Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 130

Wątek: przepaly z D300

RTK
    Gość

Domyślnie Odp: przepaly z D300

Witam!

Mam inny problem z przepałami.
    Używając lampy SB-800 do rozjaśniania cieni uzyskuję różne wyniki, tak jakby lampa nie zawsze błyskała z odpowiednią mocą.
    Raz zdjęcie jest doświetlone, innym razem pierwszy plan jest totalnie wypalony, a czasem jakby niedoświetlone ?
    Problem pojawia się również w czasie robienia zdjęć w pomieszczeniach, nie zawsze zdjęcie z SB-800 wychodzi dobrze oświetlone.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn/Wrocław

Domyślnie Odp: przepaly z D300

aparat to nie ludzkie oko, ciezko jest uzyskac obraz o tak szerokim zakresie tonalnym przy tak bardzo kontrastowej scenie, wyobrazmy sobie teraz ze robimy takie samo zdjecie na filmie cz-b i pracujmy pod powiekszalnikiem, co robimy, uzywamy papieru zmiennogradacyjnego i robimy zdjecie metoda dwoch filtrow, lub dopasoywyujemy papier stalogradacyjny i doswietlamy szczegoly w swiatlach, proste i to samo nalezy zrobic w shopie:]

Domyślnie przepaly z D300

Witam ponownie!

wybralem sie poraz kolejny teren z D300 i tym razem darowalem sobie focenie w trybach P, A, S co ostatnim razem przynioslo moje spore rozczarowanie przepalonymi fotkami w normalnych warunkach oswietleniowych. Tym razem strzelalem wylacznie na w trybie manualnym z wlaczonym Auto WB i stalym ISO 200. Musze przyznac ze pomiar matrycowy i centralny w pelnym sloncu jak i przy zachmurzonym niebie poradzily sobie duuuuzo lepiej niz te ostatnie moje wypociny na polautomatach. Ba bylo duzo wygodniej i szybciej szegolnie jak sie fotografuje latajace dzieciary

Na manualnym i tak standardowo mialem ustawiona korekte EV -0,3 a nawet 0,7 bo moim zdaniem pomiar swiatla w D300 nie dziala poprawnie. Moze to przypadlosc mojej puszki ale chetnie uslyszalbym Wasze opinie, szczegolnie tych ktorzy foca w manualu.

Nic nie zmieni faktu ze I tak jestem o krok od sprzedazy mojego 4 tygodniowego zestawu bo za 10 kloca ktore wpakowalem w Nikona spodziewalem duzo wiecej i lepiej.

pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie Odp: przepaly z D300 Part 2

Spodziewałeś się, że sam cudowne zdjęcia będzie robił?
    Bez wyjmowania z torby?
    Jacek

to może jakiś kompakcik? tam nie trzeba myśleć przed zrobieniem zdjęcia, zostanie sporo kasy na przyjemności
    możesz wyjaśnić co to są dla Ciebie "normalne warunki oświetleniowe"?
    pozdrawiam
    Artur

Spodziewalem sie bardziej celnego autofocusa i dokladniejszego pomiaru swiatla. WB moge przezyc.

Ja nikogo nie obrazam piszac tego posta natomiast ty to juz zrobiles na dzien dobry No ale to taka nasza polska przypadlosc. Pozdrawiam

bo to aparat dla swiadomych fotografow. niestety tani wiec kupuja go rowniez nieswiadomi i potem sie mnoza takie watki))
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Bez obrazy Panowie ale Wasze odpowiedzi dla TomiVienna są niskich lotów..... niby forum nikona a zajechalo przysłowiową wiochą... smutne.
    D300 | N35 1.8 | N17-55

ostoatnio wlasnie duzo tej"wiochy" na forum a szkoda duzo osob odchodzi

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów