Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Domyślnie

Witam przejechalem taka trasa rok temu z Polski do Norwegii.
    W wersji Dania polecam zachodnie wybrzeze idealne na deske ( Lokken Blokhus i okolice mozna autem po plazy jezdzic).
    Pozniej z Frederikshavn do Goeteborga. Pozniej Are, Ostersund no i Mo i Rana w Norwegii. Na lofoty najlepiej z Bodo.
    Ale nie jedz do Bodo ta droga E6. Jest taka droga chyba nr 17 co idzie wybrzezem. Tzn co jakis czas wjezdzasz autem na prom zeby przez fiordy przeplynac. Zdaniem miejscowych najladniejsza droga w polnocnej Norwegii. Nie wiem jaki jest cel Twojej podrozy. Czy plywasz na desce czy chodzisz po gorach. Jesli jedno i drugie to odwiedz koniecznie gore w polnocnej Szwecji Kebnekaise. Obys trafil tylko na dobra pogode statystycznie mnie najladniejsza wypadala koniec czerwca poczatek lipca.
    pozdrawiam

Domyślnie

Tutaj trochę o wyprawie do Norwegii pewnego włoskiego fotografa. Polecam, bo przyjemnie się czyta. A zdjęcia jeszcze przyjemniejsze

Domyślnie

WAZNE
    promem z BODO - szkoda drogi i czasu
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Faktycznie, droga nr 17 jest piękna aż do bólu. Prowadzi przez całą masę tuneli i siedem przepraw promowych. Na jednej z nich mijasz koło polarne o czym informuje kapitan. Jest to mekka rowerzystów z całej Europy więc trzeba zachować szczególną ostrożność. Atrakcji turystycznych jest na siedemnastce pod dostatkiem o czym można poczytać na http://www.rv17.no/index.krv?page=fo...ng=en&meny_id= . Minusem są nietanie promy, z których musimy korzystać. Nagrodą zaś plenery. Wycieczka na lodowiec jest wręcz obowiązkowa, piękna jego nie da się po prostu opisać. W utworzonym u jego stóp jeziorze zaporowym pływają mini góry lodowe czyniąc widok wręcz bajkowym Na prowadzącą do niego drogę wjazd na własną odpowiedzialność karkołomnym wąskim asfaltem. Wrażenia stuprocentowe.
    Co do promu na Lofoty polecałbym raczej podróż z miejscowości Skutvik. Co prawda jest to trochę dalej na północ ale za to płynie się znacznie krócej i co ważne dużo taniej niż z Bodo. I te widoki... Pozdrawiam
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Kurcze, faktycznie nie ma sensu jechac 2x droga E6 jesli mozna zaliczyc E17. Mam tylko pytanie: ile tak realnie jedzie sie nia dluzej? Zalozmy ze Bodo-trondheim mozna zrobic w dzien, a E17? Poza tym te wszystkie przeprawy promowe? Jakiego rzedu to kwota?

AAA i jeszcze jedno. To, ze mozna biwakowac na dziko to juz wiem, ale jak wyglada sprawa rozpalania ogniska? Marzeniem byloby moc to robic chocby dla samego klimatu, ale czy to dozwolone?

Dzieki za pomoc, pozdrawiam

Domyślnie

Z tym biwakowaniem na dziko mogą być problemy ze względu na teren w jakim się poruszasz. Po prostu ciężko znaleźć miejsce dogodne do rozbicia namiotu (tak rozumiem biwak), a jak już znajdziesz to radzę zaopatrzyć się w specjalne śledzie do terenu kamienistego. Zwykłego nie wbijesz, wiem bo sam to przerabiałem. Jeśli podróżujesz kamperem bez problemu znajdziesz dogodne miejsce, parkingów turystycznych jest bez liku.
    Drogi nr 17 w jeden dzień przejechać się nie da i nawet próbować nie warto. Jest tak naszpikowana atrakcjami turystycznymi, że poruszanie się po niej z klapkami na oczach traci sens jej odwiedzenia. Wtedy lepiej wybrać E-6 bo jest prostsza i znacznie szybsza. Siedemnastka jest natomiast dla zwiedzających czyli niespieszących się i należy przeznaczyć kilka dni na jej pokonanie.
    Pytasz o ceny promów: wahają się one od 135NOK do 350NOK za jeden przejazd. Tu uwaga: cena dotyczy samochodu z przyczepą poniżej 10 metrów (cały zestaw) więc samo auto będzie tańsze choć nie wiem o ile. Zresztą nie ma to wielkiego znaczenia, przemierzając siedemnastkę uczestniczysz w pewnego rodzaju uczcie estetycznej a za to w moim rozumieniu warto zapłacić.
    Ostatnio edytowane przez Nikonozaur ; 30-07-2008 o 10:58
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Z rozpalaniem ogniska nie ma problemu. Oczywiście w cywilizowany sposób bez ścinania drzew i rozbierania płotów
    LED ZEPPELIN

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów