Przeczytałem wątek o problemie AF z ,,kundlami'' w D300! tzn że jak bede chciał kupić kiedyś S100-300 to bedzie kicha z tego...?
Szukaj
Przeczytałem wątek o problemie AF z ,,kundlami'' w D300! tzn że jak bede chciał kupić kiedyś S100-300 to bedzie kicha z tego...?
wydaje mi się, że jesteś sztucznym tworem powstałym tylko w celu napisanie tego co napisałeś.
Możesz się jakoś uwiarygodnić ? Pokaż fotę i podaj adres IP (czy jest różny od adresów forumowej góry)
kichy nie będzie ale może być różnie. Kiedyś było tak, że dopasowanie było przeważnie lepsze niż u innych producentów (bez ściemy wiadomo, że mówimy głównie o C). W tej chwili Nikon poczuł się mocno i namieszał. Nie ma już przewagi w tym względzie i być może będziesz miał kłopot z dopasowaniem. Na czym on polega - znajdź wątek modera Zbigniewa i zamiast marki Canon wstaw tam Nikon.
Ostatnio edytowane przez nikonerek ; 31-05-2008 o 12:59
tak, tak...
wszyscy kupujcie D3 i D300 a potem będziemy czytać jeszcze więcej topiców z płaczami że jednemu przepala, drugi nie wie jak zmienić WB, trzeci szuka trybu zielonego automatu, a ósmy pyta się gdzie jest spust migawki.
Ludzie zrozumcie że D300 to aparat już profesjonalny i w szczególności osoby które go nie posiadają i widziały go pewnie tylko na obrazkach, polecają go amatorom których po zakupie przytłacza masa ustawień.
D300 to aparat który trzeba ogarnąć aby robić dobre foty.
Kolejna sprawa - co to za teksty o tanich tamronach i sigmach? DO D300?! To może lepiej dozbierać do D3 i kupić do niego jakiś 18-55 z kita od D50? Przecież aparat musi być fajny i duży i drogi a szkła to już nieważne - w końcu mamy korektę BF/FF.
Nie kupuj D300. Zabije cie przesiadka z tak niskiego modelu jakim jest D40x na model profesjonalny jakim jest D300. Pogubisz się. Kup D200 a reszte kasy zainwestuj w szkła. Najlepiej to D80 i lepsze szkła. Nie pchaj się w drogie puszki, lepiej tanią puchę i dobre szkła - uwierz że uzyskasz o niebo lepsze efekty.
frrruuu.!
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Ezin moze i masz racje że się pogubie ale kreci mnie foto i z czasem napewno opanuje nowa puche!Co do d80 to mialem go pare dni fajna maszynka ale jak pobawilem sie D300 to bylo giciorergonomia i fizjer miodzio!z D200 nie miałem wogóle styczności!
Zbigniew dzieki za linka!
nieco Cię chyba poniosło.
miałem D70s i po przesiadce na D300 po dość krótkim czasie opanowałem maszynę w stopniu dostatecznym by cieszyć się z jej możliwości. nie fetyszyzowałbym vięc tej puszki.
to nie jest sprzęt profi. ale semi-profi.
to że w polszy ludzie zarabiają pieniądze focac tym sprzetem nie o sprzecie wiele mówi
ile o możliwosciach finansowych reporterów.
na zachodzie to semi-profi sprzet. u nas profi? ciekawe.
Plusem tego aparatu jest zajebista ergonomia. wszystko masz pod palcami.
mozesz personalizowac menu (niewiem czy w D200 też tak jest)
do tego używalne iso do 1600 (niektórzy sadzą że do 3200, ale z odszumianiem)
D-lighting
możliwośc wpisywania paramtetrów obiektywów.
duży wyswietlacz i fajne możliwosci ustawiania wyświetlania parametrów zdjęcia.
wszystko masz w jednym kadrze LCD (z obrazkiem, histogramem i parametrami zdjęcia...)
ale bez przesady ze jakaś super wymagająca puszka.
pewnie, że nie wszystko łapiesz od razu, ale kilkaset zdjęć i wiesz o co biega.
można się jej szybko nauczyc.
po prostu b. dobry aparta.ot tyle.
pzdr.
Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 31-05-2008 o 23:11
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
I tak i nie. Nie ma trybu zielonego - zobacz w wątku obok - człowiek narzeka jaki to akurat D200 jest do d..y, bo zdjęcia mu nieostre wychodzą przy czasach 1/5''. Też kiedyś myślałem, że to kwestie związane z zarobkami, ale nie - od kiedy modele z serii Dxxx kupujesz w media-marktach czy innych sklepach tego typu, traktowane są jako elektronika konsumencka i użytkownicy też od nich nieraz wymagają zbyt wiele - ma wypluwać zdjęcia jak z 5-tek (i już obrobione w PSie), bo przecież tyle kosztował, ma być intuicyjny jak iphone - bo przecież jest taki wypasiony, a tak wogóle to mam najdroższy sprzęt w okolicy i jeżeli robi zdjęcia gorsze, niż D40, to oznacza, że jest zepsuty. Co za szajs robi Nikon.
Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 01-06-2008 o 09:27
Zbigniew tryb zielony nie jest Mi potrzebny bo i tak go nie urzywamnajcześciej jest to tryb M jak Miłość
![]()
Skontaktuj się z nami