Close

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 202

Wątek: Nikon D10?

Domyślnie Odp: Nikon D10?

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Teraz wiemy, że tanie FF to kwestia czasu. Ale raczej nie tygodni, a roku - to moja ocena, sprawdzic się nie musi. Może to będą 2 lata
    Ma być pokazane na Photokinie we wrześniu:
    - D90 FF (puszka słabsza niż D300) ,
    -af z D300,
    - cena na Polskę poniżej 10000zł.
    Więcej szczegółw nie wiem "wróżka" była mało rozmowna.

Ma nie być następcy D80 w formacie DX.
    pozdrawiam Krzysiek

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek29 Zobacz posta
    -af z D300,
    Co masz na myśli mówiąc słabsza? Czyżby Nikon (zakładając obecne tempo rozwoju techniki) chciał sobie strzelić gola?
    NIKON...

Ta wróżka miała nieźle w czubie i tylko mamrotała bez sensu
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie mylcie konstruktorów z księgowymi. Body może być "wymyslone", ale firma sie kieruje rachunkiem ekonomicznym, nie jest najistotniejsze to, czy potrafi cos wyprodukować. Bo że potrafi - to wiadomo. Liczy się efekt. Zysk na tanim FF bilansują ze stratą na D3. Jeśli FF (powiedzmy D400) ma byc tani, a przecież FF jest drogi w produkcji, to być może nikon woli sprzedać 1 szt D3 niż 4 szt D400.
    Tak ale jest jeszcze jeden aspekt. Niektórzy potrzebują taniej pełnej klatki a Nikon póki co nie potrafi tego zapewnić. Często sie przez to słyszy o zmianach systemu więc i to specjaliści z Nikona biorą pewnie pod uwagę. Co z tego że sprzedadzą 1 szt D3, jak w to miejsce mogli by sprzedać 10 szt D400. Tu mogą na ilości nadrobić i na jedno wyjdzie i zatrzymają klientów. Jeśli kogoś nie stać na D3 to albo poczeka te dwa lata abo poprostu zmieni system i jedno jest pewne, nie wszyscy będą czekać.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 11-06-2008 o 21:35
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Co masz na myśli mówiąc słabsza?
    Mam na myśli budowę samego korpusu; coś pomiędzy D80 a D300 i raczej bliżej D80. Powiedzmy budowy 5D.
    pozdrawiam Krzysiek

No jeśli to co piszecie jest prawdą, to mam nadzieję na spadek cen obiektywów DX-owych, np.: 17:55. Tylko nie wiem, czy będę jeszcze chciał go kupić...
    Pozdrawiam, Piotr

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Tak ale jest jeszcze jeden aspekt. Niektórzy potrzebują taniej pełnej klatki a Nikon póki co nie potrafi tego zapewnić. Często sie przez to słyszy o zmianach systemu więc i to specjaliści z Nikona biorą pewnie pod uwagę. Co z tego że sprzedadzą 1 szt D3, jak w to miejsce mogli by sprzedać 10 szt D400. Tu mogą na ilości nadrobić i na jedno wyjdzie i zatrzymają klientów. Jeśli kogoś nie stać na D3 to albo poczeka te dwa lata abo poprostu zmieni system i jedno jest pewne, nie wszyscy będą czekać.
    Tym, że ludzie potrzebują niestety nikon jakoś średnio sie przejmował i przez lata nie miał odpowiedzi na FF w canonie. Ilu ludzi wtedy odeszło. Teraz nie odchodzi chyba zbyt wielu bo 5D to nie jest jakaś rewelacja jeśli chodzi o inne sprawy (poza matrycą). Następca 5D - to na razie domysły i nie wiadomo, czy będzie tani. Nie sądzę.

Nikon ma teraz FF i jeśli ludzie potrzebują FF - to kupią D3. Nie liczyłbym na D400 w wersji z FF za wiele poniżej 10 tys. Jak ktoś musi mieć - to kupi D3, różnica w cenie nie będzie duża. Nie liczcie, że D400 FF będzie tańszy od D300. Przy proporcji ceny 9 tys do 14 tys nie liczyłbym na to, że się sprzeda 10x więcej D400. Oni (w centrali nikona) zapewne też tak sądzą. Nie zapowiada się tani FF, a raczej droższy FF, z 24 MPx.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-06-2008 o 21:59
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Ludzie odejdźcie już do swojego upragnionego 5D. Lepiej, załóżcie swoją firmę i zacznijcie produkować wreszcie te wyśnione aparaty które kupią miliony ludzi. Przecież jesteście takimi specjalistami w dziedzinie tworzenia marki, że sukces murowany. Problem polega tylko na tym, że na każdy sprzedany D3 przypada pewnie kilkaset D40 czy już D60 teraz. Podobnie będzie z wyśnionym D400, D3x, D10 itd. Pomimo całej doskonałości technicznej tych aparatów są to tzw produkty niszowe dla określonej grupy docelowej która nie jest liczna populacją. Grupa ta płaci za nową technologię która musi się zwrócić. Potem tą technologie dostaje masowy odbiorca.
    Prosty przykład - pbase
    D3 - 10 użytkowników
    D300 - 6 użytkowników
    D40x - 246 użytkowników
    D40 - 569 użytkowników
    D80 - 2172 użytkowników

Jaki procent z tych użytkowników stanowią potencjalni kupcy pełnoklatkowego D10? Z punktu widzenia Nikona najlepszy kupiec to osoba kupująca kita D40x + 18-200, z czego 90% tych użytkowników nie ma pojęcia czym różni się DX i FX. Z punktu widzenia Nikona grupa która odejdzie z Nikona do 5D bo D300 to za mało a D3 jest za drogi, nie jest warta wdrażania nowej technologii. Zresztą pewnie migracje są w dwie strony.
    A jak wygląda to wyśnione 5D w porównaniu do D200 (ten sam rok produkcji)
    Canon 5D - 4121 użytkowników - łaaaaa i łooooooooo
    Nikon D200 - 5132 użytkowników - eeee jak to taki beznadziejny aparat z bandingiem i szumi

I dlaczego jak na Canona tak długo nie ma następcy 5D? Nie ma konkurencji - a może to Canon się przejechał z wypuszczeniem 5D i nie jest to taka żyła złota w stosunku do potrzeb inwestycji?

Szkoda tylko, że wszyscy zapomnieli jak wyszedł D3 + D300, jak to "5D był zjadany na śniadanie", a jak wyjdzie ten upragniony aparat znów zacznie się czekanie na następcę - tylko po co przecież ideał już istnieje - 5D, nie czekajcie nie ma na co.

PS. Pbase to jakiś tam przykład ilości użytkowników, lepszy lub gorszy, nie ma to znaczenia

PS2. Ciekawe jak nikon zacznie nazywać aparaty za 2 lata kiedy wyczerpie zapasy numerków D90 i potem co? Następca D60? a zapomniałem x h s i jeszcze pare innych ładnych literek w alfabecie. OK problem i tak wróci
    pozdrawiam Sebastian

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek29 Zobacz posta
    -af z D300,
    - cena na Polskę poniżej 10000zł.
    Więcej szczegółw nie wiem "wróżka" była mało rozmowna.

Ma nie być następcy D80 w formacie DX.

jasne....
    chciałbym to we wrześniu zobaczyć....

zastanawia mnie jedna rzecz....nagle takie aparaciki jak d200, d300 przestały zdjęcia robić, że tak się większość ślinić zaczęła na FF?

bo jeżeli tak, to dlaczego tak wiele osób się przesiada z d70/80 na d200/300?

mam d80-tkę i być może w najbliższym czasie przesiądę się na d300?
    Dlaczego?
    - lepszy w zdjęciach seryjnych,
    - mniejsze szumy...

i być może będę chciał zdążyć, zanim jedyny i słusznym standardem będzie FF (gdyby Nikon słuchał tylko userów tego forum, już od 15 czerwca byłby w sprzedaży tylko FF, a takie jak d300 zaprzestano by produkować z dniem 1 czerwca).

czegoś nie rozumiem....

dzięki Tr0n za przedstawione dane...przynajmniej mnie napawają optymizmem...

jestem akurat z tych amatorów, dla których format Dx jest wystarczający...i takich jak ja jest wielu
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Oszczędny w słowach Awatar wodstock
    Miasto
    Świętochłowice

Cytat Zamieszczone przez jerryjola Zobacz posta

jestem akurat z tych amatorów, dla których format Dx jest wystarczający...i takich jak ja jest wielu

Zgoda, ale są też tacy co czekają na tańszy FF Nikona i chyba fajnie by było mieć wybór i móc sobie go kupić.
    Nie każdego stać na D3, nie każdy potrzebuje wszystkich funkcji jakie on oferuje. Wielu starczyłaby tylko matryca z D3, w jakimś rozsądnym body.
    W sumie to dyskusja robi się powoli biciem piany o NIC. Wiadomo że DX i FX ma swoich zwolenników, każdy z tych "standardów" ma swoje wady i zalety. Tylko kiedy będziemy mieli swobodny wybór między nimi?
    D9070s

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów