focenia? o ile mnie pamięć nie myli na spocie bl nie działa, ale mogę się mylić. Gdyby coś to mnie poprawcie.
    FX był i się zmył...

Domyślnie

bl uzywa sie w plenerze przy duzej ilosci swiatla zastanego. w ciemnych pomieszczeniach nic nie daje. z reszta moim zdaniem to ta funkcja bez wzgledu na okoliczonsci nic nie daje. zdecydowanie lepiej sprawdzaja sie wlasnoreczne korekty w zaleznosci od potrzeb niz bl.

wiem ze nie do konca merytorycznie w zakresie Twojego problemu, ale skoro sie wylacza to nic na tym nie tracisz.

Domyślnie

rg2000 - tak, tylko przy wybranych trybach pomiaru światła działa, chyba tylko przy matrycowym.

r - tak, o ile pracujesz w manualu i masz chwile na ustawienia

Domyślnie

Hehe tego BL używam, ponieważ czasami bez BL'a nawet na -1,7 lubi mocniej błysnąć a staram się żeby błysków nie było tak za bardzo widać, a z bl mam zawsze pewnośc wyłączam go jedynie jak odbijam światło od czegoś tam.... idę potestować tego spota - bo często go w Kościele włączam jak mam z tyłu milion okien
    W kościele nie było aż tak ciemno, przyciemno tzn, iso 800 i mna 1/60 przy f:4,5 było elegancko. Zaraz fotkę puszczę

Domyślnie

Hej a nie manipulujesz przy tej okazji pomiarem światła?
    Bo jeśli przechodzisz na pomiar punktory (Spot) to BL się wyłącza. BL dział tylko przy matrycowym i średniważonym.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Ech uwielbiam to forum ile ja się naszukałem oczywiście spota włączam i BL'a ni ma a zazwyczaj w Kościele i stąd moje niepokoje
    Dzięki wszystkim - nawet nie zdążyłem pomniejszyć zdjęcia, żeby pokazać jasność Kościoła.

Domyślnie

ustaw aparat w manual, wtedy bedziesz mial rowno naswietlone klatki i pozbedziesz sie problemu zwiazanego z ciagla zmiana sposobu pomiaru swiatla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    nawet nie zdążyłem pomniejszyć zdjęcia, żeby pokazać jasność Kościoła.
    Pokaż te fotki z BL w kościele.
    Ja BL używam tylko na dworze np. w ostrym świetle, w kościele naprawde daje Ci ten tryb dobre efekty?

Domyślnie

To może ja pokażę coś z kościoła - pomiar matrycowy, lampa w górę, BL. Kościół dosyć jasny, ale tak czy siak dobłyskiwało się kontrolnie.

1, 2, 3

BL nie wykorzystuję właściwie tylko wtedy, gdy chcę osiągnąć konkretny efekt, tzn. w zakresie zbalansowania światła zastanego i błyskowego - wtedy raczej manual. Ale poza tym to w takich zdjęciach nie widzę przeszkód.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów