Szukaj
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Na D200 teraz dużo osób się skusiło bo cena spadła o połowę w momencie pojawienia się D300. Może połowa tych użytkowików zakupiła aparat D200 w ciagu sotatnich szesciu miesięcy? tego nie wiemy, ale sprzedaż tego modelu wzrosła właśnie w ciagu ostatnich kilku mieśięcy. Jakie były te dane rok temu? W momencie pojawienia sie następcy 5D sytuacja może być podobna i tez nagle wzrośnie ilość użytkowników starego 5D tylko w sumie na to za bardzo bym nie liczył bo 5D jest na tyle dobry ze nie ma co w nim poprawiać. Można dołożyć więcej klatek na sek. Uszczelnienia nie są mu potrzebne. Matryca na poziomie podobnym lub lepszym niż D300 więc po co canon ma się spieszyc? Owszem zawsze można dać lepszą matrycę i pewnie to będzie główna zmiana w nowym modelu.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 15-06-2008 o 20:13
NIKON...
Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY
Żeby było jeszcze trudniej połapać się w tych wszystkich modelach.Równie dobrze można zapytać - po co Nikon D10?![]()
A swoją drogą, to trochę wkurza mnie taki, wydaje się niekonsekwentny i jakby nieprzemyślany, sposób nazywania modeli aparatów u Nikona: entry level, advanced amator, semi pro, pro mają odpowiednio 2, 2, 3, 1 cyfry w nazwie.
U Canona bardziej mi się widzi: 4, 3, 2, 1
Podobnie obiektywy: u nasw Nikonie nie ma żadnego wyróżnika,że szkło jest "profi" - u Canona mają L-ki...
Tylko mi nie piszcie, żebym się do Canona przeniósł (za nic), mam tylko dzisiaj małą handrę, a kolega z cytatu wyzwolił moje marudzenie i tak wyszło...
![]()
Pozdrawiam, Piotr
Kiedyś był bodaj złoty pasek i ED, od takiegoż szkła. Ale fakt faktem, że z marketingowego punktu widzenia seria L z jej oznaczeniami i wyraźnymi wyróżnikami jest strzałem w dziesiątkę.Podobnie obiektywy: u nas w Nikonie nie ma żadnego wyróżnika,że szkło jest "profi" - u Canona mają L-ki...![]()
Ze względu na marketing nazwali procesor. Może i wyróznią lepsze obiektywy jakąś nazwą.
Ale to w żaden sposób nie zmieni jakości optyki![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami