a nie myślałeś o zakupie nowej baterii?
Szukaj
a nie myślałeś o zakupie nowej baterii?
NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS
a może jak się włoży jakąś podrasowaną baterię to AF w Heliosie zacznie działać??
instagram.com/darkroomnightlife
A może zwyczajnie, jak to jest chyba nawet w instrukcji D200, obiektywy manualnemuszą być domknięte (a nie pełna dziura) a by pomiar ostrości działał jak należy.
NIKON
Tzn nie pamiętam dokładnie o ile trzeba przymknąć, ale trochę na pewno![]()
NIKON
o qrczeA może to moje własne spostrzeżenie
Wydawało mi się, że tak było napisane w instrukcji, ale w tej chwili jej nie posiadam
Jeśli się pomyliłem, serdecznie przepraszam, ale jestem pewien, że przymknięcie pomaga złapać "ostrość" (co jest zresztą naturalnym zjawiskiem).
NIKON
Przymknąć przysłonę? Raczej pomiar ostrości działa przy otwartej przysłonie. Jak się ją zamknie, to za mało wpada wtedy światła i czujnik nie zadziała. Tak mam w D50. Śmiało można domknąć do f/5.6 przy kiepskim oświetleniu. Później jest lipa. A ustawienie punktu ostrości w m42 raczej nie ma nic do gadania i nie wpływa na ostrość. Zawsze przy m42 punkt ostrości wypada w środku.
I do kolegi "cypherdid" - co to za pierdoły z tym AF?
NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS
hmm no raczej przymknięcie ma sporo do ostrościNatomiast nie pisałem przecież o przesłonie 22
Stosuję sam raczej w granicach 3-5 przy m42
Aczkolwiek jak sobie przeanalizowałem, to przymknięcie przesłony pozwoli jedynie szybciej i dokładniej złapać ostrość, niż poprawi BF/FF
Łatwo to sprawdzić, sprawdź "łapanie ostrości" przy przesłonie 2, a przy większych. Zwłaszcza jeśli nie używasz statywu![]()
Ostatnio edytowane przez konrat ; 23-04-2008 o 23:00
NIKON
Skontaktuj się z nami