Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem BF/FF D50 + M42

Od pewnego czasu podczas używania m42 z d50, mam problem z ostrością przy otwartych przysłonach. Obiektyw to mir oraz helios. Co o tym sądzicie ? Celuje w numer 13. W wizjerze widać ostro, oraz potwierdzenie ostrości świeci (że jest ok.)
    mir f/2.8

helios f/2

Jednak wycelowany obiekt wychodzi całkowicie nie ostry? Co się stało? Puszka padła?
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie Odp: Problem BF/FF D50 + M42

Probowales MF w obiektywie kitowym czy daje to samo? No i czy masz dobrze w puszcze ustawiony punkt ostrzenia - nie wybrales tego powyzej? Czasami zdarza sie wcisnac krzyzak policzkiem lub nosem...
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Probowales MF w obiektywie kitowym czy daje to samo? No i czy masz dobrze w puszcze ustawiony punkt ostrzenia - nie wybrales tego powyzej? Czasami zdarza sie wcisnac krzyzak policzkiem lub nosem...
    Z kitowym jest wszystko dobrze. Punkt ostrzenia środkowy przy m42. Kilka miesięcy temu było wszystko w porządku.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Czekam na porady?

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Czekam na porady?
    Przyłączę się do pytania.

Używam Kirona 80-200/4. Przy ręcznym ostrzeniu na długim końcu i dalekiej odległości (szczególnie z 2-krotnym konwerterem) kropka pokazuje, że jest ostro - ale ja widzę na matówce, że tak nie jest. Kiedy ustawię na matówce ostrość 'dla oka', to znika kropka, ale wykonane zdjęcie jest ostre. Gdybym pstryknął 'na kropkę', to zdjęcie będzie nieostre.

Sam nie wiem dlaczego, ale tak jest.

Z innymi obiektywami wszystko gra.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

to chyba jasne że używając starych (na dodatek wschodnich, nieciekawej jakości) szkieł nie uzyska się zadowalających efektów..oczywiście są wyjątki, ale jest ich niewiele..
    instagram.com/darkroomnightlife

Nie wiem czy to samo może się "rozregulować", są to dwie regulowane imbusem śruby i ustawienie ich jest krytyczne jesli chodzi o zestrojenie układu lustro-czujnik ostrości. Nie uzywam przejściówek, Jupiter jak i Meyer jest po prostu przyklejony przeze mnie do bezuzytecznego (uprzednio "wybebeszonego" ) adaptera Nikon-coś tam, oba ostrzą na nieskończoność a Pentacon ma zamocowany adapter Nikon-M42 bez soczewki - wyjustowany w zakładzie foto i tez ostrzy na nieskońcxzoność . Natomiast adapter z soczewką to przeważnie porażka, ale czy aż tak degraduje obraz? Kup adapter bez soczewki, nie będziesz miał nieskończoności ale może obrazek się "poprawi"
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Odkręciłem soczewkę od przejściówki. BF/FF taki sam. Jedynie z GO masakra. Ostrzy do ok 2.5 metra. Więc to nie wina konwertera m42.

Uprawnienia umieszczania postów