Close

Strona 41 z 371 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 3702

Domyślnie Odp: Dlaczego Apple MAC?

Witam,
    dodam może swoje "2 grosze". Pracuję na Macach od 1998 r. Zaczynałem na systemie OS 8.5, 9.0-9.2.2 oraz OS X Tiger. Powiem tak, że o ile na początku przepaść pomiędzy Windowsem i OS była ogromna (stabilność, obsługa sterowników) to teraz się diametralnie zmniejszyła. Jednak ja nie wybrałbym już PC. Nie jestem fotografem, używam Maców do grafiki 2d (projektowanie, obróbka fotografii, montaże, retusz itp), składu DTP (InDesign, Quark) oraz wektorówki w Illustratorze. Często wykonuję katalogi powyżej 80 stron. Robiąc swoją robotę koncentruję się na niej, a nie myślę, że mi się system rozłoży, albo czcionka sypnie. Oddzielnym tematem jest kalibracja koloru i obsługa regulacji jej parametrów. System Color Sync Appla jest naprawdę dopracowany. Pamiętajmy, że pierwsze Photoshopy (ja pracowałem po raz pierwszy na wersji 2.25) były dedykowane tylko na Maca. Systemy zarządzania kolorem też miały początki w OS. Mac stanowił w każdej konfiguracji z urządzeniami z zakresu Prepress serce systemu graficznego. W swojej firmie posiadam do kontroli zgodności koloru proofer HP skalibrowany w pętli na bazie Agfa Color Tune i to działa. Znajomi próbowali na PC i efekty nie do końca ok. Jeśli chodzi o Photoshopa, to pracuję na wersjach 6.0, CS2 i CS3. Wszystkie na Macach śmigają pięknie i nic się nie muli. Różnicę widać przy otwieraniu plików ok. 300 Mb. PC przy tej samej ilości pamięci się muli. Mac idzie płynnie. Myślę, że wojna PC contra Mac jest bez sensu, każdy powinien wybrać taki sprzęt, który dla niego jest najlepszy. Dla mnie jest to akurat sprzęt z logo nadgryzionego jabłka. Zresztą na koniec, ponieważ to forum o fotografii, wystarczy porównać okna dialogowe programu do skanowania Agfa Foto Look w wersji PC i Mac, a zobaczymy natychmiast różnice w sposobie zarządzania parametrami skanowania. Są niemałe...

Pozdrawiam
    Nikon i reszta

Cytat Zamieszczone przez Slavek Zobacz posta
    Pamiętajmy, że pierwsze Photoshopy (ja pracowałem po raz pierwszy na wersji 2.25) były dedykowane tylko na Maca.
    A dla Ciebie wazna jest przeszlosc, czy terazniejszosc? Bo chyba wiesz dobrze, ze nastepna wersja Shopa, bedzie rowniez w wersji 64-bit, ale tylko dla PC. Za duzo pierd...nia z czyms tam systemowym (jesli chodzi o Maca), zeby mogli sie z tym wyrobic. To nic nie robi, ze kiedys, ze natywnie. Co nas obchodzi kiedys? Liczy sie teraz i jutro. A to jutro wyglada na coraz bardziej zunifikowane... Maki z Windowsem, niedlugo pewnie w pip pecetow z MacOSem... Wszystko sie zatrze. Tu juz nie ma w ogole o czym rozmawiac. Ktos, kto moze kupic sobie Maca, moze rowniez za polowe ceny kupic tak samo dopracowanego pod wzgledem jakosci podzespolow -- peceta. W tym momencie juz wlasciwie nie ma o czym gadac. To jest jedno i to samo. Rozni sie tylko cena.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój post, powtarzam, że obecnie różnica się zaciera. Ja też mam na Macach zainstalowany Parallels i Windows, ale tylko po to żeby móc otworzyć coś co klient przyniesie zrobione np. w Corelu. (niby Illustrator otwiera pliki Corela jednak pozostaje problem użytych nieumiejętnie efektów lub czcionek)
    W mojej robocie komputer to nie tylko urządzenie do zabawy z obróbką fotek ale także, a może głównie urządzenie obsługujące system graficzny czyli skaner, tablet, skład, obróbka grafiki, finalny proof i wreszcie wyciągi barwne i naświetlenia. I jeszcze jedno, chyba niezbyt prędko pojawią się PC z systemem MacOS (zajrzyj do warunków licencji MacOS) i przeanalizuj informacje dotyczące polityki Apple. A tak na koniec, daj info do czego używasz swojego kompa ?

Pozdrawiam i wojen nie toczę
    Nikon i reszta

I jeszcze jedno, chyba niezbyt prędko pojawią się PC z systemem MacOS (zajrzyj do warunków licencji MacOS) i przeanalizuj informacje dotyczące polityki Apple.
    Rynek weryfikuje wszystko. Calkiem mozliwe, ze z tych zapisow licencyjnych bedziemy sie smiac np. za pol roku. Glosna byla ostatnio sprawa firmy (jakas zagraniczna -- nie pamietam czy z Azji, czy z Europy), ktora produkuje klony Maca. I oczywiscie nie sa to prawdziwe z zewnatrz Maki, tylko od srodka. Ba! Z MacOSem, na dodatek. Redakcja, ktora podawala tego newsa pisala takze, ze w Apple oficjalnie o tym wiedza, i mimo, ze sprzedaz tych klonow trwa -- samo Apple nic kompletnie w tym temacie nie robi.

A tak na koniec, daj info do czego używasz swojego kompa ?
    Wspominalem o tym rano -- w watku ponizej. Ooo... tutaj.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej dobiegają końca i patrzę czy po kupnie Maca da radę sobie np. w FiFĘ pograć czy EURO 2008 i tu rozczarowanie. Na Windę oczywiście jest.

Wieszanie się Windowsów jest spowodowane tylko tym, że dużo darmowego oprogramowania można ściągnąć z sieci czy nagrać z płytki dołączanej do gazety. Często jest ono niedopracowane. Ja swojego Windowsa instaluję od nowa raz na rok (z obrazu partycji, więc szybko idzie) ale mam tą przyjemność, że oglądam sobie różne testowe oprogramowania. W pracy nie mam na Windzie uprawnień administratora i w związku z tym nic nie instaluję. Efekt - od kilku lat bezproblemowa praca, bez zawieszeń komputera.

Jeśłi ktoś potrzebuje komputera tylko do pracy, jako grafik (ale nie 3d) to może oczywiście brać Maca. A jak ktoś potrzebuje multimedialnego komputera do wszystkiego (w tym gier) to tylko Winda.

Oczywiście tajemnicą Poliszynela jest kto do użytku domowego używa oryginalengo PS-a czy innych drogich aplikacji. Tu myślę należy upatrywać popularności PC-tów.

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Mistrzostwa Europy w piłce nożnej dobiegają końca i patrzę czy po kupnie Maca da radę sobie np. w FiFĘ pograć czy EURO 2008 i tu rozczarowanie. Na Windę oczywiście jest.
    Zawsze możesz zainstalować sobie Windę na Maku, a potem podczas bootowania przytrzymać Alt i wybrać, czy chcesz załadować OSX, czy Win.
    Możesz też po zainstalowaniu Parallels Desktop, lub VMWare Fusion (jakieś 180zł) odpalić Windę w sąsiednim oknie, albo po prostu widnowsowe programy na pulpicie Maka. Ale wtedy możesz nie pograć, bo chodzi trochę wolniej.
    Plus taki, że cieszysz się zaletami Maka nie rezygnując z zalet Windowsa.
    EDi .:. nabi.pl
    [D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]

O ile pierwsze może mieć sens to drugie nie bardzo, bo żre pamięć i może być kłopot z emulowaniem karty 3D. Pomijam tu fakt, że jak za dwa lata aktualna karta graficzna w Macu może być za mało wydajna na FIFĘ 2010 to pozostanie kupić nowego Maca. W przypadku PC-ta wymieniamy kartę i po kłopocie.

Ogólnie rzecz biorąc PC-ta łatwiej i taniej unowocześnić. Jak za kilka lat zapragnę mieć większy monitor to tylko wymieniam monitor w PC, a w Macu Maca
    Trzy lata temu, jak kupowałem 17" LCD to hoho i jaka drożyzna. Teraz to 22" można za rozsądne pieniądze kupić.
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 24-06-2008 o 18:10

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    O ile pierwsze może mieć sens to drugie nie bardzo, bo żre pamięć i może być kłopot z emulowaniem karty 3D.
    Nie wiem czy karta 3D jest w tym wypadku emulowana. Raczej obstawiałbym, że działa sprzętowo, na własnych sterownikach. Tak jak cała reszta bebechów. Nie przetestuję jednak, bo nie mam żadnych gier.

Pomijam tu fakt, że jak za dwa lata aktualna karta graficzna w Macu może być za mało wydajna na FIFĘ 2010 to pozostanie kupić nowego Maca. W przypadku PC-ta wymieniamy kartę i po kłopocie.
    Tu trochę mylisz komputery. Jeśli kupisz laptopa, w obu przypadkach zapomnij o wymianie karty. Jeśli kupisz iMaka, albo jakieś markowe combo pecetowe, zapomnij tak samo. Jeśli kupisz Maka Pro, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wsadził do tego najnowszą kartę każdego roku. Mieszanie iMaca i pecetowego składaka z toną kabli nie ma sensu, bo to inny rodzaj kompa, dla ludzi wymagających innych rzeczy.

Ogólnie rzecz biorąc PC-ta łatwiej i taniej unowocześnić. Jak za kilka lat zapragnę mieć większy monitor to tylko wymieniam monitor w PC, a w Macu Maca
    Ja mam Maka podłączonego do NECa 24". Jak mi się kasa uzbiera, to zamienię go na 30" EIZO bez problemu.
    Peceta taniej kupić i rozbudować. Taki zysk ze składaka. Jeśli zainwestujesz w dużego Maka, problemów z rozbudową nie będzie. Ale trochę to kosztuje.

Mac to trochę inna filozofia komputera i raczej giercmani go nie kupują. Co nie znaczy, że się nie da.
    EDi .:. nabi.pl
    [D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]

Cytat Zamieszczone przez .:. EDi Zobacz posta
    Nie wiem czy karta 3D jest w tym wypadku emulowana. Raczej obstawiałbym, że działa sprzętowo, na własnych sterownikach. Tak jak cała reszta bebechów. Nie przetestuję jednak, bo nie mam żadnych gier.
    W wirtualnej maszynie, jak sama nazwa wskazuje wszystko jest emulowane, nawet procesor. Używałem kilka dni VMWare z Windowsem XP na Viście i była padaka. W końcu wróciłem do XP.

Cytat Zamieszczone przez .:. EDi Zobacz posta
    Tu trochę mylisz komputery. Jeśli kupisz laptopa, w obu przypadkach zapomnij o wymianie karty. Jeśli kupisz iMaka, albo jakieś markowe combo pecetowe, zapomnij tak samo. Jeśli kupisz Maka Pro, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wsadził do tego najnowszą kartę każdego roku. Mieszanie iMaca i pecetowego składaka z toną kabli nie ma sensu, bo to inny rodzaj kompa, dla ludzi wymagających innych rzeczy.

Ja mam Maka podłączonego do NECa 24". Jak mi się kasa uzbiera, to zamienię go na 30" EIZO bez problemu.
    Peceta taniej kupić i rozbudować. Taki zysk ze składaka. Jeśli zainwestujesz w dużego Maka, problemów z rozbudową nie będzie. Ale trochę to kosztuje.

Mac to trochę inna filozofia komputera i raczej giercmani go nie kupują. Co nie znaczy, że się nie da.
    Mac Pro jest taką samą wielką skrzynią, jak PC, więc ta zamiana IMO nie ma sensu. Natomiast, jak ktoś się trochę zna to zbuduje lepszego składaka niż Mac Pro, że o iMacu już nie wspomnę. Nie bardzo wiem po co tak dużo przepłacać za Mac'a Pro?

Strona 41 z 371 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów