Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Przepały

Domyślnie Przepały

Panowie jak się bronić w przyszłości przed takimi przepałami z okien, przez które wpada dużo światła dziennego a nad głową ma się żyrandole z żarówkami wolframowymi? Poniżej przykładowe foto:

Domyślnie Odp: Przepały

Nie da sie. Przeciez to naturalne. Roznica miedzy oswietleniem wewnatrz, a tym co jest na zewnatrz jest przeciez na poziomie ladnych kilku EV. Zeby tego nie bylo, musialbys podobna iloscia swiatla zalac pomieszczenie w ktorym fotografujesz.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Za Stigiem. Jest to awykonalne
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Bujdy opowiadacie. Bronić się można zawsze, ale co z tej obrony wyjdzie, czasem trudno przewidzieć. Ta obrona może polegać tylko na tym, że dobierzesz parametry ekspozycji do tego, co w tych oknach widać. Oczywiście to co w środku będzie mocno niedoświetlone, albo dosadniej mówiąc ledwo widoczne. Ale od czego NXy, PSy, ADLe i inne cuda. Jak masz mało szumiącą puszkę z dobrym DR (na przykład D3 ) i RAWa z 14 bitami na kolor, to można próbować to wszystko powyciągnąć o jakieś 2-3EV. Czasem się udaje, choć nie zawsze, bo może sakramencko szumieć.
    Jacek

No nie chcialbym widziec ludzikow na pierwszym planie wyciagnietych ze 3-4 EV
    Z dwojga zlego wole miec przejarane okno nawet na pol kadru, niz z czerni wyciagac to, co na zdjeciu najwazniejsze.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Prosze nie bić... a czy jest możliwy taki sposób: nakręcenie na obiektyw np polara(choć niekoniecznie) ustawienie EV na -(odpowiednio.. metody prób, wyczucie) i dopalenie lampą?? Mi coś takiego wyszło, choć nie miałem pewno aż tak mocnego słońca za oknem.

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Prosze nie bić... a czy jest możliwy taki sposób: nakręcenie na obiektyw np polara(choć niekoniecznie) ustawienie EV na -(odpowiednio.. metody prób, wyczucie) i dopalenie lampą?? Mi coś takiego wyszło, choć nie miałem pewno aż tak mocnego słońca za oknem.
    A co Ci w tym przypadku dal polar? Przeciez wlasnie wszystko odbywa sie na zasadzie wyrownania ilosci swiatla miedzy tym co za oknem, a tym co na pierwszym planie -- w takich przypadkach tylko lampa wchodzi w gre. Chyba, ze masz pomieszczenie z oswietleniem zastanym na poziomie 10 K luxow.
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No nie chcialbym widziec ludzikow na pierwszym planie wyciagnietych ze 3-4 EV
    Z dwojga zlego wole miec przejarane okno nawet na pol kadru, niz z czerni wyciagac to, co na zdjeciu najwazniejsze.
    Ja też. Ale każdemu według potrzeb. Jeśli autor wątku chce walczyć, to może walczyć. I tak jak napisałem. Czasem to się całkiem nieźle udaje. Ale niestety tylko czasem.
    Jacek

Co dałby polar(kołowy).. zakładam, że oprócz wyeliminowania odbić światła z błyszczących powierzchni, możeliwe jest również w jakimś procencie zgaszenie światła np w tych oknach, poza tym ogólnie stłumi światło, a i kolorki moga być przyjemniejsze. Ale to tylko definicja.

tak sobie zaszalałem..

pozdrawiam

Nooo. Tak sobie zaszalałeś i może na tym zakończmy te szaleństwa.
    A tak na marginesie. Bardziej niż te okna, przeszkadza mi skopany balans bieli. Ale tu też obowiązuje zasada: zależy co kto lubi.
    Jacek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów