Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Koledzy - może tak: przypiąłem do aparatu obiektyw 50/1.8. Odblokowałem przysłonę, przesunąłem pierścień. I co? Wyświetlacz pokazuje "FEE", lecz AF nadal ustawia ostrość.
    Więc pytam ponownie - co ma wg Was wspólnego AF (AutoFocus) z ustawieniem pierścienia przysłony?
    A czy przypadkiem nie pracujesz w trybie M?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naish Zobacz posta
    MASAKRA! Pani w recepcji wziela ode mnie aparat i szkielko, poszla do "technika serwisanta". Po pieciu minutach wrocila i stwierdzila, ze obiektyw i aparat sa sprawne ale to jest nowe body i nie wspolpracuje ze starymi obiektywami!!!
    Dobrze, że nie zostawiłeś tam body do naprawy - masz szczęście

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Gdyby to stwierdzenie padło w naszym serwisie, wątek nie miałby końca...

Chyba czas odszczekać wszystkie złośliwości pod adresem serwisu na Postępu i się z nim zaprzyjaźnić
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Nic nie sprawdziłeś, a ja sprawdziłem empirycznie. Nadal twierdzisz, że nie będzie działał AF bez odpowiedniego ustawienia przysłony? Więc informuję Cię, że w moim D300 działa, w opisanej wyżej sytuacji. Nie pisz szybko, pisz rzetelnie.
    Kombinacja D80 + 80-200@cokolwiek innego niż zblokowane f/22 blokuje pracę AF.
    Ale cały czas przecież nie o to tu chodzi, a o to, że niezablokowanie obiektywu non-G blokuje możliwość przymykania przysłony.
    I nie wiem jak jest w lepszych puchach, ale w moim D80 w tym momencie nie działa też tryb manualny i AF. Jedno jest wynikiem drugiego.
    Po prostu nie da się zrobić zdjęcia, kiedy korpus nie może skomunikować się z obiektywem.
    Nawet w kompletnym manualu, tzn. po wyłączeniu AF i przejściu na M.
    Ostatnio edytowane przez PaRaGaS ; 14-07-2008 o 11:29
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Więc tak - sprawdziłem na wszystkich dostępnych szkłach i stwierdzam D200 ustawia AF automatycznie przy każdym rodzaju przysłony. Na wyświetlaczu jest FEE ale obiektyw ustawia ostrość.
    Natomiast D70s NIE ustawia ostrości, jeżeli przysłona jest niezablokowana na najmniejszej dziurze. Nie działa z żadnym obiektywem tzn ani z obiektywem wyposażonym w silnik, ani z obiektywem bez silnika.
    Ja chyba też mam uszkodzone body bo działa i z nowymi szkłami i ze starymi ze śrubokrętem
    Pozdrowienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naish Zobacz posta
    No do takich samych wnioskow doszedlem. Wiec udalem sie do Autoryzowanego serwisu Nikona w Londynie http://www.fixationuk.com/Fixation/Repairs.html. MASAKRA! Pani w recepcji wziela ode mnie aparat i szkielko, poszla do "technika serwisanta". Po pieciu minutach wrocila i stwierdzila, ze obiektyw i aparat sa sprawne ale to jest nowe body i nie wspolpracuje ze starymi obiektywami!!! Zalamka, lina, kamien i do wisly. Swoja droga sytuacja zmusila mnie do trenowania z MF, co musze przyznac jest dosc fajna zabawa. Musze teraz poszukac innego serwisu.
    Pozdrawiam
    Fajny serwis.
    Autoryzowany.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    A czy przypadkiem nie pracujesz w trybie M?
    We wszystkich trybach działa AF przy niezablokowanej i przesuniętej przysłonie (D300 + 50/1.8 ).

Cytat Zamieszczone przez PaRaGaS Zobacz posta
    Po prostu nie da się zrobić zdjęcia, kiedy korpus nie może skomunikować się z obiektywem. Nawet w kompletnym manualu, tzn. po wyłączeniu AF i przejściu na M.
    I to też jest prawda, bo mimo poprawnego ustawienia i potwierdzenia ostrości nie da się zrobić zdjęcia.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    OK mea culpa popełniłem dwa błędy w moim opisie - oczywiście miało być że NIE działa AF kiedy obiektyw nie jest ustawiony na MINIMALNEJ przesłonie
    Piszesz o sytuacji jaka jest w body dwucyfrowych. Nie wiem czy wszystkich, może jest to związane z możliwością pracy body z obiektywami bez CPU - czyli trzycyfrowymi.

Jak widać trzeba być ostrożnym w radach, gdyz jak się okazuje inaczej zachowują sie body dwucyfrowe, a inaczej trzycyfrowe. Pytanie było o D200 i dla tego body jest nieistotne (dla AF) jak jest położony pierścień przysłon.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CZOLG Zobacz posta
    Nie ma problemu.
    A jeśli można wiedzieć, co to za sklep, gdzie znajomy pracuje?
    Przejdę się chętnie w wolnej chwili.
    Siema
    Przepraszam ze dopiero dzisiaj odpisuje ale bylem zajety. Sklep to Jacobs na 74 New Oxford Street. Czlowiek chyba nazywa sie Slawek ale nie jestem pewien. Sorry za OT.

Wracajac do tematu czy w D300 mozna sobie skalibrowac AF z 80-200 ED new i jesli tak to z jaka dokladnoscia?
    Bo chyba nie bede naprawial body tylko sprzedam, mam kupca za 400poundsow doloze troszke i mam D300. Innym pomyslem jest kupno 80-200 AF-S. Co wy na to ??

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów