Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie Odp: Problem BF/FF D50 + M42

a nie myślałeś o zakupie nowej baterii?

Cytat Zamieszczone przez Fr@ntz Zobacz posta
    a nie myślałeś o zakupie nowej baterii?
    Nie mam jak na razie takiej potrzeby. Tą co mam jest oryginalna JAPAN EN-EL3a (wzmocniona). Trzyma niesamowicie długo. Raczej to nie wina baterii....
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

a może jak się włoży jakąś podrasowaną baterię to AF w Heliosie zacznie działać??
    instagram.com/darkroomnightlife

A może zwyczajnie, jak to jest chyba nawet w instrukcji D200, obiektywy manualne muszą być domknięte (a nie pełna dziura) a by pomiar ostrości działał jak należy.
    NIKON

Cytat Zamieszczone przez konrat Zobacz posta
    A może zwyczajnie, jak to jest chyba nawet w instrukcji D200, obiektywy manualne muszą być domknięte (a nie pełna dziura) a by pomiar ostrości działał jak należy.
    To dla mnie wiadomość szokująca Nie nadążam już za techniką
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Tzn nie pamiętam dokładnie o ile trzeba przymknąć, ale trochę na pewno
    NIKON

Cytat Zamieszczone przez konrat Zobacz posta
    A to coś nowego !
    Możesz coś o tym więcej ?

To z pomiarem (i to ekspozycji) - to zgoda (od DXXX).
    Ale ostrość ?

Rzuć chociaż linkiem.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

o qrcze A może to moje własne spostrzeżenie Wydawało mi się, że tak było napisane w instrukcji, ale w tej chwili jej nie posiadam
    Jeśli się pomyliłem, serdecznie przepraszam, ale jestem pewien, że przymknięcie pomaga złapać "ostrość" (co jest zresztą naturalnym zjawiskiem).
    NIKON

Przymknąć przysłonę? Raczej pomiar ostrości działa przy otwartej przysłonie. Jak się ją zamknie, to za mało wpada wtedy światła i czujnik nie zadziała. Tak mam w D50. Śmiało można domknąć do f/5.6 przy kiepskim oświetleniu. Później jest lipa. A ustawienie punktu ostrości w m42 raczej nie ma nic do gadania i nie wpływa na ostrość. Zawsze przy m42 punkt ostrości wypada w środku.

I do kolegi "cypherdid" - co to za pierdoły z tym AF ?
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

hmm no raczej przymknięcie ma sporo do ostrości Natomiast nie pisałem przecież o przesłonie 22 Stosuję sam raczej w granicach 3-5 przy m42 Aczkolwiek jak sobie przeanalizowałem, to przymknięcie przesłony pozwoli jedynie szybciej i dokładniej złapać ostrość, niż poprawi BF/FF
    Łatwo to sprawdzić, sprawdź "łapanie ostrości" przy przesłonie 2, a przy większych. Zwłaszcza jeśli nie używasz statywu
    Ostatnio edytowane przez konrat ; 23-04-2008 o 23:00
    NIKON

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów