Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Dylemacik???

Domyślnie Odp: Dylemacik???

Mam D200 i wg mnie jpeg są ok.
    Ustawienie vivd lub vivid plus powoduje, ze masz takie ladne kolorowe zdjecia, ktore podobaja sie prawie wszystkim - nasycone kolorki, ostrosc itp - ja niekoniecznie przepadam za takimi hiciorami

Mam jedną obserwację odnośnie różnic robienia jpg a nef:
    Kiedy robię zdjęcia w jpeg, najczęściej zostawiam na dysku wszyskie poza ewidentnie nieudanymi.
    Kiedy robie w NEF i musze do nich usiasc przy Aperture, moje podejscie staje sie bardziej krytyczne i wiecej zdjec laduje w koszu. Po prostu nie chce mi sie bawic ze zdjeciami, ktore sa slabe.
    Tez tak macie?

kiedys sporo robiłem na jpg, oczywiscie poddawałem małej obróbce, typu kontrasty, poziomy etc, nigdy nie stwierdziłem ze jpg sa słabe jakościowo, teraz robie tylko nefy, to daje duze pole do manipulacji, czasem dosc forsownej.

Nie wiem jakie D200 robi JPG
    Z tych dwóch co zrobiłem oba były ok
    Tylko RAW.

Cytat Zamieszczone przez luzaczek82 Zobacz posta
    Spoko NEFY robie właśnie najczęściej ale chodzi Mi że czasem też chciałbym w JPG robić

jak robisz nefa, to zeby moc zobaczyc jego miniaturke puszka zapisuje takze jpeg basic w najwiekszej rozdzielczosci, krory ma ustawienia z puszki (ustawienia kolorow, nasycenia itd) jepega tego mozna wyeksportowac za pomoca darmowego programu preview extractor ktory kiedys na forum podlinkowal krzysztof jot
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

A jak sprawa akumulatora sie ma? Wyczytałem że jest dziwnie rozwiązana sprawa powiększania zdjęcia przy podglądzie!tzn że nie ma przycisku odpowiedzialnego za powiększanie??

A jak sprawa akumulatora sie ma? Wyczytałem że jest dziwnie rozwiązana sprawa powiększania zdjęcia przy podglądzie!tzn że nie ma przycisku odpowiedzialnego za powiększanie??
    ...a co ma akumulator wspólnego z podglądem w tym pytaniu? Że niby bardziej się zużywa na poglądach-jeśli LCD bierze dużo prądu to pewnie szybciej, niż jak nie używasz go
    Mam od paru dni D200 i sprawa podglądu wygląda tak-masz zdjęcie na LCD wciskasz joystick (jego środek) i od razu masz powiększenie w centralny punkt zdjęcia (wielkość powiększenia ustawiasz gdzieś w menu), poza tym tak jak w d70s (nie wiem jak jest w d70) wciskasz po lewej stronie przycisk od powiększania i prawym kciukiem, kółkiem od wybieraka ustalasz wielkość obszaru do powiększania, a joystick'iem wybierasz, który obszar ze zdjęcia chcesz powiększyć. To jest to co zaobserwowałem po używaniu D200 parę dni bez instrukcji. Jeśli się mylę co do ustalania wielkości szybkiego powiększania (ze środka joyskick'a) w menu to niech ktoś mnie poprawi.
    Więc masz przyciski do powiększania podglądu.

Tasmaniec chodziło Mi na ile wystarcza akumulator przy robieniu zdjęć a powiększanie fotki to inna sprawa!bo ja mam w D40x przycisk lupka i powiększam w zależności ile razy go wcisnę a strzałkami przesuwam w którą stronę chce!dzięki za info

...nie wiem dlaczego pisałem o D70 i D70s-chyba myślałem jeszcze o innym temacie.
    Tu też jest przycisk lupy po lewej-ale tylko jednokrotne jego wciśnięcie powiększa zdjęcie - może z 10-20%(ponownie-może powiększenie można ustawić gdzieś w menu), a potem to wciskasz inny przycisk, też po lewej i trzymając wciśnięty regulujesz prawym pokrętłem wielkość powiększenia. Joystick'iem-strzałeczkami przesuwasz obszar zdjęcia. I tak jak pisałem, przy oglądaniu zdjęć jedno wciśnięcie środka joystick'a powoduje powiększenie zdjęcia i pokazanie dokładnie jego środkowego planu.
    Jeśli jesteś na podglądzie zdjęcia i zrobisz powiększenie, obojętnie w jaki sposób: lupą, pszycisk+kółko to po tej czynności używanie tylko kółka powoduje przeglądanie kolejnych zdjęć w takim samym powiększeniu i w tej samej części kadru jaki wybrałeś na pierwszym powiększaniu zdjęcia. Kręcąc kółkiem w prawo czy w lewo oglądasz zdjęcie kolejne lub poprzednie.

Tasmaniec zadowolony jesteś z niego?

Tasmaniec zadowolony jesteś z niego?
    trudno powiedzieć NIE/TAK. na razie to może znam jego możliwości w 10%-wiec nie mogę się wypowiadać. Staram się o instrukcję-niektórzy już pomagają. To co widzę to, to o czym większość pisze-ergonomia-wiele przycisków i nastaw z robisz z pozycji pokręteł, przycisków itd. Więc szybko i wygodnie nawet jeśli patrzysz cały czas prze wizjer -już mi to wychodzi, a mam go dopiero parę dni, więc jak się przyzwyczaisz to na pewno palce same będę trafiał na przyciski, a Ty będziesz cały czas obserwował obiekt przez wizjer. Zdjęcia z wbudowaną lampą znacznie ładniejsze niż z mojego D70s-ładniej naświetlone i przy tym kolory ładniejsze. Wiele nastaw w menu-pozycję na 4BANKI tzw. 4 prywatne programy, w których robisz nastawy pod różne sytuacje np. A-portret,B-przyroda, C-sport,D-inne i jak chcesz sport to wybierasz BANK C i już wszystko masz tak jak sobie wcześniej skonfigurowałeś, nagle ktoś ładny wskoczył na portret-przełączasz na BANK B i już masz wszystkie nastawy dobrane do portretu.... tak więc ergonomia.
    Wizjer o niebo lepszy niż w D70s-więcej i lepiej widać, LCD tak samo.
    Co do jakości zdjęć się nie wypowiadam bo na razie mało co zrobiłem, a i tak robię w nef'ach.
    Pozdrawiam

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów