Szukaj
Kombinacja D80 + 80-200@cokolwiek innego niż zblokowane f/22 blokuje pracę AF.
Ale cały czas przecież nie o to tu chodzi, a o to, że niezablokowanie obiektywu non-G blokuje możliwość przymykania przysłony.
I nie wiem jak jest w lepszych puchach, ale w moim D80 w tym momencie nie działa też tryb manualny i AF. Jedno jest wynikiem drugiego.
Po prostu nie da się zrobić zdjęcia, kiedy korpus nie może skomunikować się z obiektywem.
Nawet w kompletnym manualu, tzn. po wyłączeniu AF i przejściu na M.
Ostatnio edytowane przez PaRaGaS ; 14-07-2008 o 11:29
Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
Last.fm | www.marekpraski.pl
Więc tak - sprawdziłem na wszystkich dostępnych szkłach i stwierdzam D200 ustawia AF automatycznie przy każdym rodzaju przysłony. Na wyświetlaczu jest FEE ale obiektyw ustawia ostrość.
Natomiast D70s NIE ustawia ostrości, jeżeli przysłona jest niezablokowana na najmniejszej dziurze. Nie działa z żadnym obiektywem tzn ani z obiektywem wyposażonym w silnik, ani z obiektywem bez silnika.
Ja chyba też mam uszkodzone body bo działa i z nowymi szkłami i ze starymi ze śrubokrętem![]()
Pozdrowienia
Piszesz o sytuacji jaka jest w body dwucyfrowych. Nie wiem czy wszystkich, może jest to związane z możliwością pracy body z obiektywami bez CPU - czyli trzycyfrowymi.
Jak widać trzeba być ostrożnym w radach, gdyz jak się okazuje inaczej zachowują sie body dwucyfrowe, a inaczej trzycyfrowe. Pytanie było o D200 i dla tego body jest nieistotne (dla AF) jak jest położony pierścień przysłon.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Siema
Przepraszam ze dopiero dzisiaj odpisuje ale bylem zajety. Sklep to Jacobs na 74 New Oxford Street. Czlowiek chyba nazywa sie Slawek ale nie jestem pewien. Sorry za OT.
Wracajac do tematu czy w D300 mozna sobie skalibrowac AF z 80-200 ED new i jesli tak to z jaka dokladnoscia?
Bo chyba nie bede naprawial body tylko sprzedam, mam kupca za 400poundsow doloze troszke i mam D300. Innym pomyslem jest kupno 80-200 AF-S. Co wy na to ??
Skontaktuj się z nami