Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 130

Wątek: przepaly z D300

Domyślnie Odp: przepaly z D300 Part 2

Wybaczcie panowie, ale pisząc "wiocha" może macie na myśli to, że kupuje taki jeden z drugim aparat przewyższający ich umiejętności i wiedzę, a przez to powstają żale na forum, że zdjęcia jakieś dziwne są. Jak ktoś myśli, że aparat zawsze i wszędzie i w każdych warunkach dobierze odpowiednie parametry, to jest w błędzie. Nie po to są właśnie korekty ekspozycji, nie po tą są różne filtry od szarych, po połówkowe szare, szare i neutralnie szare. Czy autor wątku słyszał o czymś takim jak choćby zakres tonalny matrycy? Że dla aparatu scena od skrajnych jasności (rzecz normalna w pogodny słoneczny dzień) do skrajnych ciemności (głębokie partie w cieniach) jest sceną trudną z uwagi na skrajności? Może najpierw trochę wiedzy i umiejętności, a potem strofowania innych za odpowiedzi na wylewane żale, które nawet sensu nie mają.

Cytat Zamieszczone przez TomiVienna Zobacz posta
    Na manualnym i tak standardowo mialem ustawiona korekte EV -0,3 a nawet 0,7 bo moim zdaniem pomiar swiatla w D300 nie dziala poprawnie. Moze to przypadlosc mojej puszki ale chetnie uslyszalbym Wasze opinie, szczegolnie tych ktorzy foca w manualu.
    I co w tym dziwnego jest?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek82 ; 27-05-2008 o 16:34
    Aparat, dwa szkła, lampa

Mam bardzo podobne spostrzeżenia co własnie TomiVienna. Jestem wielce zawiedziony pomiarem swiatła, który na każdym możliwym pomiarze (punktowy, ważony, matrycowy) przepala o średnio 0,7 EV a czasami dużo więcej. Porównałem sobie pomiar światła z D300 do tego z D70, statyw, to samo szkło (50mm 1.. Zdecydowanie wyszło mi, że D300 przepala. Być może to wina mojego egzemplarza.
    Pozdrawiam, Kuba

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Kurna olek, o wszystko bym D300 posądził, ale nie o przepalanie Pomiar światła na wszystkich trybach działa porządnie jak w żadnym Nikonie, a może mój był naprawdę jakiś felerny

TomiVienna, pokaż jakąś fotkę z tym przepałem bo nawet Robin nie wierzy w takie cuda

O czym wy mówicie? Jaka wiocha?

Człowiek kupił aparat, nie przeczytał instrukcji, nie nauczył się, jak to narzędzie obsługiwać, niezbyt wiele o nim wie, ale marudzi, że D300 kiepskie zdjęcia robi. Nie wierzycie? No to krok po kroku (parafrazując naszego Leo-cudotwórcę).

..... tym razem darowalem sobie focenie w trybach P, A, S co ostatnim razem przynioslo moje spore rozczarowanie przepalonymi fotkami w normalnych warunkach oswietleniowych. Tym razem strzelalem wylacznie na w trybie manualnym z wlaczonym Auto WB i stalym ISO 200. ....
    I co się stało? Ten sam światłomierz w trybach P, A, S przepalał, a w trybie M nie przepala. A jaka to różnica? Ano taka, że W trybie M Tomek sam kręcił kółkami tak, żeby mu się drabinka zeszła na zero, a w innych trybach pomagał mu automat robiąc dokładnie to samo, co on. Czyli jaki z tego wniosek? Światłomierz się cudownie naprawił i już nie przepala. A może tylko Tomek się czegoś nauczył?

...... Musze przyznac ze pomiar matrycowy i centralny w pelnym sloncu jak i przy zachmurzonym niebie poradzily sobie duuuuzo lepiej niz te ostatnie moje wypociny na polautomatach. Ba bylo duzo wygodniej i szybciej szegolnie jak sie fotografuje latajace dzieciary ....
    Tomek potwierdza moje słowa. Światłomierz się cudownie naprawił. Działa "duuuużo lepiej" i to niezależnie od warunków oświetleniowych. I tylko mnie zastanawia, dlaczego niby tryb M ma być wygodniejszy do fotografowania "latających dzieciarów" niż inne tryby? Może mi ktoś wytłumaczy, jak ustawianie dwóch parametrów może być szybsze i wygodniejsze, niż ustawianie jednego parametru?

..... Na manualnym i tak standardowo mialem ustawiona korekte EV -0,3 a nawet 0,7 bo moim zdaniem pomiar swiatla w D300 nie dziala poprawnie. Moze to przypadlosc mojej puszki ale chetnie uslyszalbym Wasze opinie, szczegolnie tych ktorzy foca w manualu. ....
    Czyli Tomek nie wie, że można wprowadzić stałą korektę dla każdego trybu pomiaru ekspozycji. Tomek nie wie też, że najgorszym, co się moze przytrafić w fotografii cyfrowej jest przepalenie świateł. Pracowali nad tym światłomierzem specjaliści, ludzie odpowiedmio przygotowani, lecz Tomek przecież wie lepiej, że tę robotę spartolili i wypuścili bubla. Ale, jeśli ktoś nie dowierza inżynierom z Nikona, jeśli komuś wskazanie światłomierza D300 nie odpowiada i chce to korygować, to może to zrobić i zapomnieć o problemie. Kiedyś, w światłomierzach analogowych, była taka śrubka do precyzyjnej regulacji, dziś są parametry. Tylko trzeba wiedzieć gdzie je wpisać i jakie to mają być wartości

..... Nic nie zmieni faktu ze I tak jestem o krok od sprzedazy mojego 4 tygodniowego zestawu bo za 10 kloca ktore wpakowalem w Nikona spodziewalem duzo wiecej i lepiej. ......
    I tu dochodzimy do momentu kluczowego. Nie znam, nie umiem, nie rozumiem, nie czytałem, ale sprzedam to g...o bo nie działa tak, jak bym chciał. A jak ma działać? Dokładnie to nie wiem, ale ma działać dobrze.

Prawdą jest to co napisał Rabijki. To nie jest puszka, którą każdy może robić dobre zdjecia. Tak samo jak bolid F1 nie jest samochodem, którym każdy może szybko jeździć i to na dodatek bez uważnego przeczytania instrukcji. Już wielokrotnie pisano, że Nikon D300 to skomplikowane urządzenie, z którym można osiągnąć bardzo dużo, ale trzeba się tego nauczyć. Nie zastąpi tego przestawienie trybu pracy z A, czy S na M, bo to niczego nie zmienia. A jeśli komuś się wydaje, że D300 mniej precyzyjnie mierzy światło w trybach S, A, czy P, to tylko mu się tak tylko wydaje.
    Jacek

Jacek się troszkę rozpisał ale ma rację, gość narzeka na jakieś niestworzone wady sprzętu nie mając zbyt dużego pojęcia o aparacie i o fotografii..

Ja nikogo nie obrazam piszac tego posta natomiast ty to juz zrobiles na dzien dobry No ale to taka nasza polska przypadlosc. Pozdrawiam
    To takie polskie ponarzekać, ale na pewno nie szukac winy po swojej stronie. Przeciez każdy Polak to specjalista w kazdej dziedzinie.

Ostatnio wyczulony jestem na wszelkie narodowe akcenty.

JK-brawo
    "czuję jak rodzi się moc"

Kosmos jakiś...Nie jestem jeszcze co prawda posiadaczem a dopiero właścicielem (leci do mnie z USA) ale przed decyzją o zakupie pożyczyłem od znajomego na 2 dni i przez te 2 dni nie robiłem praktycznie nic prócz zdjęć i w najróżniejszych warunkach oświetleniowych. 3 lata jestem użytkownikiem D70 i śmiem twierdzić, że w porównaniu z D70, D300 sam robi foty. Na kilka setek zrobionych zdjęć udało mi się przepalić kilka ale to na własne życzenie...Niefart jakiś masz kolego.
    株式会社ニコン

sprzedawaj i im szybciej tym lepiej .kup sobie cos mniejszego bo wyglada na to ze jestes PRZERAZONY mozliwosciami tego sprzetu..
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Cytat Zamieszczone przez eskade1 Zobacz posta
    Jacek się troszkę rozpisał ale ma rację, gość narzeka na jakieś niestworzone wady sprzętu nie mając zbyt dużego pojęcia o aparacie i o fotografii..
    Dokładnie tak. Ja od trzech tygodni mam i nic nie robię tylko czytam instrukcję starjąc się zrozumieć jak działa tem aparat. Specjalnie kupiłem ten aparat kilka tygodni przed planowanym wyjazdem (mam zrobić tam kilka fotek) po to, żeby mieć czas go poznać.
    Pewnie są ludzie którzy mają za sobą dłuższe doświadczenia z D200, ja takiego nie miałem a przesiadka z D80 to duuuża różnica - na razie jest trudniej. Nie narzekam, bo widzę, że pomiar światła jest "przyjaźniejszy" a reszty trzeba się po prostu nauczyć i tyle.
    Mam kolegę który kupił D80 + 17-85, ustawił zielony program, ale zdążył mnie poinformować, że moje zdjęcia z obiektywem 18-135 są gorsze, bo jego obiektyw ma lepsze opinie w necie. Nie chcieli byście oglądać tego co jego
    D80 produkowało na automacie, ale opinię miał wyrobioną......
    D300 to po prostu skomplikowany i wymagający aparat.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów