Close

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 217

Domyślnie Odp: Capture NX 2 trial

Wymagania sprzętowe mam OK. Wymagania software'owe - nie chce mi się wierzyć, żeby nowsza wersja miałaby być okrojoną wersję poprzedniej pod względem możliwości uruchamiania jej po systemem serwerowym. Zresztą to być oznaczało, że firma sama sobie podcina skrzydła.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Daleko od szosy

Cytat Zamieszczone przez Just Zobacz posta
    Wymagania sprzętowe mam OK. Wymagania software'owe - nie chce mi się wierzyć, żeby nowsza wersja miałaby być okrojoną wersję poprzedniej pod względem możliwości uruchamiania jej po systemem serwerowym. Zresztą to być oznaczało, że firma sama sobie podcina skrzydła.
    A jednak z tego co piszą na stronie firmowej, to chyba jednak tak jest.
    Nie ma tam wymienionego Windows 2003 Server.

Pre-installed versions of 32-bit Windows Vista Home Basic /Home Premium /Business /Enterprise /Ultimate (Service Pack 1) editions or Windows XP Home or Professional (Service Pack 2) editions

to ze 1.x ci poszlo to tylko fart, W2003 nie jest supportowany, tak samo jak 64 bitowe systemy (choc tez czasem dziala)
    podpis nieczytelny

Cytat Zamieszczone przez Just Zobacz posta
    Aha, próbuję uruchomić pod systemem Windows 2003 Server, ale nie wydaje mi się, żeby system był głównym winowajcą,
    A jednak. Rozpakuj plik ściągnięty z Nikona wykorzystując np winrara i w rozpakowanym katalogu odpal plik cnx2.exe - będzie działało
    pozdrawiam Sebastian

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    to ze 1.x ci poszlo to tylko fart, W2003 nie jest supportowany, tak samo jak 64 bitowe systemy (choc tez czasem dziala)
    Na moim XP x64 zarówno 1.x jak i 2. działają bez problemów.

Inna sprawa, że przy dużej liczbie fotek ten program jest bezużyteczny (w obydwu wersjach) ze względu na swoją przygnębiającą powolność. Dziś nawet postanowiłem jeszcze raz spróbować obrobić dużą liczbę zdjęć (około 200) i po 35 minutach zrezygnowałem. Mląc przekleństwa pod nosem odpaliłem C1 4 i obrobiłem wszystkie NEFy w 20 minut.

Natomiast CNX jest jednak niezastąpiony jeśli chcemy pobawić się jedną fotą. Bo rzeczywiście przy odrobinie zacięcia ten programik pozwala robić cuda na kiju.

nie wiem może już ktoś o tym pisał, jeśli tak to sorry ale ostatnio mało śledzę forum, odkryłem przed chwilą ciekawą sprawę, wszyscy wiemy że przy pomocy programu Preview Extractor można wyciągać jpg basic z nefów,
    odkąd używam NX'a zastanawiałem się czemu otwarty i zapisany NEF rośnie objętościowo i dzisiaj na to wpadłem, w każdym ponownie zapisanym NEF NX zapisuje obrobiony JPG, 100% jakości, a co za tym idzie spokojnie można wyciągać jpg z obrobionych NEFów bez używania żółwia NX, wyciągnięcie jpgów z obrobionych 150 nefów przy pomocy Preview Extractora zajęło mi niecałe 2 minuty

myślę że warto o tym wiedzieć, bo do tej pory po obróbce zapuszczałem Batcha, który wlókł się niemiłosiernie
    Ostatnio edytowane przez Gawronnek ; 25-06-2008 o 01:51
    pozdrawiam Piotr

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    nie wiem może już ktoś o tym pisał, jeśli tak to sorry ale ostatnio mało śledzę forum, odkryłem przed chwilą ciekawą sprawę, wszyscy wiemy że przy pomocy programu Preview Extractor można wyciągać jpg basic z nefów,
    odkąd używam NX'a zastanawiałem się czemu otwarty i zapisany NEF rośnie objętościowo i dzisiaj na to wpadłem, w każdym ponownie zapisanym NEF NX zapisuje obrobiony JPG, 100% jakości, a co za tym idzie spokojnie można wyciągać jpg z obrobionych NEFów bez używania żółwia NX, wyciągnięcie jpgów z obrobionych 150 nefów przy pomocy Preview Extractora zajęło mi niecałe 2 minuty

myślę że warto o tym wiedzieć, bo do tej pory po obróbce zapuszczałem Batcha, który wlókł się niemiłosiernie
    Nie żebym trąbił o tym od samego początku, ale kto by tam czytał wypociny Eriego . Jedeyna wada tego rozwiązania to fakt, że tracisz exify.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Nie żebym trąbił o tym od samego początku, ale kto by tam czytał wypociny Eriego . Jedeyna wada tego rozwiązania to fakt, że tracisz exify.
    nie przypisuje sobie odkrycia, napisałem w pierwszym zdaniu, że mało śledzę forum
    pozdrawiam Piotr

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    a i to w sumie mozna by skryptem jakim zalatwic. w sensie wyciagnac exif z nefa i dokleic do jpega. tsd to mozna to tez irfanem w sumie. to tez pokazuje podgladowy jpeg, wiec mozna wsadowo kazac zapisac gdzie indziej z zachowaniem exifa.

dopisek: niestety, irfan u mnie rowniez nie zachowal exifa
    Ostatnio edytowane przez Valwit ; 25-06-2008 o 14:57
    podpis nieczytelny

nowa wersja preview extractora ma podobno zachowywać exify, ale nie wiadomo kiedy będzie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów