Close

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 130

Wątek: przepaly z D300

Domyślnie Odp: przepaly z D300 Part 2

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek82 Zobacz posta
    Wybaczcie panowie, ale pisząc "wiocha" może macie na myśli to, że kupuje taki jeden z drugim aparat przewyższający ich umiejętności i wiedzę, a przez to powstają żale na forum, że zdjęcia jakieś dziwne są. Jak ktoś myśli, że aparat zawsze i wszędzie i w każdych warunkach dobierze odpowiednie parametry, to jest w błędzie. Nie po to są właśnie korekty ekspozycji, nie po tą są różne filtry od szarych, po połówkowe szare, szare i neutralnie szare. Czy autor wątku słyszał o czymś takim jak choćby zakres tonalny matrycy? Że dla aparatu scena od skrajnych jasności (rzecz normalna w pogodny słoneczny dzień) do skrajnych ciemności (głębokie partie w cieniach) jest sceną trudną z uwagi na skrajności? Może najpierw trochę wiedzy i umiejętności, a potem strofowania innych za odpowiedzi na wylewane żale, które nawet sensu nie mają.

I co w tym dziwnego jest?

Pozdrawiam
    Chodziło mi tylko o styl wypowiedzi kolegów. Porownaj sobie Twoj post z postami wyzej. Ty zwracasz uwage na konkretne braki w wiedzy a koledzy.... dobra obiecalem sobie ze nigdy nie bede sie wypowiadal w takich kwestiach i juz ma wyrzuty sumienia ;/
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

bo to tacy koledzy somm

Ja tam nabylem D40 i tez musze walczyc ....
    d40 + umysł początkującego

Domyślnie Odp: przepaly z D300

Cytat Zamieszczone przez TomiVienna Zobacz posta
    Po korekcie EV na minus mam pierwsze plany za ciemne. Prosze o podpowiedz jak sobie z tym poradzic.
    Dziekuje
    pozdr
    Tomek
    Tu jest cały pies pogrzebany - jeżeli chcesz mieć pierwszy plan oświetlony i zarazem chcesz mieć ładne chmurki to są dwie opcje: 1. Zakładasz sabinę i doświetlasz pierwszy plan lampą. 2 Robisz w NEF - potem w PS nakładasz warstwę z np. -2EV - wymazujesz gumeczką przepalone chmurki - łączysz warstwy i włala - możesz jeszcze w puszce zarzucić dlighting - też pomaga na przepały.

Cytat Zamieszczone przez RTK Zobacz posta
    Raz zdjęcie jest doświetlone, innym razem pierwszy plan jest totalnie wypalony, a czasem jakby niedoświetlone ?
    Może na włączonym Braketingu robiłeś..

POzdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 27-05-2008 o 23:08

^^^^^^^^^/ NIKON\ _____
    ___________ /_ _ _ _ _\l-----l_
    l-------]----O-----------D300-l
    l------]------****** ---------l
    l------]-----*--------*--------l
    l------]-----*--------*--------l
    l------]------******----------l
    L_____]____________________l w tym moim egzemplarzu nie ma spustu... w ogolę widać, że czcionka na tym aparacie nie jest oryginalna tylko jakaś Arial, co o tym sadzicie ?
    Ostatnio edytowane przez symecky ; 27-05-2008 o 23:13

Cytat Zamieszczone przez skuba Zobacz posta
    Mam bardzo podobne spostrzeżenia co własnie TomiVienna. Jestem wielce zawiedziony pomiarem swiatła, który na każdym możliwym pomiarze (punktowy, ważony, matrycowy) przepala o średnio 0,7 EV a czasami dużo więcej. Porównałem sobie pomiar światła z D300 do tego z D70, statyw, to samo szkło (50mm 1.. Zdecydowanie wyszło mi, że D300 przepala. Być może to wina mojego egzemplarza.
    Mam wrażenie, że przypadłość nie polega na przepałach... mam D300 od lutego br i od razu na początku użytkowania odniosłem wrażenie, że zdjęcia są jakieś takie "zbyt jasne". Wyłączyłem Active D-Lighting. Dalej bardzo jasne. ALE ŻADNE NIE BYŁO PRZEPALONE! To niesamowite, ale po prostu nie było szans, żeby fotografując normalną scenę coś przepalić - chyba że się zrobiło to na własne życzenie! To chyba świadczy bardzo mocno na korzyść D300-tki. Ale brnijmy dalej. Zacząłem ustawiać korektę ekspozycji na -0,3 EV, potem na -0,7. DALEJ DZIWNIE JASNE. Dodam, że miałem do tej pory doświadczenie z D50 i byłem przyzwyczajony do tego, jak D50 "widzi" kadr. Zacząłem się bawić ustawieniami przetwarzania obrazu - czyli tam, gdzie się wybiera Standardowe, Żywe, Neutralne, etc. I TU BYŁ PIES POGRZEBANY. Problem z przepałami nie polega na przepałach, tylko na sposobie interpretacji sfotografowanej sceny. Algorytmy zaszyte w D300 bardzo ładnie radzą sobie ze światłami i cieniami, ale trzeba umieć je ustawić, inaczej są powody do narzekania. Co ustawiłem? Menu dopasowania ustawienia obrazu ma pozycje: wyostrzanie, kontrast, jasnosc, nasycenie, odcień. Ustawiamy WYOSTRZANIE na AUTO, tak samo KONTRAST. Jasność dałem na -1, nie ruszałem nasycenia i odcienia. I O TO CHODZIŁO. Teraz nie mam już żadnych "przepaleń".
    ------
    Niech tylko ten patrzy na kolce, kto umie dostrzec różę...
    www.degial.com

Oszczędny w słowach Awatar Josef K.
    Miasto
    daleko od Polski

Zadnych przepalow w moim D300. Wprawdzie korekte ekspozycji mam ustawiona na -0,3, ale tak samo mialem i mam w D40.
    Zastanawia mnie jednak rozbieznosc opinii na temat skomplikowania D300. Nie mam duzego stazu w dziedzinie fotografii, instrukcje przeczytalem (bynajmniej nie sleczac po nocach) i praktycznie od razu przeszedlem na pelny manual uzyskujac dobre efekty na zdjeciach.
    Zadaje sobie pytanie (i nie jest to bynajmniej zlosliwe pytanie) dlaczego czesc uzytkownikow widzi w tym aparacie cos co jest nad wyraz skomplikowane i wymagajace co najmniej ukonczenia kolejnego fakultetu z obslugi D300 inna czesc natomiast (razem ze mna) odnajduje ten sprzet jako zaawansowana puszke ( z wieloma mozliwosciami) bardzo przyjazna w obsludze?
    Przed zakupem D300 i po przeczytaniu wielu watkow nastawialem sie na nieprzespane noce (oczywiscie z instrukcja ) i ogromny zawod co do poczatkowych prob zdjeciowych.
    Nic takiego nie nastapilo.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Josef K. ; 28-05-2008 o 02:17
    D300, D40 + cztery szkla

O jakim skomplikowaniu D300 Wy piszecie? Czy przypadkiem programy A, P czy S nie działają na takiej samej zasadzie jak w innych puszkach? Jakie czytanie instrukcji po zakupie? Jak ktoś robił zdjęcia D50 czy D70 to potrzebuje pstryknąć kilka kadrów po to żeby sie przekonać że pomiar matrycowy działa trochę inaczej (wg mnie dużo lepiej) i to tyle. Do robienia zdjęć nie potrzeba czytać żadnej instrukcji. Bierze sie aparat i pstryka...

Witam,

czytam te obrazajace slowa krytyki od kilku Panow powyzej pod moim adresem i tak sie zastanawiam czy to rzeczywiscie polskie forum Nikona czy raczej jakas nowa "grupa trzymajace wladze" i co te dosadne komentarze maja na celu? Zabraklo mi jeszcze tutaj koncowego wyroku pod moim adresem, ktory zapewne za chwile sie tutaj pojawi?
    Kolegom ktorzy w pewnym sensie "staneli w mojej obronie" tez sie dostalo.

Nigdzie wiecej a mam tu na mysli obcojezyczne fora fotograficzne i nie spotkalem sie tak jak tutaj z takim brakiem kultury i poszanowania mniej lub bardziej doswiadczonych forumowiczow. A jest tutaj sporo podobnych postow o podobnym zabarwieniu.

Proponuje dla tych (i tutaj cytat z powyzszych postow) "myslacych" i "swiadomych" (do ktorych ja sie niestety nie zaliczam co D300 i jego obsluge prawie przyrownuja do pilotarzu Airbusa A-380 stworzyc odrebne forum?
    Tym sposobem nikt juz nie bedzie was draznil. A dla pokrecenia swojego "ego" i podwyzszenia swojej samooceny polecam skok na bungee. Naprawde pomaga przynajmniej przez jakas godzinke poczuc sie lepiej

pozdrawiam
    Tomek
    P.S Do Administratora. Prosze o zamkniecie/wykasowanie tego watku bo brniemy do nikad.

gdybys napisal o kazdej innej puszce a nie d300 to byloby ok byc moze to jakas przypadlosc posiadaczy tego korpusu

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów