Szukaj
Ta wróżka miała nieźle w czubie i tylko mamrotała bez sensu![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Tak ale jest jeszcze jeden aspekt. Niektórzy potrzebują taniej pełnej klatki a Nikon póki co nie potrafi tego zapewnić. Często sie przez to słyszy o zmianach systemu więc i to specjaliści z Nikona biorą pewnie pod uwagę. Co z tego że sprzedadzą 1 szt D3, jak w to miejsce mogli by sprzedać 10 szt D400. Tu mogą na ilości nadrobić i na jedno wyjdzie i zatrzymają klientów. Jeśli kogoś nie stać na D3 to albo poczeka te dwa lata abo poprostu zmieni system i jedno jest pewne, nie wszyscy będą czekać.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 11-06-2008 o 21:35
NIKON...
No jeśli to co piszecie jest prawdą, to mam nadzieję na spadek cen obiektywów DX-owych, np.: 17:55. Tylko nie wiem, czy będę jeszcze chciał go kupić...
Pozdrawiam, Piotr
Tym, że ludzie potrzebują niestety nikon jakoś średnio sie przejmował i przez lata nie miał odpowiedzi na FF w canonie. Ilu ludzi wtedy odeszło. Teraz nie odchodzi chyba zbyt wielu bo 5D to nie jest jakaś rewelacja jeśli chodzi o inne sprawy (poza matrycą). Następca 5D - to na razie domysły i nie wiadomo, czy będzie tani. Nie sądzę.
Nikon ma teraz FF i jeśli ludzie potrzebują FF - to kupią D3. Nie liczyłbym na D400 w wersji z FF za wiele poniżej 10 tys. Jak ktoś musi mieć - to kupi D3, różnica w cenie nie będzie duża. Nie liczcie, że D400 FF będzie tańszy od D300. Przy proporcji ceny 9 tys do 14 tys nie liczyłbym na to, że się sprzeda 10x więcej D400. Oni (w centrali nikona) zapewne też tak sądzą. Nie zapowiada się tani FF, a raczej droższy FF, z 24 MPx.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-06-2008 o 21:59
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ludzie odejdźcie już do swojego upragnionego 5D. Lepiej, załóżcie swoją firmę i zacznijcie produkować wreszcie te wyśnione aparaty które kupią miliony ludzi. Przecież jesteście takimi specjalistami w dziedzinie tworzenia marki, że sukces murowany. Problem polega tylko na tym, że na każdy sprzedany D3 przypada pewnie kilkaset D40 czy już D60 teraz. Podobnie będzie z wyśnionym D400, D3x, D10 itd. Pomimo całej doskonałości technicznej tych aparatów są to tzw produkty niszowe dla określonej grupy docelowej która nie jest liczna populacją. Grupa ta płaci za nową technologię która musi się zwrócić. Potem tą technologie dostaje masowy odbiorca.
Prosty przykład - pbase
D3 - 10 użytkowników
D300 - 6 użytkowników
D40x - 246 użytkowników
D40 - 569 użytkowników
D80 - 2172 użytkowników
Jaki procent z tych użytkowników stanowią potencjalni kupcy pełnoklatkowego D10? Z punktu widzenia Nikona najlepszy kupiec to osoba kupująca kita D40x + 18-200, z czego 90% tych użytkowników nie ma pojęcia czym różni się DX i FX. Z punktu widzenia Nikona grupa która odejdzie z Nikona do 5D bo D300 to za mało a D3 jest za drogi, nie jest warta wdrażania nowej technologii. Zresztą pewnie migracje są w dwie strony.
A jak wygląda to wyśnione 5D w porównaniu do D200 (ten sam rok produkcji)
Canon 5D - 4121 użytkowników - łaaaaa i łooooooooo
Nikon D200 - 5132 użytkowników - eeee jak to taki beznadziejny aparat z bandingiem i szumi
I dlaczego jak na Canona tak długo nie ma następcy 5D? Nie ma konkurencji - a może to Canon się przejechał z wypuszczeniem 5D i nie jest to taka żyła złota w stosunku do potrzeb inwestycji?
Szkoda tylko, że wszyscy zapomnieli jak wyszedł D3 + D300, jak to "5D był zjadany na śniadanie", a jak wyjdzie ten upragniony aparat znów zacznie się czekanie na następcę - tylko po co przecież ideał już istnieje - 5D, nie czekajcie nie ma na co.
PS. Pbase to jakiś tam przykład ilości użytkowników, lepszy lub gorszy, nie ma to znaczenia
PS2. Ciekawe jak nikon zacznie nazywać aparaty za 2 lata kiedy wyczerpie zapasy numerków D90 i potem co? Następca D60? a zapomniałem x h s i jeszcze pare innych ładnych literek w alfabecie. OK problem i tak wróci![]()
pozdrawiam Sebastian
jasne....
chciałbym to we wrześniu zobaczyć....
zastanawia mnie jedna rzecz....nagle takie aparaciki jak d200, d300 przestały zdjęcia robić, że tak się większość ślinić zaczęła na FF?
bo jeżeli tak, to dlaczego tak wiele osób się przesiada z d70/80 na d200/300?
mam d80-tkę i być może w najbliższym czasie przesiądę się na d300?
Dlaczego?
- lepszy w zdjęciach seryjnych,
- mniejsze szumy...
i być może będę chciał zdążyć, zanim jedyny i słusznym standardem będzie FF (gdyby Nikon słuchał tylko userów tego forum, już od 15 czerwca byłby w sprzedaży tylko FF, a takie jak d300 zaprzestano by produkować z dniem 1 czerwca).
czegoś nie rozumiem....
dzięki Tr0n za przedstawione dane...przynajmniej mnie napawają optymizmem...
jestem akurat z tych amatorów, dla których format Dx jest wystarczający...i takich jak ja jest wielu
Albercik wie lepiej...
d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,
Zgoda, ale są też tacy co czekają na tańszy FF Nikona i chyba fajnie by było mieć wybór i móc sobie go kupić.
Nie każdego stać na D3, nie każdy potrzebuje wszystkich funkcji jakie on oferuje. Wielu starczyłaby tylko matryca z D3, w jakimś rozsądnym body.
W sumie to dyskusja robi się powoli biciem piany o NIC. Wiadomo że DX i FX ma swoich zwolenników, każdy z tych "standardów" ma swoje wady i zalety. Tylko kiedy będziemy mieli swobodny wybór między nimi?
D9070s
Skontaktuj się z nami