Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Naish,
    Skoro aparat na gwarancji to udaj się do sklepu znanego jako Grays of Westminster.
    Takich bzdur tam Ci nie powiedzą.
    D70, GRD, FM2, Wyniki

Domyślnie

Jak boga kocham to zadna prowokacja. Jak ta pani wrocila od technika z moim pudlem i mi powiedziala ze to nie bedzie dzilac bo to stare szko a nowe body to mi mowe odebralo. Poprostu nie wiedzialem co odpowiedziec, zaczolem myslec ze jestem w ukrytej kamerze. Jak juz zaczolem znowu oddychac i trzezwo myslec to stwierdzilem ze w takiej rzezni aparatu nie zostawie do naprawy.
    Dzieki Czolg juz wczesniej znajomy Polak ze sklepu ze sloikami dal mi namiar na tych z westminister.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie ma problemu.
    A jeśli można wiedzieć, co to za sklep, gdzie znajomy pracuje?
    Przejdę się chętnie w wolnej chwili.
    D70, GRD, FM2, Wyniki

Domyślnie

hmmm...no to w takim razie z moim aparatem coś jest nie tak, bo 80-200 działa...znaczy się wg tego serwisu zepsuty jak rozumiem :> ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Ustawienie pierścienia przysłony nie ma nic wspólnego z AF.
    Jak to nie mają? O czym Ty piszesz? Obiektywy z napędem AF w korpusie aparatu (bez własnego silnika), zwane tutaj potocznie śrubokrętem, po podpięciu do body muszą być ustawione na maksymalną przesłonę, gdyż w innym przypadku właśnie działa napęd AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Jak to nie mają? O czym Ty piszesz? Obiektywy z napędem AF w korpusie aparatu (bez własnego silnika), zwane tutaj potocznie śrubokrętem, po podpięciu do body muszą być ustawione na maksymalną przesłonę, gdyż w innym przypadku właśnie działa napęd AF.
    Nie napęd AF, a obiektyw przestaje w ogóle współpracować z aparatem w trybach automatycznych.
    Sterowanie przysłoną nie działa, dopóki takiego obiektywu nie zablokujesz na MINIMALNEJ przysłonie (czyli tej o NAJWIĘKSZEJ liczbie przysłony).
    I nie obiektywów bez silnika, tylko tych posiadających jeszcze pierścien przysłon.
    Są obiektywy z silnikiem, w których musisz zablokować pierścien przysłon (np. AF-S 80-200) i są obiektywy bez silnika które w ogóle nie mają tego pierścienia (np. AF 70-300G).

Kompletnie nie mam pojęcia o czym Ty piszesz.
    Jeżeli chodzi Ci o to, że AF na niższych przysłonach może mieć trudności z trafieniem, to wszystkie obiektywy tak mają.
    Poniżej f/5.6 robi się trochę za ciemno do pracy AF - m.in dlatego puszki pracują na największej dostępnej przysłonie i przymykają ją dopiero po wciśnięciu spustu migawki.
    Ostatnio edytowane przez PaRaGaS ; 14-07-2008 o 11:09
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Koledzy - może tak: przypiąłem do aparatu obiektyw 50/1.8. Odblokowałem przysłonę, przesunąłem pierścień. I co? Wyświetlacz pokazuje "FEE", lecz AF nadal ustawia ostrość.
    Więc pytam ponownie - co ma wg Was wspólnego AF (AutoFocus) z ustawieniem pierścienia przysłony?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaRaGaS Zobacz posta
    Nie napęd AF, a obiektyw przestaje w ogóle współpracować z aparatem w trybach automatycznych.
    Sterowanie przysłoną nie działa, dopóki takiego obiektywu nie zablokujesz na MINIMALNEJ przysłonie (czyli tej o NAJWIĘKSZEJ liczbie przysłony).
    I nie obiektywów bez silnika, tylko tych posiadających jeszcze pierścien przysłon.
    Są obiektywy z silnikiem, w których musisz zablokować pierścien przysłon (np. AF-S 80-200) i są obiektywy bez silnika które w ogóle nie mają tego pierścienia (np. AF 70-300G).
    OK mea culpa popełniłem dwa błędy w moim opisie - oczywiście miało być że NIE działa AF kiedy obiektyw nie jest ustawiony na MINIMALNEJ przesłonie

sorry napisałem szybko i nawet nie sprawdziłem tego co napisałem

Domyślnie

OK mea culpa popełniłem dwa błędy w moim opisie - oczywiście miało być że NIE działa AF kiedy obiektyw nie jest ustawiony na MINIMALNEJ przesłonie

Nic nie sprawdziłeś, a ja sprawdziłem empirycznie. Nadal twierdzisz, że nie będzie działał AF bez odpowiedniego ustawienia przysłony? Więc informuję Cię, że w moim D300 działa, w opisanej wyżej sytuacji. Nie pisz szybko, pisz rzetelnie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Dalej popełniasz błędy w opisie.
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów