Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Grandpressphoto

Domyślnie Odp: Grandpressphoto

Jakoś nie czuje "wielkości" tych zdjęc. Zycie codzienne praktycznie nic nie pokazuje pod wzgledem warsztatu czy to foto czy reporterskiego. Myślę, że zdjęcie psłów w restauracji sejmowej byłoby ciekawsze. Kategoria wydarzenia to obróbką za bradzo przypomina mi zdjęcia z WPP z maratonu. Ogólnie patrzac na nie to mam wrażenie, że patrze na obraz gdzie jest tylko czarna kropka i kilka linii. Dla mnie nic szczególengo, a inni tam widzą niewiadomo jakie przekazy artystyczne. Chyba się do tego nie nadaje. Wolę kalnedarz NKP
    Nikon

Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

No to już chyba tylko Gudzowaty został...

Niestety moja opinia pokrywa się ze zdaniem stiga i kilku osób, które wyżej się wypowiadały. Analogie z tegorocznym WPP definitywnie są... Natomiast szczęśliwie jest kilka perełek.

Nic sie w ostatnim roku w polsce nie wydarzylo.
    Patrzac na kategorie wydarzenia mam takie wrazenie.
    Wiem ze byly wyslane duzo lepsze zdjecia.
    Traba powietrzna ktora nie schodzila z ekranu wiadomosci
    przez trzy tygodnie.
    Tematycznie jestesmy sporo do tylu, np. zdjecia Anny Bedynskiej.
    Trzeba by w koncu rozdzielic fotoreportaz od cyklu, serii.
    W kategorii ludzie to nie fotoreportaze.
    najlepszym moim zdaniem(z nagrodzonych) jest material
    Bartosza Sadowskiego z rzepy. Przebija na glowe nawet Gudzowatego.
    Z niecierpliwoscia czekam na kategorie "multimedia".

Ostatnio edytowane przez pjolofoto ; 15-05-2008 o 23:59 Powód: :)
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Za Stigiem.... Gudzowaty, już jest przewidywalny z tą jego turystyką fotograficzną, wysyła zwiad po czym jedzie w gotowe miejsce z gotowym tematem, pomijam same zdjęcia które faktycznie odstają od reszty, ale w porównaniu z przytoczonymi tutaj dziennikarzami, którzy w porówaniu do niego mają "chwilę" i często przypadek tam rządzi - to fakycznie nokaut z jego strony... i robi się nudno panie...

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A czemu tu sie dziwic? Jego sposob praca jest tak komfortowy, ze nie ma o czym w ogole mowic. Kazdy fotoreporter chcialby miec takie warunki. Troszeczke sie jednak rozni praca fotografa wyslanego przez gazete, ktory ma 1-2 dni na obfotografowanie tematu, sprzetem akurat takim, jaki jest do dyspozycji, i musi biegusiem wracac, bo cos znowu jest do sfotografowania. Gudzowaty przy kasie jaka moze zasilic go tatus, i braku zobowiazan np. z dziennikami, moze sobie pozwolic na takie dopieszczenie tematu, na ktory sie zaczai, ze to jest marzeniem kazdego. A wiadomo, ze zazdrosc u niektorych generuje niechec.
    No i chyba o to mniej więcej chodzi. Piszę mniej więcej, bo nie wiem jak jest na pewno W każdym bądź razie wypady finansuje sobie sam (w jakims wywiadzie było), ale faktem jest, że mało kto może sobie pozwolić na 6 m-cy wakacji w odległym zakątku świata. Co nie zmienia faktu, że foty ma ciekawe.

A zdjęcie Bartosza Sadowskiego jest świetne
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

U Gudzowatego podoba mi się B/W, low key, i jak to wszystko pasuje do tematu tworząc dosyć ponury obraz. Świetne zdjęcie dziewczynki ćwiczącej szpagat.
    Nie podoba mi się PS, sztuczna GO sprawiająca wrażenie zdjęcia makiety, a nie obiektów rzeczywistych (parę podobnych u nas na forum też było), za duża winieta.

Ogólnie spójność doboru środków wyrazu, tematu i efektu daje duży plus. ALE! To jest kolejny reportaż Gudzowatego zrobiony TAK SAMO. To nie jest ten sam styl, tylko TAKI SAM reportaż, zrobiony w innym miejscu i innym ludziom. Jak obejrzycie poprzednie ze szkoły gimnastycznej (chyba, że to ten sam tylko dał inne zdjęcia), z klasztoru Shaolin, z Peru, to zobaczycie, że one się praktycznie nie różnią. Zamiast podkreślać wyjątkowość miejsca wali sztampę. I to jest MZ na nie.

Reportaż o kobiecie bez rąk MZ niezły. Pojedyncze zdjęcia nie zachwycają, niektóre wręcz do kosza, ale pokazane w całości jako obrazki z jej życia dają obraz oddziałujący na emocje, a o to przecież chodzi.

Zdjęcie z demonstracji w Rostocku też mi się podoba, podobnie jak jogini (a zdjęcie jak ulał pasuje do serii z Chin, bo znowu identyczne). Cała reszta od "może być" do słabych. Rekonstrukcje to MZ jakaś pomyłka
    Dużo sprzętu, mało czasu

Wprawdzie zwycięzcy w poszczególnych kategoriach (zdjęcia pojedyńcze i nagroda główna) moim zdaniem zasłużeni, ale zwłaszcza po "życiu codziennym" i "przyrodzie" spodziewałem się więcej. Co do reportaży, to ze sportu też nieznacznie (ale jednak) przechylam się na stronę Sadowskiego, "wydarzenia" i "ludzie" odpadają
    Poza tym mimo wszystko wolę jednak wyraźnie całokształt WPP.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Cytat Zamieszczone przez wrrum Zobacz posta
    Nie podoba mi się PS, sztuczna GO sprawiająca wrażenie zdjęcia makiety, a nie obiektów rzeczywistych (parę podobnych u nas na forum też było), za duża winieta.
    Myślisz, że to PS?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Myślisz, że to PS?
    Regulamin GPP dopuszcza obróbkę w zakresie obróbki możliwej do uzyskania w ciemni przy wywoływaniu zdjęć A z tego co wiem to różne efekty można uzyskać w ciemni

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów