Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 130

Wątek: przepaly z D300

Domyślnie przepaly z D300

Witam,

niezaleznie od tego czy w sloneczny dzien czy jak wczoraj zachmurzone niebo -pierwsze plany rodzinka,ludzie tylne plany karuzele,drzewa no i to cholerne niebo mniej lub bardziej przepalone. Robilem na 17-55mm, ISO 200, Auto WB, pomiar matrycowy, priorytet przyslony /6-7) bo mialo byc ostro. Czy w takich sytuacjach trzeba zalozyc lampe? Co robilem nie tak?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e63282a7a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d5ae2d0bd.html

Czy w NX Capture lub Lightroomie da sie te przepaly na NEFach naparawic? Po korekcie EV na minus mam pierwsze plany za ciemne. Prosze o podpowiedz jak sobie z tym poradzic.
    Dziekuje
    pozdr
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez TomiVienna ; 20-05-2008 o 16:22 Powód: foty w zalaczeniu!

Domyślnie Odp: przepaly z D300

Pokaż zdjęcie choćby małe łatwiej będzie doradzić. Czasem, jeśli scena jest mocno kontrastowa można lekko dopalić lampą pierwszy plan. A nawet jest to mile widziane.

Można ratować zdjęcie, jeśli niebo nie jest całkowicie białe, ale niestety nie znam NX ani Lightroom'a. Wyciąłbym pierwszy plan i zostawił/rozjaśnił natomiast niebo lekko przyciemnił. Ale poglądowe zdjęcie zdecydowanie ułatwi pomoc.
    Ostatnio edytowane przez turbo ; 19-05-2008 o 09:56
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

cześć,

Jeżeli korekta na minus odzyskuje te detale w niebie, to możesz w Lightroomie (w wersji 2) zamaskować to niebo i użyć do niego korekcji "na minus".
    W CNX można pobawić się control-point'ami lub też użyć maskowania i korekcji typu brightness. Jednak wydaje mi sie, że w tym wypadku trzeba będzie nieco pokombinować i ściągnąć całą ekspozycje nieco w dół, potem pierwszy plan rozjaśnić, a drugi (niebo) jeszcze przyciemnić.

To takie moje dywagacje, dużo lepiej by sie coś poradziło gdybyś pokazał to zdjęcie.

Pozdrawiam
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    cześć,

Jeżeli korekta na minus odzyskuje te detale w niebie, to możesz w Lightroomie (w wersji 2) zamaskować to niebo i użyć do niego korekcji "na minus".
    W CNX można pobawić się control-point'ami lub też użyć maskowania i korekcji typu brightness. Jednak wydaje mi sie, że w tym wypadku trzeba będzie nieco pokombinować i ściągnąć całą ekspozycje nieco w dół, potem pierwszy plan rozjaśnić, a drugi (niebo) jeszcze przyciemnić.

To takie moje dywagacje, dużo lepiej by sie coś poradziło gdybyś pokazał to zdjęcie.

Pozdrawiam
    postaram sie dzisiaj wstawic pare fotek. Mam jednak dodatkowe pytanie. Jak w CNX czy Lightroomie mozna rozjasniac/przyciemniac poszczegolne plany czy obiekty nie naruszajac pozostalych? Przyznam szczerze mam 0 pojecia w tym temacie.

Foty na LCD aparatu wygladaly i nadal wygladaja bez zarzutu. Jasnosc LCD aparartu jest fabrycznie ustawiana na 0 i tak tez to pozostawilem. Moze z tego powodu nie widzialem tych przepalen? Na histogramy nie zerkalem. Dopiero monitor domowy (NEC) podniosl mi cisnienie.

d300 przepala na matrycowym!!!!!!!!!!!!!!!!!jak d80:P

post zart wiec mozna kasowac

Włącz sobie pokazywanie przepałów w aparacie. A CNX można próbować wyciągnąć informację ze świateł i cieni (o ile jeszcze są) przy pomocy D-Lighting.

W takich sytuacjach wlaczony w aparacie D-lajting bardzo pomaga ( do tego wlasnie jest)

D-300 - U mnie nie przepala.Wtrudnch sytuacjach trzeba manualnych ustawien.

Tu jest link jak tymi punktami operowac nawet nie rozumiejac mozna podpatrzyc.
    http://www.video2brain.com/de/videos-6795.htm
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 19-05-2008 o 11:40
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Ja zauważyłem że te przepały to tak naprawdę nie są przepały. D300 tak dziwnie zapisuje jpg. Otwórz nefa z tego samego zdjęcia w PS z ustawieniem auto i zobaczysz różnicę. O dziwo PS wcale nie zmienia EV a jedynie zaniża jasność - detale są zachowane. Nie wiem z czego to wynika ale jasne sceny z D300 w jpgu wyglądają dziwnie conajmniej...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Nie wiem z czego to wynika ale jasne sceny z D300 w jpgu wyglądają dziwnie conajmniej...
    Al, mam D300 kilka dni i możliwość ustawień przyprawia o zawrót głowy, więc nie mów, że jasne sceny z D300 w jpgu wyglądają dziwnie conajmniej, bo w puszcze możesz ustawić jpga na tysiące sposobów, również tak, że będzie bardzo dziwnie
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    ...... O dziwo PS wcale nie zmienia EV a jedynie zaniża jasność ....
    ????
    Jacek

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów