Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie Odp: Projekt Glamour #2

z calym szacunkiem Swiatlo, ale ten przyklad , ktory Ty pokazales calkowicie inaczej odbieram od Twojej wersji (na reklamie nie podoba mi sie ten kawalek lewej dloni - calkiem niepotrzebny), ale prawa reka jest jak najbardziej z sensem ulozona jak i swiatelko jest diametralnie inne niz na Twoim. Ton wypowiedzi iczka jest jak caly iczek niestrawny, ale duzo prawdy jest w jego wypowiedzi. trzeba trenowac i nie poddawaj sie, ten pomysl z kopiami zdjec jest bardzo dobry, ale proponuje na poczatek jak najbardziej klasyczne ujecia, jak najmniej kontrowersyjne, bo to co "miszczom" ujdzie lub bedzie poczytane jako nowy kierunek w fotografii...to poczatkujacym jak nam bedzie zawsze odczytane na nasza niekorzysc.
    pozdrowka
    Jacek

acha..skore za bardzo gladzisz w taki sposob za bardzo rzucajacy sie w oczy, sprobuj sciagnac triala NIK pro color, tam sa dwa gotowe filtry skin dynamic softer i glamur glow przy niepelnym kryciu warstw daja znacznie lepsze efekty i do tego zajmuje zabawa sekundy
    Pozdrówka Jacek ....

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta
    Hej, a to ze zdjecie bylo w vogue i reklamuje bizuterie to znaczy ze nie mozna napisac ze rece nie teges? aha.Pozdrawiam
    Taaaak... jak przykład z Vogue wzięty to na kolanach robiona ta kopia pewnie
    I co ma piernik do wiatraka... tym gorzej dla autora, który kopii nawet nie potrafi zrobić...
    Nadal czekam na odpowiedź na moje pytania...? Bo chyba autor własne zdanie ma o swojej pracy...?
    Czy nie?

Cytat Zamieszczone przez Phoenix Zobacz posta
    Ton wypowiedzi iczka jest jak caly iczek niestrawny, ale duzo prawdy jest w jego wypowiedzi.
    Niestrawna prawda... ciekawe
    piotr biegaj, iczek
    Fotografia ptaków: https://piotrbiegaj.com
    Blog Fotopropaganda: https://iczek.pl

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    I co ma piernik do wiatraka... tym gorzej dla autora, który kopii nawet nie potrafi zrobić...
    Nadal czekam na odpowiedź na moje pytania...? Bo chyba autor własne zdanie ma o swojej pracy...?
    Czy nie?

Wlasnie nie wiem co ma piernik do wiatraka. Napisalem ze rece wygladaja delkiatnie mowiac beznadziejnie to jako odpowiedz dostalem ze to zdjecie w vogue i to z reklamy bizuterii na dodatek wiec tam ma byc. hehehe.

Osobiscie nie jestem zwolennikiem robienia zdjec kopii. z prostego powodu - to nigdy nie wychodzi.

swiatlo
    Gość

Osobiscie nie jestem zwolennikiem robienia zdjec kopii. z prostego powodu - to nigdy nie wychodzi.
    Chodziło o szkołę fotografii - takie było zadanie.

Phoenix, wreszcie mam to zdjęcie z oryginału. Zamiast szukać po niecie po prostu zeskanowałem.
    Oto on:

ło kurde... z calym szacunkiem ale Twoje jest kompletnie inne... przeciez jest duzo wiecej lewej strony i dolu !!! swiatlo inne. pomine kwestie modelki i jej miny bo to jestem w stanie zrozumiec, ze inaczej graja jedna i druga ale kadry sa kompletnie inne i u mnie musialbys to powtarzac. mowie u mnie bo kiedys przzyem epizod ze szkola foto. my parodiowalismy za to obrazy znanych artystow z dziedziny martwej natury. prowadzacy nie zwracal uwagi na rekwizyty - wiadomo ze nie dobierzesz karafki jak sprzed 200 lat ale za kadrowanie, oswietlenie wypieprzal i kazal powtarzac.

swiatlo
    Gość

ło kurde... z calym szacunkiem ale Twoje jest kompletnie inne... przeciez jest duzo wiecej lewej strony i dolu !!! swiatlo inne. pomine kwestie modelki i jej miny bo to jestem w stanie zrozumiec, ze inaczej graja jedna i druga ale kadry sa kompletnie inne i u mnie musialbys to powtarzac. mowie u mnie bo kiedys przzyem epizod ze szkola foto. my parodiowalismy za to obrazy znanych artystow z dziedziny martwej natury. prowadzacy nie zwracal uwagi na rekwizyty - wiadomo ze nie dobierzesz karafki jak sprzed 200 lat ale za kadrowanie, oswietlenie wypieprzal i kazal powtarzac.
    To racja że powinienem inaczej obciąć - trzeba ciaśniej z naszej prawej strony (lewej modelki). Z dołu ciąłem bardziej niż wzorzec bo nie mieliśmy czarnej sukni, a zresztą pozwoliłem sobie na tą wolność. Nie muszę robić dokładnie co do milimetra. Jakieś tam różnice zawsze będą. A i modelka czuła się niekomfortowo za bardzo się eksponując.

Oświetlenie wydaje mi się że zrobiłem podobne - od góry z lewej strony - widać po cieniu podbródka. Nie potrafiłem powtórzyć obróbki, ale to może i dobrze bo dzięki temu musiałem zrobić swoją własną i miałem swoją małą porcję kreatywności.
    No i ten palec zgięty w kostce u mnie jest prosty i zlewa się z dłonią. Ale w końcu bez przesady, nie musi być co do każdego atomu!

Tak więc wiem gdzie popełniłem największy błąd - w cięciu prawej strony (lewa ręka modelki). Resztę uważam za całkiem udaną, na razie oczywiście, bo dalej czekam na konstruktywne uwagi. I nie chodzi mi o ocenę dokładności kopiowania, ale o ocenę obrazka jako takiego. Tak jakbym nie mówił w ogóle o oryginale.
    A jak widzę zarzuty kompozycyjne o rękach, to już wiem że są po prostu bezsensownym czepialstwem ALA Iczek, no może z wyjątkiem tej zgiętej lewej dłoni w nadgarstku i tego jak jest ona ucięta.

Poprawiłem obrazek - cięcie jest teraz takie same jak na wzorcu.

Ty dalej nie rozumiesz... Sęk w tym, ze lwanis to troche dolu ktore sobie podarowales i lewej strony skiepściło to zdjecie... wlasnie ten dol i ta lewa strona sprawiaja ze tam nie wyglada to dziko.

Poza tym najpierw prosisz o uwagi - wiec je mamy. Wtedy wywalasz jakies zdjecie i mowisz ze tak mialo byc itp itd Wiec w sumie to sie zdecyduj czy wolisz a) aby zdjecia nie krytykowac b) porownywac z oryginalem c) ocenic jak sie widzi. Z reguly nie czytam co pisza inni pod zdjeciami. Czesciej na tym forum cos mi sie nie podoba niz podoba, wiec sam oceniajac Twoje zdjecie wybralem opcje c) .
    A co do oswietlenia to pwszem, moze i kat padania swiatla jest podobny, chodzi jeszcze jednak o jego plastycznosc. To z reklamy jest bardziej ostre dzieki czemu ladnie rysuje kontury. Twoje jest mieksze - ide o zaklad ze to jakis duzy softboks. To tez kolosalna roznica.

Pozdrawiam

swiatlo
    Gość

Wiec w sumie to sie zdecyduj czy wolisz a) aby zdjecia nie krytykowac b) porownywac z oryginalem c) ocenic jak sie widzi. Z reguly nie czytam co pisza inni pod zdjeciami. Czesciej na tym forum cos mi sie nie podoba niz podoba, wiec sam oceniajac Twoje zdjecie wybralem opcje c) .
    Też jestem za opcją c. Oryginalny wzorzec razem z całym tym opisem zadania podałem tylko dlatego aby obalić zarzuty o wadliwą kompozycję rąk...
    Pozdrawiam
    Czarek M.

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Chodziło o szkołę fotografii - takie było zadanie.

Phoenix, wreszcie mam to zdjęcie z oryginału. Zamiast szukać po niecie po prostu zeskanowałem.
    Oto on:

jak już wcześniej pisałem, to bardzo ciężkie zadanie skopiować tego typu ujęcie, generalnie oryginał też mi sie nie podoba za bardzo, ale mimo wszystko jest tam wszystko akceptowalne, zresztą jak pisałem - jak Avedon utnie dlonie w polowie - wszyscy krzykną GENIALNIE! to jest cool , wiesz co bedzie jak utniemy my ..wybieraj łatwiejsze i bardziej klasyczne ujęcia na początek, pożniej bedziesz szalał

Pozdrowka
    JAcek
    Pozdrówka Jacek ....

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Czy nie?

Iczek - napisałem wyrażnie "ton wypowiedzi"...tu masz chlopie właśnie problem, naprawdę przeważnie mówisz mądre rzeczy, ale ubierasz to w takie słowa, że nikt nie chce tego sluchać, gdybyś dawal rady miast krytykować, wielu ludzi by na tym skorzystało.

Pozdro
    Jacek
    Pozdrówka Jacek ....

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów