Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Domyślnie Odp: Windows XP a zarządzanie kolorem.

Osobiscie do przegladania uzywam ACDSee, ktory ma CMSa. Na cale szczescie ja osobiscie nie mam problemow ze zgraniem kolorow w swoim systemie. A na to co widzi klient, to baaardzo dlugo nie bede mial wplywu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Taak, tylko ty praktycznie "wyłączyłeś" CMS w swoim systemie - rozumiem, że jako profil monitora w Screen>Advanced>Color Management> masz również podpiętą Adobe RGB?

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Taak, tylko ty praktycznie "wyłączyłeś" CMS w swoim systemie - rozumiem, że jako profil monitora w Screen>Advanced>Color Management> masz również podpiętą Adobe RGB?
    Oczywiscie. Monitory mam za stare na zabawe z ich profilami, a nie mam zamiaru kalibrowac ich co kilka dni. Trenowalem juz troche rozwiazan. Wspolny AdobeRGB dla wszystkiego i odpowiedni profil CMYK (to juz dla mojej roboty), zalatwia sprawe zarowno w aplikacjach na monitorze, jak i w drukarni offsetowej i w labie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Oczywiscie. Monitory mam za stare na zabawe z ich profilami, a nie mam zamiaru kalibrowac ich co kilka dni. Trenowalem juz troche rozwiazan. Wspolny AdobeRGB dla wszystkiego i odpowiedni profil CMYK (to juz dla mojej roboty), zalatwia sprawe zarowno w aplikacjach na monitorze, jak i w drukarni offsetowej i w labie.
    Z punktu widzenia zarządzania barwą jest to działanie zbrodnicze, od strony zdrowego rozsądku ciężko mu coś zarzucić. Gradacja monitora CRT powinna się dość łatwo dać ustawić pod gamma=2,2 - więc jasność powinna być odwzorowana prawidłowo. Kolorymetrycznie zapewne obraz jest nieco w d..., ale to już jedynie drobna niedogodność, z którą można żyć

Za poprawnie skalibrowany odpowiednik LCD takiego stanowiska trzebaby dać ponad 7000PLN i już nie byłoby tak fajnie, że we wszystkich aplikacjach wszystko wygląda tak samo...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 05-05-2008 o 22:25

ale to już jedynie drobna niedogodność, z którą można żyć
    Zyje, zyje... Nadzwyczaj spokojnie. Nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby odbierajac naklad z drukarni badz odbitki z labu -- mial kolory nawet "deko" inne niz na monitorach.
    www.SALDAT.pl

To jest screen z FastStone MaxView lekkiej, darmowej przeglądarki, nie wiem czy o taką opcję chodziło.
    pozdrawiam
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta

To jest screen z FastStone MaxView lekkiej, darmowej przeglądarki, nie wiem czy o taką opcję chodziło.
    pozdrawiam
    Ta opcja działa słabo (czyt. jak brak profilu w pliku, to nie ma jak mu powiedzieć, że default to sRGB). Tak się składa, że wszystkie moje pliki nie mają w sobie profilu.

Domyślnie

Zmagam się z tym samym problemem, czyli monitor o poszerzonym gamucie i Windows XP.
    Zgodnie z radami z wątku o kalibratorach (http://forum.nikon.org.pl/showthread...=39627&page=25)
    Przeglądarki z modułem zarządzania barwą to FireFox 3.0 (tu należy moduł zarządzania barwą WŁĄCZYĆ!) oraz Safari.
    Włączyłem - pomogło.
    W systemie należy bezwzględnie podpiąć profil monitora S2231 (właściwości:ekran>ustawienia>zaawansowane>zarz ądzanie kolorami) - dzięki temu moduł zarządzania barwą zorientuje się, że ma doczynienia z monitorem szerokogamutowym i podczas wyświetlania zdjęć dokona stosownej korekty.
    Tak miałem ustawione.

W tej chwili jestem w sytuacji:
    Firefox - wyświetla dobrze
    Capture One - dobrze
    Gimp - po włączeniu "Spróbuj użyć systemowego profilu monitora" jest dobrze
    XnView - przeglądarka obrazków bez zarządzania - źle!
    Windows XP - źle! (np. tło pulpitu, okna)

Czy da się zrobić tak, żeby Windows i aplikacje bez zarządzania kolorami pracowały poprawnie (dla grafiki bez informacji o przestrzeni lub z informacja o sRGB)?

EDIT:
    Znalazłem jeszcze, że Windows pracuje: Default Windows Color Space sRGB IEC61966-2.1 zna też profil monitora, czy on nie konwertuje tego?
    Ostatnio edytowane przez mcl ; 21-10-2008 o 19:41

Domyślnie

Tak sobie pomyślałem: Może zmiana systemu na (tfu, tfu) Vistę pomoże?

Domyślnie

Kolory wyświetlane są poprawnie jedynie w aplikacjach z aktywnym modułem zarządzania barwą. Zawsze będą się trafiać aplikacje pozbawione takiego modułu - czy to prosta przeglądarka, czy systemowe okna.

Aplikacje te wyświetlają kolor mechanicznie - jeśli dany walor ma np. wartość 64,128,192 - to aplikacja pozbawiona modułu zarządzania barwą wyśle taki sygnał do monitora, a ten po prostu wyświetli walor 64,128,192 - innymi słowy w przypadku aplikacji pozbawionych zarządzania barwą zdjęcia są wyświetlane po prostu w przestrzeni barwnej monitora. I teraz - jeśli zdjęcie zostało wyrenderowane do przestrzeni sRGB, a aplikacja bezmyślnie wyświetlli je wg. liczb RGB koloru, to w przypadku monitorów szerokogamutowych, których przestrzeń ma większą objętość niż sRGB, barwy będą przesycone.

Dla odmiany - aplikacja wyposażona w CMM (Color Management Module) mając wyświetlić walor RGB 64,128,192:
    - sprawdza w jakiej przestrzeni barwnej jest zdjęcie
    - oblicza jakiemu wrażeniu barwnemu odpowiada w tej przestrzeni barwnej wartość 64,128,192
    - sprawdza jaka jest przestrzeń barwna monitora
    - szuka w tej przestrzeni takiej wartości RGB, która wywoła analogiczne wrażenie barwne, jak wartość 64,128,192 w przestrzeni źródłowej (tzn. przestrzeni barwnej owego wyświetlanego zdjęcia)
    - wyświetla skorygowaną wartość RGB

Zmiana na Viśtę, OSX czy cokolwiekbądź nic tutaj nie pomoże. CMM nie są stosowane powszechnie, trafiają tylko do aplikacji związanych z grafiką.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 22-10-2008 o 08:25

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów