Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    o ile pamietam to dla Win 98 SE max dysku to było 80 GB, mój sie idealnie mieści.
    czyli formatowac go pod Win 98, a nie z partition magic na kompie z Win XP ?
    Robię na codzień, fdisk'iem z Win98 patrycje na dyskach powyżej 300GB. Jedynie przy formatowaniu podaje błędną pojemność, ale wszystko przebiega prawidłowo. Fdisk i cfdisk linuxowy jest o niebo lepszy, ale i trudniejszy w obsłudze. Trzeba np wiedzieć jaki rodzaj partycji wybrać, do wyboru jest prawie sto różnych, w tym kilkanaście windowsowych. Kreatory linuxowe, podobnie jak windowsowe, o kant tyłka potłuc.

Co do ukrytych partycji, nie spotkałem jeszcze przypadku aby cokolwiek złego się stało po jej usunięciu. Co najwyżej instalację trzeba przeprowadzać normalnie, bez firmowych ułatwiaczy.

Co do oprogramowania zapisującego okres próbny w miejscu niedostępnym dla użytkownika, nigdy o tym nie słyszałem ani nie spotkałem.

Partition Magic jest skuteczny, ale ma swoje humory i jest tragicznie powolny. Swoją drogą zaprzęganie go do prostego spartycjonowania i sformatowania dysku, to użycie armaty na muchę. Proszę też pamiętać, że ustawianie struktury dysku na jednym komputerze, wcale nie oznacza, że w drugim musi wystartować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-03-2008 o 02:37
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Pełny windows znajdziesz na swojej płycie instalacyjnej, w przypadku zniszczenia nośnika ( płyty) producent jest zobowiązany Ci go wymienić na podstawie licencji. Płyta recovery to zapis Twoich danych z dysku ( czyli "dysk ratunkowy" ).
    Jesli włożysz nowy dysk do komputera masz prawo zainstalować na nim legalnie system. Licencja wskazuje na ilość stanowisk (komputerów) na których może być system jednocześnie zainstalowany ( mozesz wykupić licencję na przykładowo 35 komputerów, a to oznacza że możesz zainstalować system na max. 35 maszynach płacąc za oprogramowanie z upustem, a nie kupując 35 windowsów "jednostanowiskowych"). Ty masz prawdopodobnie licencję na jedno stanowisko i to jest warunek legalności oprogramowania. Istnieje jeszcze coś takiego jak licencja w wersji OEM czyli oprogramowanie przypisane do konkretnego sprzętu. Wersję OEM kupuje się w preferencyjnej cenie i może być używane wyłacznie na komputerze z jakim je kupiłeś ( przykładowo jeśli kupujesz Windowsa w wersji OEM z laptopem, to nie możesz go zainstalować legalnie na stacjonarnym komputerze ). Naklejkę jaką otrzymałeś z systemem przyklejasz do konkretnego komputera, instalujesz i rejestrujesz system, jest on przypisany do konkretnego komputera, a wprzypadku awarii dysku, instalujesz ponownie na nowym dysku i jest wszysko OK. System jest przypisany do komputera a nie do dysku, karty graficznej czy czegoś tam jeszcze.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Robię na codzień, fdisk'iem z Win98 patrycje na dyskach powyżej 300GB. Jedynie przy formatowaniu podaje błędną pojemność, ale wszystko przebiega prawidłowo. (...)
    fdiskiem z Win98 formatowałem przed wiekami, jesli masz takowy, to może przeslij koledze na pocztę ( o ile pamiętam to miescił sięna dyskietce)
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Pełny windows znajdziesz na swojej płycie instalacyjnej, w przypadku zniszczenia nośnika ( płyty) producent jest zobowiązany Ci go wymienić na podstawie licencji. Płyta recovery to zapis Twoich danych z dysku ( czyli "dysk ratunkowy" ).

. Wersję OEM kupuje się w preferencyjnej cenie i może być używane wyłacznie na komputerze z jakim je kupiłeś ( przykładowo jeśli kupujesz Windowsa w wersji OEM z laptopem, to nie możesz go zainstalować legalnie na stacjonarnym komputerze ). Naklejkę jaką otrzymałeś z systemem przyklejasz do konkretnego komputera, instalujesz i rejestrujesz system, jest on przypisany do konkretnego komputera, a wprzypadku awarii dysku, instalujesz ponownie na nowym dysku i jest wszysko OK. System jest przypisany do komputera a nie do dysku, karty graficznej czy czegoś tam jeszcze.
    z laptopem jest tylko płyta recovery, to ten OEM windows. Nie ma pełnego windowsa z płytą instalacyjną (kupiłem taki, ale na stacjonarny, i z XP pro)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    fdiskiem z Win98 formatowałem przed wiekami, jesli masz takowy, to może przeslij koledze na pocztę ( o ile pamiętam to miescił sięna dyskietce)
    Trzeba mieć przede wszystkim płytę lub dyskietkę startową. Sam fdisk i format to małe objętościowo programy, ale bez systemu ich się nie uruchomi. Trzeba skombinować np obraz takiej płyty, ale w tym nie pomogę.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Partition Magic jest skuteczny, ale ma swoje humory i jest tragicznie powolny. Swoją drogą zaprzęganie go do prostego spartycjonowania i sformatowania dysku, to użycie armaty na muchę. Proszę też pamiętać, że ustawianie struktury dysku na jednym komputerze, wcale nie oznacza, że w drugim musi wystartować.
    partition magic mam u siebie, a do win 98 musze jechac przez pół miasta. Szybciej mi wyjdzie pracpowac na nawet powolnym partition magic. Tylko czy on mi wyczyści dysk (zewnętrzny!) z tych niechcianych systemowych pozostałości - tzn z tych ukrytych partycji na dysku. Oto jest pytanie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tylko czy on mi wyczyści dysk (zewnętrzny!) z tych niechcianych systemowych pozostałości - tzn z tych ukrytych partycji na dysku. Oto jest pytanie.
    Tak.

Domyślnie

dzięki. Rano podziałam i opisze co i jak sie udało. Zajmie mi to pare godzin.

Domyślnie

abstra****ac od dziwnych rzeczy przewijajaych sie w temacie, na temat ktorych mam inne zdanie, to przeciez zamiast kupowac nie wiadomo co i odpalac nie wiadomo jakie systemy mozna sciagnac bootowalna dyskietke z win98 z netu po prostu, chyba ze w laptopie nie masz stacji.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    abstra****ac od dziwnych rzeczy przewijajaych sie w temacie, na temat ktorych mam inne zdanie, to przeciez zamiast kupowac nie wiadomo co i odpalac nie wiadomo jakie systemy mozna sciagnac bootowalna dyskietke z win98 z netu po prostu, chyba ze w laptopie nie masz stacji.
    A wtedy wypalic obraz dyskietki jako botowalna plyte.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów