Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta
    samek: a dokad docelowo dojechales? norwegia? gdzie?
    Dojechałem do Trondheim jeśli chodzi o północ. Chciałem się pchać dalej ale tam właśnie zrezygnowałem. W Norwegii byłem 12 dni. Uznałem, że to za krótko by pchać się dalej na północ. Nie chciałem spędzić za dużo czasu w samochodzie. Więc kręciłem się po południowej Norwegii. Podróż typowo kempingowa - przenosiliśmy się z miejsca na miejsce.
    Norwegią jestem zauroczony i na pewno tam wrócę. Także by pojechać dalej na północ.

Edit:
    Nie pamiętam przewoźnika - ale wiem, że znalazłem stronę z rezerwacją. Jak sobie przypomnę to napiszę.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 09-07-2008 o 13:37

Domyślnie

Ja natomiast proponowalabym pojechac do Rostocku i stamtad promem do Trleborga w Szwecji i stamtad to droga do Norwegii bardzo przyjemna juz
    Jesli chcesz odrazy bezposrednio na Lofoty sie dostac, to chyba proponowalabym jechac od strony Szwecji.

EDIT:
    http://www.pzmtravel.com.pl/pzmpromy...leborg.41.html
    Ostatnio edytowane przez agawytka ; 09-07-2008 o 13:42
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Dojechałem do Trondheim jeśli chodzi o północ. Chciałem się pchać dalej ale tam właśnie zrezygnowałem. W Norwegii byłem 12 dni. Uznałem, że to za krótko by pchać się dalej na północ. Nie chciałem spędzić za dużo czasu w samochodzie. Więc kręciłem się po południowej Norwegii. Podróż typowo kempingowa - przenosiliśmy się z miejsca na miejsce.
    Norwegią jestem zauroczony i na pewno tam wrócę. Także by pojechać dalej na północ.

Edit:
    Nie pamiętam przewoźnika - ale wiem, że znalazłem stronę z rezerwacją. Jak sobie przypomnę to napiszę.
    Dzieki za pomoc. Ja planuje 21 dni i lofoty. Odleglosci sa imponujace i troche sie obawiam. Faktycznie jest tak, ze stajesz gdzie chcesz, rozbijasz namiot i biwak? Nie moze to do mnie dotrzec hehe.

Jesli masz jakies miejsca ponizej trondheim typu must see to wal od razu nazwy. Reszte juz sobie wyszukam.

i jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

Domyślnie

[...]Ja planuje 21 dni i lofoty[...]
    Z tego odejdzie Ci 5-6 dni jazdy (z pd Polski na Lofoty via Dania to jakies 3000km w jedna strone) Czyli na miejscu 15-16dni. Moze lepiej samolot do Bodo (np. Norwegian via Oslo). Stamtad prom na Lofoty i na miejscu wynajac jakies male autko?

Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Nie do mnie pytanie, ale odpowiem a co

Tak do 48h mozesz rozbic sie gdziekolwiek byle conajmniej ok 100-200m od najblizszych zabudowan
    Odleglosci sa imponujace to prawda. Pamietaj takze, ze wiekszosc drog w Norwegii jest platna (25NOK za jednorazowe przejechanie bramki)

Z poludniowej Norge to warto zobaczyc tzw. 'Trollvegen' - Droge Trolli (pomiedzy Bergen a Trondheim), najwiekszy i zarazem najglebszy fjord - Sognefjord oraz w okolicach Stavanger slynna Preistekolen
    Ostatnio edytowane przez agawytka ; 09-07-2008 o 14:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TTomekk Zobacz posta
    Z tego odejdzie Ci 5-6 dni jazdy (z pd Polski na Lofoty via Dania to jakies 3000km w jedna strone) Czyli na miejscu 15-16dni. Moze lepiej samolot do Bodo (np. Norwegian via Oslo). Stamtad prom na Lofoty i na miejscu wynajac jakies male autko?

Pozdrawiam
    Tomek
    Ale ja nie tylko na lofoty. Cala norwegie chce zobaczyc Od lofotow na poludnie do Bergen lub nawet Stavanger. A do samolotu nie wezme sprzetu, namiotu i ciuchow plus jedzenia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agawytka Zobacz posta
    Nie do mnie pytanie, ale odpowiem a co

Tak do 48h mozesz rozbic sie gdziekolwiek byle conajmniej ok 100-200m od najblizszych zabudowan
    Odleglosci sa imponujace to prawda. Pamietaj takze, ze wiekszosc drog w Norwegii jest platna (25NOK za jednorazowe przejechanie bramki)

Z poludniowej Norge to warto zobaczyc tzw. 'Trollvegen' - Droge Trolli (pomiedzy Bergen a Trondheim), najwiekszy i zarazem najglebszy fjord - Sandefjord oraz w okolicach Stavanger slynna Preistekolen
    A cos w gorach? Planuje na polnoc przejechac przez gory, okolice lillehamer do trondheim potem na lofoty i zjezdzac wzdluz wybrzeza do bergen alesund no i jak wystarczy czasu do nizej do stavanger.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Domyślnie

Dzieki za pomoc. Ja planuje 21 dni i lofoty. Odleglosci sa imponujace i troche sie obawiam. Faktycznie jest tak, ze stajesz gdzie chcesz, rozbijasz namiot i biwak? Nie moze to do mnie dotrzec hehe.

Jesli masz jakies miejsca ponizej trondheim typu must see to wal od razu nazwy. Reszte juz sobie wyszukam...
    Rozpatrz to co napisała agawytka - jeśli Ci zależy na Lofotach to chociaż w jedną stronę jedź przez Szwecje - będzie szybciej.
    W Skandynawii mają w konstytucji zapisane prawo do obcowania z naturą co przekłada się na te noclegi. Jeżeli nie włazisz komuś w prywatę to Ci wolno spać i jest to norma. Ja sobie założyłem nocleg na kempingu co 2 dni - prysznic. Natomiast co druga noc na dziko - tam gdzie mi się podobało.
    Ciężko mi teraz z głowy wymieniać miejsca - tam tyle tego. Ja po prostu z córką założylem, że jedziemy wschodnią Norwegią do Trondheim, a na południe zachodnim wybrzeżem zjeżdżając czasami w centrum. Te 12 dni to takie 'liźnięcie' Norwegii. Tyle co nic. Dlatego wiem, że tam jeszcze pojadę.
    Blisko Trondheim bardzo przyjemna stara górnicza osada Rogos (Ragos?). Z miast Alesund i Bergen. Ale przede wszystkim natura. Następnym razem skupię się na włóczeniu jak najdalej od ludzi. To dla mnie jest najlepsze.

Domyślnie

No wlasnie trondheim - lofoty. Z jednej strony myslalem zeby to liznac przez szwecje i zjechac juz norwegia, a z drugiej wydaje mi sie ze w obie strony przez norwegie jest blizej = szybciej. Chyba ze sie myle? hmm..

Domyślnie

A cos w gorach? Planuje na polnoc przejechac przez gory, okolice lillehamer do trondheim potem na lofoty i zjezdzac wzdluz wybrzeza do bergen alesund no i jak wystarczy czasu do nizej do stavanger.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Jesli wytrzymasz do wieczora, to wtedy zapewne znajde troche wiecej informacji na interesujacy Cie temat

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów