Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Odp: Projekt Glamour #2

Cytat Zamieszczone przez Phoenix Zobacz posta
    jak już wcześniej pisałem, to bardzo ciężkie zadanie skopiować tego typu ujęcie, generalnie oryginał też mi sie nie podoba za bardzo, ale mimo wszystko jest tam wszystko akceptowalne, zresztą jak pisałem - jak Avedon utnie dlonie w polowie - wszyscy krzykną GENIALNIE! to jest cool , wiesz co bedzie jak utniemy my ..wybieraj łatwiejsze i bardziej klasyczne ujęcia na początek, pożniej bedziesz szalał
    Jacek, dzięki za ocenę. Ten obrazek wybrałem bo był technicznie wykonywalny w moim domowym studiu i z rekwizytami które były w naszym zasięgu. Nie mieliśmy wytwornych sukni bez pleców, podobnie odpadały też pozy eksponujące dekolty, nogi, albo emanujące seksualnością. W końcu to była sesja rodzinna. Poza tym wybieraliśmy ujęcia które się nam osobiście podobały - musiały być delikatne, kobiece, nie wyzywające. A jednocześnie zahaczające o styl glamouru.
    A wiadomo że w przyszłości glamouru ja nie będę fotografował, to nie dla mnie. Ta sesja była po prostu po to aby zaliczyć szkolne zadanie w przyjemny sposób. Aby wszyscy dobrze się bawili, no i przy okazji żeby to zrobić dobrze jak na moje możliwości.
    No i też obrazek sobie oprawimy w ramkę i będziemy mieć na ścianie przyjemną pamiątkę.

Dzięki jeszcze raz,
    Czarek M.

Cytat Zamieszczone przez Phoenix Zobacz posta
    I...tu masz chlopie właśnie problem, naprawdę przeważnie mówisz mądre rzeczy, ale ubierasz to w takie słowa, że nikt nie chce tego sluchać, gdybyś dawal rady miast krytykować, wielu ludzi by na tym skorzystało.Pozdro Jacek
    Jacek, nie mam sił na tłumaczenie, przyjałem strategię gbura. Skutkuje lepiej, bo wielu osobom trzeba od razu w łeb walić, inaczej zrobią jeszcze milon takich zdjeć. A tak od razu sie obrażą i transfer zaoszczędzimy

Zdjęcie wzorcowe jest do dupy i po prostu fatalne. Proponuje wzorować się na lepszych pracach, może będzie łatwiej. Najtrudniej kopiuje sie kicz i chałę. Bo one sa niepowtarzalnie gówniane
    piotr biegaj, iczek
    Fotografia ptaków: https://piotrbiegaj.com
    Blog Fotopropaganda: https://iczek.pl

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Jacek, nie mam sił na tłumaczenie, przyjałem strategię gbura. Skutkuje lepiej, bo wielu osobom trzeba od razu w łeb walić, inaczej zrobią jeszcze milon takich zdjeć. A tak od razu sie obrażą i transfer zaoszczędzimy

Zdjęcie wzorcowe jest do dupy i po prostu fatalne. Proponuje wzorować się na lepszych pracach, może będzie łatwiej. Najtrudniej kopiuje sie kicz i chałę. Bo one sa niepowtarzalnie gówniane
    Iczek, po pierwsze pomimo twojego "walenia w łeb" to będę robić takie zdjęcia, a jeśli zechcę to będę je też publikować. Ty nie masz na to żadnego wpływu. A żebyś się zapluł, to zdjęcie wzorcowe i tak będzie mi się podobać.
    Po drugie bardzo ciebie proszę o nie komentowanie moich wątków. Twoja misja zbawiania czy oczyszczania tego forum mnie nie tyczy.
    Dziękuję i proszę ciebie o nieodpowiadanie na ten post bo poproszę admina o pomoc. Dzięki.
    Czarek M.

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Iczek, po pierwsze pomimo twojego "walenia w łeb" to będę robić takie zdjęcia, a jeśli zechcę to będę je też publikować. Ty nie masz na to żadnego wpływu. A żebyś się zapluł, to zdjęcie wzorcowe i tak będzie mi się podobać.
    Po drugie bardzo ciebie proszę o nie komentowanie moich wątków. Twoja misja zbawiania czy oczyszczania tego forum mnie nie tyczy.
    Dziękuję i proszę ciebie o nieodpowiadanie na ten post bo poproszę admina o pomoc. Dzięki.
    Czarek M.
    Ja mówiłem, ze mi sie nie podoba wzorcowe wiec nie rozumiem skąd Twoja uwaga. Ty możesz podziwiać co chcesz. Ameryka to wolny kraj
    Ja nie zbawiam tego forum...bron boże. Ono powinno istnieć. Koniecznie. Sam uczestniczyłem w jego poczynaniu. Ale Ty tego nie możesz pamiętać... Ameryka to młody kraj
    Nie komentować to z kolei Ty nie możesz mi zabronić, ale możesz mnie dodać do Ignore List. Ameryka to demokratyczny kraj
    Ja nigdy nie zabraniałem Ci publikować zdjęć. Wręcz Cię zachęcam. Każde ćwiczenie czyni z nas lepszych fotografów. Ameryka to kraj odważnych ludzi

pozdrawiam serdecznie Cię... bez urazy i nie żywiąc takowej
    piotr biegaj, iczek
    Fotografia ptaków: https://piotrbiegaj.com
    Blog Fotopropaganda: https://iczek.pl

Orginał był bardzo harmonijnie i pięknie skomponowany. Zwraca uwagę pomysłowy rozkład akcentów, podkreślony rytmami pozy modelki. Należy zwrócić uwagę na położenie jasnej plamy twarzy, zrównoważonej ciemnym łukiem sukni w dole kadru. Itd. itd...

Jeśli ktoś uważa, że to zdjęcie to bezwartościowy kicz i ch..wa, to gratuluję dobrego samopoczucia.

sailor
    Gość

czornyj - piekna analiza ale i tak wszyscy beda twierdzic ze jak avedon utnie to jest super a jak forumowicz to zle .. tak wiec mysle ze na kompozycje i harmonie nikt nie zwroci uwagi
    jak to jzu wielokrotnie bylo mowione - zasady mozna lamac jesli robi sie to swiadomie i jest ku temu uzasadnienie.

swiatlo skopiował zdjęcie nie zwracając uwagi na te "detale" robiące zdjęcie. Brak w ogóle zegarka (kto tak go nosi? - to było celowe - i z powodów reklamy i z powodów kompozycji.)
    Kalki się rzadko udają. Ja nie potrafię kopiować sam siebie . Poważnie. Bywały takie zlecenia, że klient kazał mi zrobić tak samo jak inne moje zdjęcie. Za chiny nie wychodzi tak samo (może nie kompozycja, ale wyraz zdjęcia, ułożenie modelki, mina - są niepowtarzalne nawet gdy się fotografuje te samą modelkę!)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

swiatlo
    Gość

No to tutaj nie rozumiem Was panowie. Tego nie rozumiem że potrzebna jest matematyczna analiza do tego aby zdjęcie się podobało albo nie. Że odbiór dzieła jest uzależniony od linijki i cyrkla, a nie emocjonalnej reakcji.
    Że trzeba szkła powiększającego i kalkulatora aby powiedzieć - piękne! Albo - okropne!
    Niech ktoś mi to wyjaśni.

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    No to tutaj nie rozumiem Was panowie. Tego nie rozumiem że potrzebna jest matematyczna analiza do tego aby zdjęcie się podobało albo nie. Że odbiór dzieła jest uzależniony od linijki i cyrkla, a nie emocjonalnej reakcji.
    Że trzeba szkła powiększającego i kalkulatora aby powiedzieć - piękne! Albo - okropne!
    Niech ktoś mi to wyjaśni.
    Matematyka jest tu kwestią wtórną - po prostu mamy na tym zdjęciu dopieszczoną, przemyślaną, bardzo staranną kompozycję. Nikt jej nie wyliczył kalkulatorkiem i linijką, bo tylko posr....by się miękkim g..., kalkulatorek by mu się przegrzał, a cyrkiel wbił w tyłek. To trzeba robić wrażeniowo, oceniać za pomocą percepcji a nie komputera. Ja tylko starałem się za pomocą pewnych uproszczeń zwrócić uwagę na tą finezyjną grę, którą ktoś w tym zdjęciu z widzem prowadzi. Bo mam wrażenie, że jakoś nikt tej gry nie dostrzega...

Gość miał samobójcze zadanie - kazali mu w strawny sposób pokazać na tle cycatej dupy kilka błyskotek. Jest to murowany przepis na wrąbanie się w koszmarny kicz - a jednak moim zdaniem autor świetnie wybrnął ze zdało by się beznadziejnej sytuacji.

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Gość miał samobójcze zadanie - kazali mu w strawny sposób pokazać na tle cycatej dupy kilka błyskotek. Jest to murowany przepis na wrąbanie się w koszmarny kicz - a jednak moim zdaniem autor świetnie wybrnął ze zdało by się beznadziejnej sytuacji.
    No dobrze, ale na tym polega cały Fashion, prawda? Pokazanie jakiegoś elementu na tle "cycatej dupy"? Nie lubię tego określenia, nie pasuje ono do tej pięknej dziewczyny na zdjęciu z Vogue, ale cytuję mimo to za Tobą. A już tym bardziej nie lubiłbym tego określenia pod adresem mojej modelki która jest moją córką.
    OK, wróćmy do Fashion. Czy więc Vogue jest oparte na kiczu? Tak by wynikało z Twojej wypowiedzi. A jeśli odpowiedź jest "tak", to w takim razie niech żyje kicz! W takim razie jeżeli promienie w liściach to kicz, jeśli uśmiech to kicz, jeśli odblask słońca we włosach to kicz, to ja chcę robić kicz! Kicz jest pięknem!
    Jak Stawiarz na krajobrazie zrobi jakiś ciemną upiorną wizję to nie kicz, a słońce i szczyt górski to kicz?
    Jak tutaj na glamourze jakaś dziewczyna o agresywnej ostrej urodzie patrzy się na mnie jak jakiś potwór z Marsa to nie kicz, a jak piękna dziewczyna się łagodnie uśmiecha to kicz?
    Jak tak, to niech żyje kicz!!! Do końca życia z dumą będę robić kicz!

No dobrze, zanim napisałeś odpowiedź to chciałem zadać pytanie. Pytanie brzmiało - czy zdjęcie wzorcowe by się wybroniło jakby zdjać biżuterię? Czyli jakby go ograniczyć do samej dziewczyny, czy by było dalej dobre?
    I jak to pytanie już byłem gotowy napisać, Ty napisałeś. I w międzyczasie sama przyszła do mnie odpowiedź na moje pytanie.
    Otóż niedawno zrobiłem obrazek na krajobrazie, czyli to co robię najczęściej i co lubię najbardziej. Link do obrazka:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54497
    Niektórzy by to nazwali kiczem, ale mniejsza o to. Otóż chodzi o moją własną percepcję. No więc jeśli biżuteria ratuje według Ciebie zdjęcie z Vogue, to podobnie odblask światła na kwiatach jest ważną cechą na moim zdjęciu. Ten odblask światła na kwiatach jest taką biżuterią. A bez tej biżuterii zdjęcie by straciło większość wartości.
    Tak więc niby się to nazywa cyrklem i linijką, ale ten cyrkiel i linijka kontrolują podświadomie naszymi emocjami, a więc też estetyczną percepcją zdjęcia.
    Hmm, sam sobie odpowiedziałem na własne pytanie. Zaczynam to rozumieć...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów