Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 130

Wątek: przepaly z D300

Domyślnie Odp: przepaly z D300

drogi kolego
    a co kolega byl laskaw nazwac brakiem kultury?
    stwierdzenie ze kolega nie potrafi poradzic sobie ze sprzetem ktory byl laskaw zakupic?
    wysmianie faktu ze kupujac sprzet zawodowy spodziewal sie kolega dzialania podobnego malpie?
    przeciez to sa fakty a nie brak kultury.
    nikt nie nazwal kolegi glupkiem czy imbecylem a jedynie zakwestionowalismy kolegi fachowosc.
    mowiac wprost: bedac na etapie zlobka, przedszkola czy pierwszej klasy fotograficznej nie uzywa sie tak skomplikowanego i wymagajacego sprzetu bo sie nie da rady. wiem ze szpan wiekszy itd ale nie o to chodzi w fotografii.

wypowiadajac sie niejako z drugiej strony barykady i bedac dosc znienawidzona osoba na tym forum za zlosliwosci i dosadnosc sformulowan nie nasram se bardziej w papiery wiec napisze wprost:

wiocha jest kupic aparat za kilka tysiecy nie wiedzac po co.
    wiocha jest nie przeczytac instrukcji lub jej nie zrozumiec.
    wiocha jest zarzucac sprzetowi wady gdy jest sie za kiepskim by te wady rozpoznac u siebie
    wiocha jest zachowywac sie w taki sposob jak kolega czyli nie potrafic przyjac odpowiedzi ktore jasno wskazuja ze nie aparat jest do dupy tylko kolega.

z wyrazami niczym niepohamowanego szacunku
    aleksander rabij

(to by dotrzymac odpowiedniego poziomu i nie obrazic wymagajacego kolegi
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Do odpowiedniego poziomu to jeszcze Panu najwyrazniej daleko. Tak jak pisalem prosze skoczyc na bungee (najlepiej razem z tym D300) to lepiej dowartosciowuje niz takie wypociny!
    Pozdrawiam.

no i wlasnie tego sie spodziewalem. gowniarstwa i piaskownicy.

Kolega rabijki dosadnie wyraził to, co samo wynika z Twoich wypowiedzi i pytań - Twój problem to brak wiedzy. Naprawdę by nie bolało przeczytanie kilku książek (np. Andreasa Feiningera "Nauka o fotografii"), by zrozumieć, że dany materiał światłoczuły nie jest w stanie zarejestrować każdej sceny ze względu na rozpiętość tonalną (obejrzałem Twoje zdjęcia i nie odważył bym się na takie ujęcia).
    Aparat najprawdopodobniej jest dobry, niedoszkolone jest jedynie to, co jest do niego przyczepione
    Olo - jestem Twoim fanem, masz u mnie browara.
    Krzysztof Paszkiewicz

Inna sprawa to taka, że na zdjęciu z karuzelą na samym początku, moim skromnym zdaniem, aparat zmierzył światło na pierwszym planie, czyli na tej karuzeli i dobrał tak parametry, aby ten plan był dobrze naświetlony. Niebo było znacznie dalej i niestety o wiele jaśniejsze, stąd przepalenie. I tak będzie bardzo często.

Pozdrawiam
    Aparat, dwa szkła, lampa

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Kolega rabijki dosadnie wyraził to, co samo wynika z Twoich wypowiedzi i pytań - Twój problem to brak wiedzy
    Dawniej mówiono, że aby nauczyć się robić zdjęcia trzeba zrobić dwa wiadra filmów. Teraz to chyba 200 GB pamięci? Tak więc kolego TomiVienna ćwicz dalej i nie marudź na sprzęt. Rób zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia. I tak jak koledzy sugerowali, poczytaj coś na temat prawidłowego naświetlania.
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!

Panowie!

Come down! Po co te nerwy.

Dla mnie w ogóle ten temat jest dziwny, naciągany i niepotrzebny.
    D300 to moja trzecia cyfrowa puszka: po D70 i D80. I powiem, że przesiadka D70----->D80 mnie rozczarowała. Niby aparat super, parametry lepsze niż w poprzedniku, wizjer: bajka, lepszy AF etc. etc. - a obrazki wychodziły mi gorsze. Gdy porównywałem je do starych z D70 szlag mnie trafiał, bo tamte miały lepszą kolorystykę, ostrość - bardziej mi się podobały po prostu.

Ale zanim zacząłem rozdziarać szaty i odsądzać od czci i wiary Nikona - poczytałem sobie troche w necie i na Forum, pooglądałem obrazki.
    I cóż ujrzałem... otóż ludziska potrafili i potrafią z pomocą D80 robić wspaniałe obrazki - naprawdę kopara czasami opada!
    Czyli "hund begraben" jest gdzie indziej! Trzeba popracować nad sobą, puszka jest po prostu inna, wymaga innego podejścia.

Takoż samo jest i z przejściem na D300. Ja - po zmianie D80---->D300 nie mogę oczu domknąć z zachwytu od prawie dwóch miesięcy.
    Uważam, że D300 jest powalający po prostu; pracuje mi się z nim genialnie, a z naświetlania i kolorystyki zdjęć jestem wręcz szczęśliwy.
    Owszem, często używam korekty -0.3EV, ale - TAK MI SIĘ WŁAŚNIE PODOBA - I PO TO ONA JEST.
    Nie po to aparat oferuje Ci setki różnorakich ustawień, byś włączył ON, pstrykał i był przeszczęśliwy, że wszystko jest WŁAŚNIE TAK, JAK SOBIE UMYŚLIŁEŚ.

Najwspanialsze jest to własnie, że masz tak szerokie możliwości:

- bracketing naświetlania;
    - bracketing WB;
    - korektę ekspozycji;
    - bardzo szeroki zakres używalnej czułości;
    - dziesiątki ustawień nasycenia barw, ostrości, kontrastu, odcienia i czego tam jeszcze;
    - własne banki pamięci;
    - możliwość zapisania i przywoływania tuzinów profili barwnych, którymi się niektórzy tu zachłysnęli aż do szaleństwa;
    - inne, których nie pamiętam...

I KAŻDE Z TYCH USTAWIEŃ PO COŚ JEST I COŚ CI DAJE!

Dlatego eksploruj swój GENIALNY (i niech się ktos ze mną nie zgodzi! ) aparat i dojdź SAM do własnych, ulubionych ustawień.
    Forum może być bardzo pomocne - ale gotowych recept nikt Ci nie da, bo ich po prostu nie ma. Każdy ma je własne, dla innych często bezużyteczne.

Życząc wiele radości z pięknych zdjęć,
    Art

PS.: Walcz! A nie poddawaj się i sprzedawaj, a w takim przypadku - bądź spokojny - tuziny chętnych się znajdą! Mimo przepałów!
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 28-05-2008 o 13:58
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

mam nadzieje ze koledzy piszacy o czytaniu ksiazek zdaja sobie sprawe ze skali torsji jakie wywolali u niektorych
    olo

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Moja mała uwaga do pomiaru w D300. Miałem okazję zrobić 3 kadry 2 sztukami D300 ustawionymi po kolei na statywie, szkło te same oczywiscie, preselekcja przesłony. Kadr w sztucznym oświetleniu. Pliki choć z innych puszek na moje wnikliwe oko były identycznie naświetlone co bardzo dobrze świadczy o kalibracji układu pomiarowego i powtarzalności .
    Już nie wspominając, że były bardzo poprawnie naświetlone.

2 dni temu robiłem zdjęcie czarnego samochodu w słoneczny dzień praktycznie pod słońce i jakoś się nie przepaliło klik pomiar matrycowy, dlighting na normal

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów