Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26
    Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie Odp: Problem BF/FF D50 + M42

Czego to ludzie nie wymyślą...
    Panowie, przymknięta przysłona jedyne co może zmienić przy współpracy z manualami i M42, to umożliwić złapanie ostrości na wybranym punkcie poprzez zwiększenie GO. Nic więcej. A tej zielonej kropce nie wierzcie...

Pozdrawiam

No i jednak dalej wielka lipa panowie i panie. Ponowiłem test z linijką i tak samo. A moje sugestie "naładowanej baterii" niestety się nie sprawdziły. Wtedy nie sprawdziłem w ten sam sposób. I wydawało się, że jest już dobrze. Tym razem podpiąłem JUPITER'A 9. Aby nikt nie powiedział, że to wina marnego heliosa czy mira. Z Panem Jupiterkiem sprawa wygląda tak samo. Przy f/2. f/2,8 szczelina ostrości, widocznie przesunięta jest ku górze. Może mi to ktoś wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje? Przy zdjęciach z marnym oświetleniem potrzebne mi jest f/2 lub f/2,8 (bez lampy). Jednak po zrobieniu zdjęcia, dany obiekt nie jest ostry.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

osobiście używam kilka ruskich szkieł w tym jupiter 135 a także pentacon 200 i przy ustawianiu ostrości na pełnej dziurze uzyskuje z tych szkieł "żylete" już przy pełnym otworze i zielone potwierdzenie ostrości działa jak najbardziej prawidłowo i nie trzeba ich domykać. jedyne co mi przychodzi do głowy z BF/FF to "rozlatane" lustro, do ustawiania BF/FF służą dwie mimośrodowe śruby i być może już ktoś to regulował w tym aparacie, jesli lustro nie zawsze ustawia się pod właściwym katem będąc opuszczone to "zgłupieją" zarówno czujniki ostrości, obraz może byc ostry w wizjerze a zdjęcie wyjdzie nieostre po podniesieniu lustra
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    osobiście używam kilka ruskich szkieł w tym jupiter 135 a także pentacon 200 i przy ustawianiu ostrości na pełnej dziurze uzyskuje z tych szkieł "żylete" już przy pełnym otworze i zielone potwierdzenie ostrości działa jak najbardziej prawidłowo i nie trzeba ich domykać. jedyne co mi przychodzi do głowy z BF/FF to "rozlatane" lustro, do ustawiania BF/FF służą dwie mimośrodowe śruby i być może już ktoś to regulował w tym aparacie, jesli lustro nie zawsze ustawia się pod właściwym katem będąc opuszczone to "zgłupieją" zarówno czujniki ostrości, obraz może byc ostry w wizjerze a zdjęcie wyjdzie nieostre po podniesieniu lustra
    Jak dotąd nikt nie majstrował przy tym aparacie. Zakupiony był jako nowy w sklepie. A jest możliwość, iż to się samo rozregulowało? A kolega ma przejściówkę z soczewką czy bez tej nie lubianej soczewki. Może to wina tego szkiełka w konwerterze?
    Ostatnio edytowane przez TeamHANS ; 26-04-2008 o 14:50
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Nie wiem czy to samo może się "rozregulować", są to dwie regulowane imbusem śruby i ustawienie ich jest krytyczne jesli chodzi o zestrojenie układu lustro-czujnik ostrości. Nie uzywam przejściówek, Jupiter jak i Meyer jest po prostu przyklejony przeze mnie do bezuzytecznego (uprzednio "wybebeszonego" ) adaptera Nikon-coś tam, oba ostrzą na nieskończoność a Pentacon ma zamocowany adapter Nikon-M42 bez soczewki - wyjustowany w zakładzie foto i tez ostrzy na nieskońcxzoność . Natomiast adapter z soczewką to przeważnie porażka, ale czy aż tak degraduje obraz? Kup adapter bez soczewki, nie będziesz miał nieskończoności ale może obrazek się "poprawi"
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Odkręciłem soczewkę od przejściówki. BF/FF taki sam. Jedynie z GO masakra. Ostrzy do ok 2.5 metra. Więc to nie wina konwertera m42.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów