Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacek_Z nie smiej sie w chinach juz moze byc taki bmw
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Ja się nie śmieję, pisałem poważnie. Widzę po prostu pewną analogię. Co do BMW jestem fanem marki i chińskie podróby mnie nie interesują. Tylko, że mnie nie stać na M5 niestety.
Jak widać rozumiem ból tych co chcą taniego FF w nikonie, ale na razie bym na to nie liczył.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
BMW fajna marka mam motocykl beemy, a tani FX mnie by się przydał d3 ciężkie czasem
![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Tego czasu się właśnie obawiam, sam nie wiem czy wolałbym FX czy DX. Z jednej strony 24-70 załatwia mi w chwili obecnej 80% zdjęć, z drugiej to co pokazuje D3, a ja lubię zdjęcia wieczorem i nocą i światło zastane (duża klatka - mniejsze szumy) brrr straszne będą kiedyś dylematy. A za kilka lat będzie można zrobić zdjęcia np miasto nocą z lotu ptaka
pozdrawiam Sebastian
No i zrobiło się bicie piany
Taniego FF nie bedzie bo stanie sprzedaz D300 (ten model jest nowy i musi zarobić na siebie) a napewno (pewnie wiekszosc na to liczy) D300 nie stanieje przy puszczeniu taniego FF w zwiazku z tym bedzie musial istnieć przeskok cenowy to raz.
I teraz pytania dla tych co liczą na tani FF. D3 kosztuje coś cirka 13k. Jak kogoś stać na sprzet za 20-30k czyli D3 plus szklarnia bo to tyle wychodzi minimum to czy bedzie chciał zaoszczedzić te 3tys(licze ze ten tani FF bedzie kosztował 9-10k na poczatku lub roznica miedzy D3 a tanim ff bedzie tak ksztaltowala) i kupić FF w taniej badziewiastej obudowie od d80? (nie obrazając doskonałej skad inąd 80tki) Ja wątpie.
No i co z tegoNapisał Krzysiek29
Ma być pokazane na Photokinie we wrześniu:
- D90 FF (puszka słabsza niż D300) ,
-af z D300,
- cena na Polskę poniżej 10000zł.
Więcej szczegółw nie wiem "wróżka" była mało rozmowna.
Ma nie być następcy D80 w formacie DX.
Sony tez pokazało
Najpierw pokazało napis 24 milions full frame
Potem pokazało od tego obudowę na obrazku kto wie czy nie pustą w srodku
być moze coś jeszcze pokaże , a ile od pokazania do premiery to .......
Czy to ze Nikon ma pokazać na photokinie oznacza że "coś" z mety trafi na polki w sklepach nic błędnego
To ze sasiadka Krycha powiedziała ze komuś "da"to wacle nie znaczy ze jej stary na to danie pozwoli
Canon zjechał z ceną 5D bo to juz dziadek i niespełnia wymogów fps'owców stary model ktory się wyprzedaje
a zapowiedzi cóż.... prawa rynku ,być moze zjazd ceny 5D jest robieniem miejsca pod nowy model ktory i tak tani nie bedzie. Krowa która duzo muczy mało mleka daje. Żaden producent nie bedzie sobie strzelał samobuja i wypuszczal nowej puchy dopóki na starszej nie zarobi dostatecznie duzo, a zapowiedzi to czysty marketing mający na celu sprzedaz tego co jest na rynku .... O kupie sobie nikona bo za pol roku wypuści tani FF i sobie wtedy zmienie ... ilu sie dalo na to nabrać?
Na moje zagrozenie dla N i C stoi po stronie sony 24mpx FF i jesli na coś bedą odpowiadać to na to , potencjalny rynek mają w agencjach prasowych i u fotoreporterów i jesli S ich zmusi to bedą musieli coś wypuscić najwyzej D3 bedzie jako drugi
Na zadne premiery "na dniach" bym nie liczył
Pozatym muszą jeszcze sprzedać dostatecznie duzo szkła pod DX vide: 17-55/2.8 , nie puszczali tego ob. po to zeby nikt go nie kupował jak wyjdzie "tani FF"
Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY
No właśnie!Jest przecież na rynku 550i... Czy, aż tak potrzebujemy M5? Czy nie wystarczy nam 550? Tak tak jak gardzić Nikonem D300 bo nie jest FX, a BMW nie jest M5
Człowiek jest baaaardzo specyficznie zbudowany i to jest piękne - ja chcę mieć TO
Ale fani beemki są i tak w lepszej sytuacji - mają eMkę w mniejszym body, a My?... wciąż czekamy i proszę nam nie rozwiewać marzeń...![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
Tani FF nie będzie szybkostrzelny i raczej jak już ktoś tutaj napisał, będzie gorzej zbudowany. Możliwe, że będzie mieć mniej megapikseli, inne opcje zapisu NEF, na pewno gorszy AF. Inny segment, inny odbiorca. To tak jakby mówić, że 5D hamuje sprzedaż 1DsMkIII.
Wejdzie D3x, D3 stanieje do tych 10-11 tysięcy, tani FF w cenie D300 na wejściu.
Na wszystko jest rynek! D200/D300 to podobnie jak D3 świetna puszka do reporterki, dla trochę innego odbiorcy.
Tani FF będzie wolny i przeznaczony raczej jako aparat do "zabawy" niż zawodowego zastosowania. Dla entuzjastów.
Ja wiem, że są ludzie, którzy robią reporterkę na D50, sam focę koncerty D80...
Tani FF i uporządkowanie półki Dxx to to, czego potrzeba Nikonowi w tym momencie. D40 i D40x już uwalili na rzecz D60 i całkiem możliwe (choć wolałbym się mylić), że D60 to właśnie prawdziwy następca D80, a kolejna w linii lustrzanek dla entuzjastów będzie miała pełną klatkę. Przyciągnie nowe osoby do systemu, wytworzy bazę nabywczą obiektywów i akcesoriów na LATA. Taka puszka to dla firmy inwestycja, podobnie jest z D60 - ile osób wymienia je po jakimś czasie na wyższe modele i dokupuje szklarnię?
Ostatnio edytowane przez PaRaGaS ; 12-06-2008 o 01:32
Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
Last.fm | www.marekpraski.pl
pewnie tak, ale ze 3-4 fps wystarcza w większości zastosowań.
wątpię, 12 MPx na pełnej klatce to i tak wielgachne piksele, żaden problem. Mniej megapikseli to by było lepsze wysokie iso i może by go ludzie bardzo chcieli
??? niby jak???
niekoniecznie. D3 i D300 maja podobny moduł AF, D80 też odziedziczył lepszy AF po D200. Taniej w produkcji wychodzi robić to samo do kilku body, a celowe psucie jest trochę bez sensu. Mogą dac dobry AF do niższej puszki. Ona nie będzie aż tak nisko pozycjonowana, w końcu to będzie jeden z pierwszych FF - czyli raczej co najmniej średnia półka.
5D nie, ale jego następca, z większą ilościa MPx pewnie będzie - i pewnie dlatego go na razie nie ma.
zapewne jednak będzie go kupowała wielu zawodowców, nie tylko u nas.
W wielu profesjach od body nie jest wymagane nic szczególnego. Po prostu ma dobrze rejestrowac obraz i byc wygodne w użyciu. Wątpię by to body tak okroili, że pousuwają guziki i dadzą nastawianie (prawie) wszystkiego w menu, jak w body dwucyfrowych. Jesli guzikologia będzie jak z D200 - to to wystarczy.
Skontaktuj się z nami