Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Przepały

Domyślnie Odp: Przepały

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Prosze nie bić... a czy jest możliwy taki sposób: nakręcenie na obiektyw np polara(choć niekoniecznie) ustawienie EV na -(odpowiednio.. metody prób, wyczucie) i dopalenie lampą?? Mi coś takiego wyszło, choć nie miałem pewno aż tak mocnego słońca za oknem.

pozdrawiam
    No to już zamiast polara lepiej jakiś Cockin z szarą połówką na okno, ale to za dużo kombinowania. Jak ludzie dostają fotki ze ślubu to zależy im na nich, a nie na tym, co za oknem było.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Co dałby polar(kołowy).. zakładam, że oprócz wyeliminowania odbić światła z błyszczących powierzchni,
    A gdzie tu masz blyszczace powierzchnie? Bo chyba o bieli okien nie myslisz, co?!

możeliwe jest również w jakimś procencie zgaszenie światła np w tych oknach
    Przyznaj -- bardzo teoretyzujesz, prawda?

poza tym ogólnie stłumi światło
    Od tego masz korekte ekspozycji, tudziez tryb manualny. Zakladanie kolejnego szkla przed soczewke, nie jest najlepszym pomyslem na "tlumienie" swiatla (tym bardziej z przodu).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez Megazordon Zobacz posta
    No to już zamiast polara lepiej jakiś Cockin z szarą połówką na okno, ale to za dużo kombinowania. Jak ludzie dostają fotki ze ślubu to zależy im na nich, a nie na tym, co za oknem było.
    No masz rację ale istotą rzeczy jest problem, a o tym się powinno pisać, autora wątku

pozdrawiam

Dzięki chłopaki za odpowiedź Myślałem, że są może jakieś tajemne metody na jakaś małą redukcję tego paskudztwa

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nooo. Tak sobie zaszalałeś i może na tym zakończmy te szaleństwa.
    A tak na marginesie. Bardziej niż te okna, przeszkadza mi skopany balans bieli. Ale tu też obowiązuje zasada: zależy co kto lubi.
    Hmm powiadasz skopany? a jak byś to inaczej widział, bo ja mam zawsze mały problem z idealnym WB

Cytat Zamieszczone przez Blister Zobacz posta
    Panowie jak się bronić w przyszłości przed takimi przepałami z okien
    Potrzebny asystent, który zmierzy różnicę ekspozycji, dobierze odpowiednią folię matową i ustawi ją na stojakach za oknem. A jeśli chcesz zrezygnować zupełnie ze tego światła - postawi tzw. murzyna. Zawsze mówiłem; bez asystentki nie ma fotografii

hehe ok poszukam jakiegoś na allegro:P

Cytat Zamieszczone przez Blister Zobacz posta
    Hmm powiadasz skopany? a jak byś to inaczej widział, bo ja mam zawsze mały problem z idealnym WB
    Jaki z tym problem? To proste. Na zdjęciach ślubnych zawsze masz coś co uznajesz za idealnie białe (suknie pań młodych bywają różne, ale koszula pana młodego, jest zawsze śnieżno-biała ), masz również jakiś czarny garnitur, albo czarne buty. Co za problem ustawić balans bieli? Jeśli wcześniej nie zrobiłeś PRE, bo to zazwyczaj sprawę załatwia. Możesz oczywiście odawać nastrój (oświetlenie zastane), ale to już chyba bardziej w knajpie.

I żeby nie było, że sie nie da:

Napisałem, że się da - to się da.
    Jacek

Więc powiem Ci, że właśnie ustawiałem WB na kołnieżyk koszuli pana młodego i albo ja to inaczej widzę albo mam jehowy monitor:P

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jaki z tym problem? To proste. Na zdjęciach ślubnych zawsze masz coś co uznajesz za idealnie białe (suknie pań młodych bywają różne, ale koszula pana młodego, jest zawsze śnieżno-biała ), masz również jakiś czarny garnitur, albo czarne buty. Co za problem ustawić balans bieli? Jeśli wcześniej nie zrobiłeś PRE, bo to zazwyczaj sprawę załatwia. Możesz oczywiście odawać nastrój (oświetlenie zastane), ale to już chyba bardziej w knajpie.

I żeby nie było, że sie nie da:

Napisałem, że się da - to się da.
    No tak. Porównaj tylko sfotografowany przez Ciebie pokój z kilka razy większym pomieszczeniem USC, gdzie stoi pełno osób, krzeseł, czasami jakieś filary itp. Mały pokoik da się nawet wbudowaną lampą oświetlić, niestety ludzie nie biorą ślubów w mieszkaniach w bloku.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów