Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Problem BF/FF D50 + M42

Od pewnego czasu podczas używania m42 z d50, mam problem z ostrością przy otwartych przysłonach. Obiektyw to mir oraz helios. Co o tym sądzicie ? Celuje w numer 13. W wizjerze widać ostro, oraz potwierdzenie ostrości świeci (że jest ok.)
    mir f/2.8

helios f/2

Jednak wycelowany obiekt wychodzi całkowicie nie ostry? Co się stało? Puszka padła?
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie Odp: Problem BF/FF D50 + M42

Probowales MF w obiektywie kitowym czy daje to samo? No i czy masz dobrze w puszcze ustawiony punkt ostrzenia - nie wybrales tego powyzej? Czasami zdarza sie wcisnac krzyzak policzkiem lub nosem...
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Probowales MF w obiektywie kitowym czy daje to samo? No i czy masz dobrze w puszcze ustawiony punkt ostrzenia - nie wybrales tego powyzej? Czasami zdarza sie wcisnac krzyzak policzkiem lub nosem...
    Z kitowym jest wszystko dobrze. Punkt ostrzenia środkowy przy m42. Kilka miesięcy temu było wszystko w porządku.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Czekam na porady?

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Czekam na porady?
    Przyłączę się do pytania.

Używam Kirona 80-200/4. Przy ręcznym ostrzeniu na długim końcu i dalekiej odległości (szczególnie z 2-krotnym konwerterem) kropka pokazuje, że jest ostro - ale ja widzę na matówce, że tak nie jest. Kiedy ustawię na matówce ostrość 'dla oka', to znika kropka, ale wykonane zdjęcie jest ostre. Gdybym pstryknął 'na kropkę', to zdjęcie będzie nieostre.

Sam nie wiem dlaczego, ale tak jest.

Z innymi obiektywami wszystko gra.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

to chyba jasne że używając starych (na dodatek wschodnich, nieciekawej jakości) szkieł nie uzyska się zadowalających efektów..oczywiście są wyjątki, ale jest ich niewiele..
    instagram.com/darkroomnightlife

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    to chyba jasne że używając starych (na dodatek wschodnich, nieciekawej jakości) szkieł nie uzyska się zadowalających efektów..oczywiście są wyjątki, ale jest ich niewiele..
    Ok !
    Mogę nie uzyskać: kontrastu, kolorów, GO.
    Co do ostrości: albo jest albo jej nie ma !
    No ale tutaj: w rzeczywistości jest, a diodka nie świeci.
    A kiedy ustawię, że świeci, to zrobione zdjęcie jest nieostre.

Dziwne.

PS.
    Kiron to Japończyk.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    ...Kiron to Japończyk...
    No właśnie, ze wschodu
    Na forum było parę sygnałów o BF/FF przy korzystaniu z zielonej diody.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Było nie raz i nie dwa, że kropka sygnalizuje ostrość pro forma i nie można na samej kropce polegać. Do manualnego ostrzenia odpowiednia matówka z klinem/mikrorastrem. Koszta nie są już wysokie, aktualnie czekam na matówkę z HK do mojego D50 z wysyłką za niecałe 75PLN. Zobaczymy czy sprawdzi się w boju. Można także iść w Katzeye ale to droga już zabawa.

Z moim aparatem dzieją się dziwne rzeczy. Wczoraj wyjąłem baterię do ładowania. I aparacik poleżał kilkanaście godzin bez baterii. Dzisiaj jeszcze raz podpiąłem m42. I....... O dziwo !! Znikł efekt BF/FF przy m42. Ostatnio miałem problemy też z jupiter 47A. Za Chiny nie mogłem uzyskać ładnego zdjęcia. Jakieś, takie kolorki prześwietlone wychodziły, nieostre itp. Nawet przy dobrym oświetleniu. A dzisiaj.... Super foty, ostre, kolory soczyste. Nawet pochmurna pogoda nie przeszkadzała. O co w tym chodzi? Raz miałem przypadek, że na kit obiektywie. Spierniczył mi wszystkie foty w plenerze. Kolory matowe, prześwietlone. Na drugi dzień ok!? Wracając do m42. Jak jest taki dziwny efekt, że zdjęcia nie wychodzą dobrze. Nawet przy iso 200 widać jakąś dużą ziarnistość zdjęć. Tak jakby robione było małpką przy iso 1600. A jak jest ok to nawet 800 nie przeszkadza. No już nie mam pojęcia co się dzieje? Cpu w body siada? Lustro? Źle Cpu body dobiera parametry? Czeka go już niedługo lot o beton (a aparat jak nowy - mały przebieg)? PoRADY - SuGESTIE ! Może miał ktoś taki przypadek?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów