Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agawytka Zobacz posta
    Nie do mnie pytanie, ale odpowiem a co

Tak do 48h mozesz rozbic sie gdziekolwiek byle conajmniej ok 100-200m od najblizszych zabudowan
    Odleglosci sa imponujace to prawda. Pamietaj takze, ze wiekszosc drog w Norwegii jest platna (25NOK za jednorazowe przejechanie bramki)

Z poludniowej Norge to warto zobaczyc tzw. 'Trollvegen' - Droge Trolli (pomiedzy Bergen a Trondheim), najwiekszy i zarazem najglebszy fjord - Sandefjord oraz w okolicach Stavanger slynna Preistekolen
    To moze uscislijmy
    Droga Trolli to droga (kawalek drogi) na poludniowy wschod od Alesund, na polnoc od Bergen. Powiedzmy boczna od E136, E136 natomiast odchodzi od glownej drogi pn-pd, czyli E6

Najglebszy fiord to Sognefjorden, jednoczesnie najwiekszy.

Wiekszosc drog jest bezplatna. Oplaty zdarzaja sie w miejscach kluczowych (most, tunel, wjazd do miasta). Wysokosc to od 20NOK (np. most graniczny Szwecja-Norwegia na E6) po 150NOK (tunel na Nordkapp)

Domyślnie

Jesli wytrzymasz do wieczora, to wtedy zapewne znajde troche wiecej informacji na interesujacy Cie temat
    wielkie dzieki, czekam wiec do wieczora i planuje reszte wyprawy

Domyślnie

TTomek: z tego co czytam, byles w Norwegii. Jak dlugo? Dokad dojechales i ile Ci to wszystko zajelo? Boje sie czy te 20-21 na Lofoty i reszte na poludnie to bedzie malo? Ale mam wielka nadzieje, ze wystarczy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta
    TTomek: z tego co czytam, byles w Norwegii. Jak dlugo? Dokad dojechales i ile Ci to wszystko zajelo? Boje sie czy te 20-21 na Lofoty i reszte na poludnie to bedzie malo? Ale mam wielka nadzieje, ze wystarczy...
    Heh, TTomekk tu jest caly czas

Dzieki za uscislenia, ale ostatnio czytalam, ze zdarzaja sie na polnocy odcinki drog platne, bo sa np kawalkiem prywatnej posiadlosci, a zeby nie nadrabiac kilometrow to wypadaloby przez nie przejechac
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

No wlasnie trondheim - lofoty. Z jednej strony myslalem zeby to liznac przez szwecje i zjechac juz norwegia, a z drugiej wydaje mi sie ze w obie strony przez norwegie jest blizej = szybciej. Chyba ze sie myle? hmm..
    Raczej się mylisz. Przez Norwegię nie jedzie się szybko. Na północ jedna głowna droga - zwykła - żadna tam szybkiego ruchu. A propos - pilnuj prędkości.
    Generalnie na czas, który masz to na całą Norwegię za mało. Ujeździsz się i tyle. Odpuść część na następny wyjazd. I na następny, i na...
    W sumie jesteś w sytuacji jak ja rok temu. Kup po prostu przewodnik. To się sprawdza Z córką patrząc na mapę ustaliliśmy mniej więcej trasę i po prostu jechaliśmy śledząc mapę i przewodnik. Co nam z tego wyszło to robiliśmy
    Edit:
    Czytam innych i sobie przypominam.
    1. Co do opłat. Staraj się mieć drobne. Byłem w sytuacji gdzie były automaty przed tunelem i tylko monetami się płaciło.
    2. Jadąc od drabiny Trolli na zachód - Greiganger - no ładne miejsce
    3. Lillehammer, Vickersund - wg mnie do odpuszczenia.
    4. Gotowe żarcie (jakieś tam kanapki, sałatki) drogie - jeśli jesz w knajpie to drożej niż gdy zabierasz na wynos.
    5. Można uzbierać ładną serię foto ze znaków drogowych - troll przed drabiną, łosie, renifery, owce...
    6. Właśnie - owce. Lubię się włóczyć bardzo bocznymi drogami. Bywało, że musialem owce trochę spychać z drogi (ręcznie), żeby móc przejechać. Ot łażą sobie.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 09-07-2008 o 14:23

Domyślnie

Heh, TTomekk tu jest caly czas

Dzieki za uscislenia, ale ostatnio czytalam, ze zdarzaja sie na polnocy odcinki drog platne, bo sa np kawalkiem prywatnej posiadlosci, a zeby nie nadrabiac kilometrow to wypadaloby przez nie przejechac
    No to licze na Was ja i moje wakacje heheh.

Pozdrawiam

Domyślnie

Bylem, jestem i bede. Ja tu mieszkam

21 dni to duzo i malo. Zalezy ile chcesz siedziec w jednym miejscu i ile chcesz spedzic za kierownica.

Mysle, ze 21 dni starczy na Lofoty, zachodnie wybrzeze od Bodo do Bergen, pozniej gory srodkowo poludniowej Norwegii, Oslo i do Polski. Jednakze w wiekszosci miejsc bedziesz czul niedosyt, ze musisz juz jechac dalej. Ale cos za cos. Albo zostajesz w jednym miejscu na dluzej albo zaliczasz ich wiecej.

Co do samej jazdy to na polnoc od Oslo zaloz sobie srednia 60km/h jazdy. Im dalej na polnoc tym gorsze drogi. Z Oslo do Trondheim (jakies 550km) w 7-8 godzin zajedziesz. Na autostradach Szwecji w wiekszosci masz 110-120km czyli 90-100 km w godzine zrobisz.

Aktualne ceny paliwa to: 95 NOK13-14 diesel ponad NOK14

Pozdrawiam i jak cos sluze rada
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TTomekk Zobacz posta
    To moze uscislijmy
    Droga Trolli to droga (kawalek drogi) na poludniowy wschod od Alesund, na polnoc od Bergen. Powiedzmy boczna od E136, E136 natomiast odchodzi od glownej drogi pn-pd, czyli E6
    i zilustrujmy

co do przejazdu - ja płynąłem z Sassnitz do Trelleborga i stamtąd już autostradą do Norwegii. W Niemczech wpadasz na autostradę i lecisz do samego Sassnitz - szybko i sprawnie.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TTomekk Zobacz posta
    Bylem, jestem i bede. Ja tu mieszkam

21 dni to duzo i malo. Zalezy ile chcesz siedziec w jednym miejscu i ile chcesz spedzic za kierownica.

Mysle, ze 21 dni starczy na Lofoty, zachodnie wybrzeze od Bodo do Bergen, pozniej gory srodkowo poludniowej Norwegii, Oslo i do Polski. Jednakze w wiekszosci miejsc bedziesz czul niedosyt, ze musisz juz jechac dalej. Ale cos za cos. Albo zostajesz w jednym miejscu na dluzej albo zaliczasz ich wiecej.

Co do samej jazdy to na polnoc od Oslo zaloz sobie srednia 60km/h jazdy. Im dalej na polnoc tym gorsze drogi. Z Oslo do Trondheim (jakies 550km) w 7-8 godzin zajedziesz. Na autostradach Szwecji w wiekszosci masz 110-120km czyli 90-100 km w godzine zrobisz.

Aktualne ceny paliwa to: 95 NOK13-14 diesel ponad NOK14

Pozdrawiam i jak cos sluze rada
    Tomek

Wielkie dzieki za pomoc !!! zaplanuje cos bardziej szczegolowo i napisze z prosba o konsultacje

Pozdrawiam

Michal

Domyślnie

Ostatnie krotkie pytanie do TTomka: na mapie widze, ze z Trondheim do Bodo biegnie droga E06. A przez Szwecje? Z Trondheim do Ostersund i potem na polnoc? To maz na mysli mowiac o szybszej autostradzie? Czy zupelnie wzdluz wschodniego wybrzeza? Bo ta przez srodek szwecji wyglada na tej samej klasy co E06...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów