Szukaj
Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
Last.fm | www.marekpraski.pl
nie szybkostrzelny to ile 3kl/s watpie zeby cofali sie do szybkosci 5D
mniej czyli ile 10 to teraz standard patrz D60Możliwe, że będzie mieć mniej megapikseli
miedzy tymi dwoma modelami jest przepaśc a bylo jeszcze kilka modeli w srodkuTo tak jakby mówić, że 5D hamuje sprzedaż 1DsMkIII.
no to w tej chwili zapowiedzialeś właśnie 2 modele FF , jeszcze powiedz ze w tym roku wyjdą - marzenie sciętej głowyWejdzie D3x, D3 stanieje do tych 10-11 tysięcy, tani FF w cenie D300 na wejściu.
do zabawy to się kupuje D40 , a entuzjaści coż entuzjaści kupują Leica Limited EdyszynTani FF będzie wolny i przeznaczony raczej jako aparat do "zabawy" niż zawodowego zastosowania. Dla entuzjastów.
mialem na mysli reporterkę przez większe "R" patrz tych co stoją za bramką, to co robisz Ty i zapewne ja to reporterka amatorka , bo wątpię zebyś z tego zył - tacy na forum raczej nie pisząJa wiem, że są ludzie, którzy robią reporterkę na D50, sam focę koncerty D80...
na moje Dxx jest uporzadkowane , być moze zamysł N jest taki ze Dx (D jednocyfrowe) zarezerwowali dla FFTani FF i uporządkowanie półki Dxx to to, czego potrzeba Nikonowi w tym momencie.
Czysty marketing: D40 powstał zeby potencjalny nabywca drogiego kompaktu czytaj hybrydy zamiast czegoś za 2000 kompaktowego dolozyl 200 i kupił D40 bo takie byly ceny na wejsciu , kolejnym krokiem marketingowym byla wieksza matryca zeby dogonić kompakty , zreszta spojrz na kampanie reklamową aparat dla amatora co chce sotografować dziecko psa kota itdD40 i D40x już uwalili na rzecz D60 i całkiem możliwe (choć wolałbym się mylić), że D60 to właśnie prawdziwy następca D80
Do D60 dolozono odkurzacz i to w zasadzie cala zmiana tani niskobudzetowy aparat im wiecej premier tym wiecej reklam i latwiej to sprzedać - innymi słowy robienie szumu medialnego wokól loga firmy
Tu sie mylisz napewno , następca to nie krok do tyłui całkiem możliwe (choć wolałbym się mylić), że D60 to właśnie prawdziwy następca D80
A jesli chodzi o entuzjastów to coż na moje entuzjasta to taki amator który ma kase i kupuje okręt flagowy lub zbiera na najdrozszy model jaki go stać
Inwestycja dla firmy to Okręt Flagowy do którego wszyscy wzdychają i kupują D40 lub w dawnych czasach stękanie do F4, F5 i kupowanie F801 lub pozniej F90x bo parametry podobne ale kto to pamietaTaka puszka to dla firmy inwestycja, podobnie jest z D60 - ile osób wymienia je po jakimś czasie na wyższe modele i dokupuje szklarnię?![]()
Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY
Jeśli wejdzie D3x to będzie to zapewne produkt skierowany do nieco innej grupy fotografów niż D3. Tak jak było z D2h i D2x.
Po premierze D3 nie było widać jakoś drastycznego spadku cen D2xs, zatem na jakiej podstawie nadzieja na spadek cen D3?
Tani FF w cenie D300 ... chyba w snach.
Obudź się.
Jak sie czyta ten watek trudno nie oprzeć się wrażeniu, że znaczna cześć z Was jest onanistami-gawędziarzami sprzętowymi.
D40 to shit, D60 no nowszy shit, D80 to zabawka, D200 mydli i shit do potęgi bo stary, D300 dx'owy shit, D3 stary już i drogi.
...
Wzdychają, sam wzdychałem i się zachwyciłem plikami, ale te wzdychanie to chyba krótkie nóżki ma bo sprzęt stary i zakup takowego dla fofoamatora gadżeciarza to dyskusyjna radocha. Cena 5D jest niby niska, choć z drugiej strony parząc na to jaki to stary sprzęt wcale niska nie jest.
Tutaj przyznają Ci całkowitą rację ; obrazek z 5D dla fotografa jest całkowicie zadowalający "posiadacze sprzętu" będą zmieniać sprzęt dużo częściej.
Było porównanie do M5 ja porównam do wzmacniaczy audio (kiedyś tym handlowałem);każda z firm (Pioneer, Yamaha, Onkyo itd,itd) praktycznie co rok wprowadza szereg modeli o innej symbolice i wyglądzie. Aby usłyszeć różnice w brzmieniu to sprzęt musi dzielić przynajmniej 10 lat w produkcji. Zawsze dużo ludzi zmieniało na nowszy model zaraz po jego pojawieniu się. Takie życie.
D90 FF będzie poniżej 10000pln we wrześniu.
pozdrawiam Krzysiek
S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
https://radoslawsobik.pl/
Ja to widze tak - D300FX, ale 5fps [nawet z gripem] i iso do 3200 zamiast 347204324 jak w D3. DX bedzie sie tak samo dobrze sprzedawal bo sporciaki i ptasiarze potrzebuja daleko i szybko [5fps vs 8fps - spora roznica, crop x1,5 tez
]. A w jakiej cenie? Nie wiem i nie mam zamiaru zgadywac. Ale taki komplet D300DX i D300FX moglbym miec w plecaku.
Skontaktuj się z nami