Close

Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 217

Domyślnie Odp: Capture NX 2 trial

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    ...
    dopisek: niestety, irfan u mnie rowniez nie zachowal exifa
    IrfanView ma bug'a - nie zapisuje exif'a w opisanej sytuacji - ma to być poprawione w kolejnej wersji

Cytat Zamieszczone przez elix Zobacz posta
    IrfanView ma bug'a - nie zapisuje exif'a w opisanej sytuacji - ma to być poprawione w kolejnej wersji
    buga, exifa lub exif-a. na pewno nie z apostrofem. a poza tym dzieki za info
    podpis nieczytelny

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    w każdym ponownie zapisanym NEF NX zapisuje obrobiony JPG, 100% jakości, a co za tym idzie spokojnie można wyciągać jpg z obrobionych NEFów bez używania żółwia NX,

Pytania mogą być lamerskie ale i tak je zadam bo czegoś tu nie rozumiem:

1. Czy tak wyciągnięty jpg będzie tej samej jakości co wypluty (zapisz jako) przez NX'a?

2. Czy jest jakaś możliwość skojarzenia tak powstałych jpg'ów z rawami?
    Chodzi mi o to że po zgraniu NEFów do kompa, "wyciągnięciu" jpgów, wyrzucam złe, nieudane zdjęcia (czyli jpg'i). Czy potem muszę mozolnie porównywać 2 katalogi (przebrane już jpg i nieprzebrane NEF) i wyrzucać NEF'y których jpgi wyrzuciłem??

3. NX2 chodzi mi WOLNIEJ niż NX!! Mam jednordzeniowy proc i 2GB ramu. Podczas przesuwania suwaczków, NX działa dobrze, a NX2 muli. Nie sprawdzałem samego zapisu do jpg'a.
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Cytat Zamieszczone przez bonnum Zobacz posta
    1. Czy tak wyciągnięty jpg będzie tej samej jakości co wypluty (zapisz jako) przez NX'a?
    Nie. Bo w NEFie jest zaszywana prevka mocno skompresowana i nie w pelnej rozdzielczosci.

2. Czy jest jakaś możliwość skojarzenia tak powstałych jpg'ów z rawami?
    Chodzi mi o to że po zgraniu NEFów do kompa, "wyciągnięciu" jpgów, wyrzucam złe, nieudane zdjęcia (czyli jpg'i). Czy potem muszę mozolnie porównywać 2 katalogi (przebrane już jpg i nieprzebrane NEF) i wyrzucać NEF'y których jpgi wyrzuciłem??
    Z tego co wiem, to nie ma takiej mozliwosci (chyba ze soft Nikona, ktorego nigdy nie testowalem), wiec dziwie sie ludzikom, ktorzy wlasnie robia NEF + JPG, tlumaczac sie tym, ze to do szybszej selekcji i odsiewu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie. Bo w NEFie jest zaszywana prevka mocno skompresowana i nie w pelnej rozdzielczosci.
    w pełnej rozdzielczości JPG Basic jest w NEFie zapisanym przez aparat, NX zapisuje w NEFie jpga w pełnej rozdzielczości z maksymalnym trybem jakości
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    w pełnej rozdzielczości JPG Basic jest w NEFie zapisanym przez aparat, NX zapisuje w NEFie jpga w pełnej rozdzielczości z maksymalnym trybem jakości
    Hmmm... Faktycznie -- moj blad. Ale czy tak bylo zawsze -- znaczy w NEFach ze wszystkich modeli? Bo cos mi sie wydaje, ze jak pierwszy raz w zyciu uzylem Preview Extractora, to te JPGi raczej nie mialy pelnej rozdzielczosci. No przynajmniej z tego co pamietam.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Hmmm... Faktycznie -- moj blad. Ale czy tak bylo zawsze -- znaczy w NEFach ze wszystkich modeli? Bo cos mi sie wydaje, ze jak pierwszy raz w zyciu uzylem Preview Extractora, to te JPGi raczej nie mialy pelnej rozdzielczosci. No przynajmniej z tego co pamietam.
    nie, tak nie było zawsze - w przypadku modeli przed D100 (a i on chyba też) podglad był w nizszej rozdzielczości z tego co nawet chyba sam autor preview extractora pisał
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    nie, tak nie było zawsze - w przypadku modeli przed D100 (a i on chyba też) podglad był w nizszej rozdzielczości z tego co nawet chyba sam autor preview extractora pisał
    Tyle, ze ja zadnego Nikona sprzed ery D100 nie uzywalem. No nic -- widocznie widzac te fatalna kompresje z JPGa zaszywanego w NEFie przez aparat, podswiadomie polaczylem sobie takze z mniejszymi jego rozmiarami.
    www.SALDAT.pl

Hmmm.. no to by przynajmniej częściowo załatwiło sprawę wolnej pracy NX'a, ale samego przeglądania zdjęć i odsiewu złych zdjęć już niestety nie
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Domyślnie

Hmmm.. no to by przynajmniej częściowo załatwiło sprawę wolnej pracy NX'a, ale samego przeglądania zdjęć i odsiewu złych zdjęć już niestety nie
    Do takich zadan wysmienicie nadaje sie ViewNX.
    www.SALDAT.pl

Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów