Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Norwegia - Lofoty

Witam,

wybieram sie na Lofoty samochodem w sierpniu. O ile mniej wiecej zaplanowalem juz co chcialbym zobaczyc w samej Norwegii wciaz nie do konca wiem, jak dostac sie do niej. Co polecacie? Chodzi mi o to, zeby bylo tanio i szybko. Prom z Niemiec do Szwecji i potem w gore, czy moze do Danii i z Danii mostem do Szwecji? Wielu z Was pewnie przerabialo te dylematy wiec mam nadzieje na pomoc.

PS. Dla tych co byli w samej Norwegii - chetnie poczytam co widzieliscie i co polecacie, ewentualnie co mozna sobie podarowac.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta
    Witam,

wybieram sie na Lofoty samochodem w sierpniu. O ile mniej wiecej zaplanowalem juz co chcialbym zobaczyc w samej Norwegii wciaz nie do konca wiem, jak dostac sie do niej. Co polecacie? Chodzi mi o to, zeby bylo tanio i szybko. Prom z Niemiec do Szwecji i potem w gore, czy moze do Danii i z Danii mostem do Szwecji? Wielu z Was pewnie przerabialo te dylematy wiec mam nadzieje na pomoc.

PS. Dla tych co byli w samej Norwegii - chetnie poczytam co widzieliscie i co polecacie, ewentualnie co mozna sobie podarowac.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Michał
    Popatrz sobie na Nusfjord - fajna miejscówka na Lofotach, niedrogie domki do wynajęcia, można siedzieć na miejscu przez cały pobyt, bo tyle jest do obejrzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Popatrz sobie na Nusfjord - fajna miejscówka na Lofotach, niedrogie domki do wynajęcia, można siedzieć na miejscu przez cały pobyt, bo tyle jest do obejrzenia.
    Dlatego sie tam wybieram hehe. Tylko jak sie tam najpierw dostac

Domyślnie

http://sebczrower.blogspot.com/2007/...em-dzie-1.html może tu znajdziesz coś ciekawego... Jak wrócisz nie zapomnij opisać podróży bo wielu ma taką w planach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta
    Dlatego sie tam wybieram hehe. Tylko jak sie tam najpierw dostac
    Zapytam dzisiaj kumpla. Był tam przez miesiąc, więc raczej nie powinien mieć problemów z opisaniem trasy

Domyślnie

rok temu bylem przez wakacje w norwegii. Droga calkiem prosta. W Polsce do Gdyni, stamtad promem Stenaline do Karlskrony i dalej na polnoc za prom placilismy cos ok 400zl, w tym roku jest drozej, bo juz ok 600 bodajrze (znajomy pojechal). Jak bedziesz potrzebowal wiecej info, pisz PW

Domyślnie

W zeszłym roku była dyskusja o tym - znajdziesz w archiwum.
    Ja jechałem autostradą przez Katowice, Wrocław, Berlin aż na północ Niemiec do Puttgarden - na północny zachód od Rostocku. Stamtąd masz 40 minut promem do Danii. Jedziesz przez Danię - mijając Kopenhagę - na północ do Helsingborg skąd do Szwecji prom 20 minut. Dalej już autostradą do Norwegii.
    Odpuść sobie promy z Polski. Totalnie się nie kalkuluje jadąc z południa Polski.
    Jeśli chcesz spać po drodze, to już w Danii na wysepce Faro jest przyjemny parking, gdzie się wygodnie śpi. Z tego parkingu do Katowic jest ok. 1100km. Wracając wyjechałem stamtąd o 7 - o 20 byłem w Katowicach.

Domyślnie

Trasa juz zaplanowana, mniej wiecej wszytsko ustalone. Mniej wiecej zaznaczam. Wyjazd 1 sierpnia.

Chcialem Wam wszystkim bardzo podziekowac za pomoc i cenne wskazowki, a w szczegolnosci TTomkowi za kilkanascie PM i rozmowy na gg. Mam nadzieje, ze jak wroce to pokaze zdjecia

Domyślnie

Witam ponownie, nie było mnie kilka dni w kraju i nie miałem dostępu do kompa więc nie mogłem odpowiedzieć. Pytasz co focić? WSZYSTKO!!! Proponuję zrobić objazdówkę po Lofotach, każde miejsce jest niepowtarzalne. Porty rybackie, sieci, suszenie ryb, ptaki i co najważniejsze to zachody i wschody słońca. Tam jeśli nie pada to jest niesamowita klarowność powietrza i niesamowicie światło maluje zbocza gór i fiordów. Unikaj fotografowania ludzi w ich dziwnych sytuacjach(wiesz o czym piszę), rybacy przy wyładunku ryb raczej chętnie pozują do zdjęć. Powodzenia.

Domyślnie

Witam. Właśnie wróciłem z corocznej wycieczki wędkarsko - krajoznawczej. Od kilkunastu lat jeżdżę w to samo miejsce ulokowane w fiordzie Sagfjorden vis a vis Lofotów. Codziennie też widuję prom z "kontynentu" na wyspy pływający z miejscowości Skutvik. To urocze miejsce dobrze zaopatrzone w plenery. Lofoty zwiedzisz całe bez problemów poruszając się w miarę wygodną drogą E10 w sznurze kamperów z rejestracjami wielu krajów Europy. Na jej końcu znajduje się krótki tunel a za nim parking wyglądający jak pętla autobusowa. To ciekawe miejsce i dobry punkt wypadowy do wycieczek pieszych. Najwięcej tu chyba jednak wędkarzy... i jeśli nim jesteś będziesz się czuł jak w domu. Jeśli nie, w mojej ocenie lofoty warte są co najwyżej jedno-dwu dniowej wycieczki. Są przereklamowane jako najbliższy cywilizacji koniec świata. Znacznie ciekawiej zwiedzać jest Norwegię kontynentalną. Od miejsc godnych oka aż się roi, szczególnie w południowej i zachodniej części kraju. Trzeba tu się jednak liczyć z opłatami (20-30NOK) za przejazd wieloma drogami, nawet szutrowymi. Norwegowie wiedzą, że mają przepiękny i niepowtarzalny kraj i dobrze to potrafią sprzedać. Jadąc przez Oslo też zapłacisz, Trondheim to samo... Kilka lat temu byłem na Przylądku Północnym. Przed nim jest tunel... Tam zapłaciłem 130NOK, na parkingu zabrali następne 180NOK i poprawili tunelem drugie 130NOK. Niby drogo ale warto było! Za to cenę kawy w Nordcapowej knajpie przebija chyba jedynie cena kawki wypitej na CN Tower w Toronto...
    Jeśli jedziesz tylko na Lofoty szczerze polecam drogę przez Szwecję: Ystad - Jonkoping - Kristinehamn - Mora - Ostersund - Sorsele. 10 km za tą ostatnią miejscowością skręć w lewo w las, po kilkunastu kilometrach znów w lewo na skrzyżowaniu z drogowskazami. Po kilkudziesięciu kilometrach jazdy szutrową leśną drogą dotrzesz do drogi nr 95 i skręcając w lewo pokierujesz się do Norwegii. Wracając do tej szutrówki: pewnie się zdziwisz widząc znak ograniczenia prędkości do 90! Zapewniam, że ta prędkość jest jak najbardziej bezpieczna nawet dla zestawu Vito + przyczepa z łódką, którym się poruszam. Uważaj tylko na renifery, których jest tu pod dostatkiem.
    Przekraczając granicę z Norwegią przejeżdżasz przez tak cudną okolicę, że nawet nie podejmuję się jej opisywać. To po prostu musisz sam zobaczyć i życzę Ci abyś trafił na dobra warunki pogodowe. Potem, już w Norwegii polecam Twojej uwadze Park Narodowy Rago i miasto Fauske. Plenery fotograficzne aż same włażą do aparatu więc sugeruję zabrać ze sobą większą dawkę pamięci SD...
    Na koniec prom. Zawsze korzystam z polskiego przewoźnika bo mieszkając w Szczecinie jakoś mi nie po drodze do Rostoku. Jeśli chodzi o cenę biletu to płynąc przez Bałtyk promem Polonia firmy Unity Line zapłaciłem za bilet w dwie strony ok 1200PLN. Cena dotyczy samochodu Vito z dwiema osobami i przyczepy z łódką na niej.
    Mam nadzieję, że te wiadomości jakoś Ci pomogą. Norwegia jest piękna i już się niecierpliwię na myśl kiedy tam znów pojadę. Szerokiej drogi.
    Ostatnio edytowane przez Nikonozaur ; 19-07-2008 o 12:19
    LED ZEPPELIN

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów