Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Windows XP a zarządzanie kolorem.

Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem Eizo S2231W. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że monitor ma poszerzony gamut co w prostej linii skutkuje podniesieniem saturacji zdjęć w sRGB. Wprawdzie po zainstalowaniu w systemie (Windows XP SP2) profilu monitora i oglądaniu zdjęcia w GIMPie w trybie zarządzania kolorem jest ok, ale jakoś nie specjalnie mi się widzi przeglądać zdjęcia przy poimocy GIMPa. Czy jest jakiś sposób na to, aby Windows zaczął zarządzać kolorem? Jakiś dodatkowy soft? Albo chociażby przeglądarka graficzna, która poza świadomością profilu zdjęcia (takowe znalazłem) ma też świadomość profilu monitora (takiej to już nie znalazłem)? Ponoć można zastosować sztuczkę z podmianą profilu sRGB na aRGB (ew profil monitora) w trybie awaryjnym, ale jakoś nie za bardzo jestem do niej przekonany. Komuś udało się rozwiązać sensownie ten problem?

Domyślnie Odp: Windows XP a zarządzanie kolorem.

Bardzo ciekawy wątek, pozwalam sobie dołączyć się do pytania jako że borykam sie z tym samym..
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

Rozwiązaniem problemu jest wyłącznie używanie aplikacji z modułem zarządzania barwą. Z przeglądarek internetowych bodaj tylko Firefox 3.0 beta, z graficznych oczywiście niezawodny Bridge. Oczywiście działa tylko w przypadku otagowanych plików graficznych.

Ogólnie monitory szerokogamutowe to wbrew pozorom nic dobrego - producenci ewidentnie wyskoczyli z tym bajerem przed orkiestrę. A będzie pewnie coraz gorzej, oglądałem ostatnio profil jakiegoś syfiastego Della i prawie krył ECI RGB. Bardzo możliwe, że ktoś kto ten profil przygotowywał zamiast pomiaru wpisał sobie będąc na zdrowej bani koordynaty z d... wyjęte, tym bardziej że dlaczegoś pkt. bieli był 5000K (!!!), ale tak czy owak zabawne...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 30-04-2008 o 15:30

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Rozwiązaniem problemu jest wyłącznie używanie aplikacji z modułem zarządzania barwą. Z przeglądarek internetowych bodaj tylko Firefox 3.0 beta, z graficznych oczywiście niezawodny Bridge. Oczywiście działa tylko w przypadku otagowanych plików graficznych.
    Chodzi o Adobe Bridge? Ma on jakąś wersję darmową? Może zapomniałem dodać, ale zależy mi na darmowej przeglądarce. Swoją drogą, to nie rozumiem sensu dawania w przeladarkach możliwości uwzględnienia profilu z pliku, a nie dawania możliwości wyboru (lub chociażby uwzglednienia domyślnego) profilu monitora.

nie wiem czy ja mam taki sam problem bo operujecie jakims dziwnym jezykiem ,
    ale zaczne od poczatku , otwieram plik z D300 w C1pro , , zapisuje jako JPG w srgb czyli przestrzeni barwnej wiekszosci labolatoriow , ogladajac w przegladarce windowsa , zdjecia maja versus C1pro zgaszone barwy ,
    otwieram w PS CS3 i znow zdjecia nabiaraja blasku , ... ale dajmy na to obrabiam je i chce zapamiatac dla WEB-a to przy tej opcji znow kolory sa zgaszone , ( w PS ) ,... sprawdzalem czyu nie mam pomieszanych przestrzeni barw , ale wszedzie jako robocza mam srgb... w czym jest problem ?

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Chodzi o Adobe Bridge? Ma on jakąś wersję darmową? Może zapomniałem dodać, ale zależy mi na darmowej przeglądarce. Swoją drogą, to nie rozumiem sensu dawania w przeladarkach możliwości uwzględnienia profilu z pliku, a nie dawania możliwości wyboru (lub chociażby uwzglednienia domyślnego) profilu monitora.
    Ponieważ jestem zadowolony z niezbyt darmowego Bridge'a, to nie bardzo znam się na modułach zarządzania barwą w przeglądarkach darmowych, ale teoretycznie muszą wykorzystywać profil monitora - inaczej nie miałyby sensu. Pogrzebałbym w ustawieniach.

Cytat Zamieszczone przez egoiste Zobacz posta
    nie wiem czy ja mam taki sam problem bo operujecie jakims dziwnym jezykiem ,
    ale zaczne od poczatku , otwieram plik z D300 w C1pro , , zapisuje jako JPG w srgb czyli przestrzeni barwnej wiekszosci labolatoriow , ogladajac w przegladarce windowsa , zdjecia maja versus C1pro zgaszone barwy ,
    otwieram w PS CS3 i znow zdjecia nabiaraja blasku , ... ale dajmy na to obrabiam je i chce zapamiatac dla WEB-a to przy tej opcji znow kolory sa zgaszone , ( w PS ) ,... sprawdzalem czyu nie mam pomieszanych przestrzeni barw , ale wszedzie jako robocza mam srgb... w czym jest problem ?
    Wstaw takie zgaszone zdjęcie, pooglądamy.

To jest screen z FastStone MaxView lekkiej, darmowej przeglądarki, nie wiem czy o taką opcję chodziło.
    pozdrawiam
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta

To jest screen z FastStone MaxView lekkiej, darmowej przeglądarki, nie wiem czy o taką opcję chodziło.
    pozdrawiam
    Ta opcja działa słabo (czyt. jak brak profilu w pliku, to nie ma jak mu powiedzieć, że default to sRGB). Tak się składa, że wszystkie moje pliki nie mają w sobie profilu.

Domyślnie

Zmagam się z tym samym problemem, czyli monitor o poszerzonym gamucie i Windows XP.
    Zgodnie z radami z wątku o kalibratorach (http://forum.nikon.org.pl/showthread...=39627&page=25)
    Przeglądarki z modułem zarządzania barwą to FireFox 3.0 (tu należy moduł zarządzania barwą WŁĄCZYĆ!) oraz Safari.
    Włączyłem - pomogło.
    W systemie należy bezwzględnie podpiąć profil monitora S2231 (właściwości:ekran>ustawienia>zaawansowane>zarz ądzanie kolorami) - dzięki temu moduł zarządzania barwą zorientuje się, że ma doczynienia z monitorem szerokogamutowym i podczas wyświetlania zdjęć dokona stosownej korekty.
    Tak miałem ustawione.

W tej chwili jestem w sytuacji:
    Firefox - wyświetla dobrze
    Capture One - dobrze
    Gimp - po włączeniu "Spróbuj użyć systemowego profilu monitora" jest dobrze
    XnView - przeglądarka obrazków bez zarządzania - źle!
    Windows XP - źle! (np. tło pulpitu, okna)

Czy da się zrobić tak, żeby Windows i aplikacje bez zarządzania kolorami pracowały poprawnie (dla grafiki bez informacji o przestrzeni lub z informacja o sRGB)?

EDIT:
    Znalazłem jeszcze, że Windows pracuje: Default Windows Color Space sRGB IEC61966-2.1 zna też profil monitora, czy on nie konwertuje tego?
    Ostatnio edytowane przez mcl ; 21-10-2008 o 19:41

Domyślnie

Tak sobie pomyślałem: Może zmiana systemu na (tfu, tfu) Vistę pomoże?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów