Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    A wtedy wypalic obraz dyskietki jako botowalna plyte.
    o wlasnie.. nie ma to jak sie klasc po 4 spac.. od razu umysl 'jasniej' od rana pracuje
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    A wtedy wypalic obraz dyskietki jako botowalna plyte.
    Myslę, że Tom01 wie co pisze ( napisał Tom01:Trzeba mieć przede wszystkim płytę lub dyskietkę startową. Sam fdisk i format to małe objętościowo programy, ale bez systemu ich się nie uruchomi. Trzeba skombinować np obraz takiej płyty, ale w tym nie pomogę).
    Ja nie mam styczności z windowsami juz od kilku lat, więc nie pamiętam mozliwości jakie daje fdisk spod win98 i co moze z problemem triala zrobić PM. Czasem przychodzi do mnie jakiś znajomy i mówi, że złapał "coś" na widowsa i nie chce żeby to żona zobaczyła
    Jeśli wazne dane ma zabezpieczone, to formatuję dysk spod linuxa ( skutkuje to zmiana typu partycji, czyści tablice partycji dysku, i bootloadera ), mozna tez wpisać komendę dd if=/dev/zero of=/dev/sdb - wtedy cały dysk poleci "zerami".
    Całość zajmuje 3-5 minut i daje gwarancję, że na dysku nic nie pozostaje. Po instalacji Win otrzymujemy czysty surowy system.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 26-03-2008 o 13:53
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    dd if=/dev/zero of=/dev/sdb
    O ile chodzi w tym przypadku o zapisanie dysku zerami, czyli kompletne zamazanie zawartości, to tyle w przypadku "normalnego" formatowania, użytkownik nie ma takiego zamiaru, a jedynie jest to jedyna znana metoda na nową instalację.

PS. /dev/zero? Istnieje takie urządzenie w Linuxie? Nie powinno być /dev/null?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    (...)
    PS. /dev/zero? Istnieje takie urządzenie w Linuxie? Nie powinno być /dev/null?
    Pewności nie miałem, więc zapytałem kolegi ( w przeciwieństwie do mnie jest informatykiem i siedzi w linuxie nie jako "user") odp: "nie - null to urządzenie odbiorcze, a /dev/zero to urządzenie wejściowe generujące zera".

Domyślnie

Pewności nie miałem, więc zapytałem kolegi ( w przeciwieństwie do mnie jest informatykiem i siedzi w linuxie nie jako "user") odp: "nie - null to urządzenie odbiorcze, a /dev/zero to urządzenie wejściowe generujące zera".
    Jasne, dzięki. Człowiek się uczy całe życie.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Jestem zwykłym "klikaczem", ale jak czegoś potrzebuję, to rzeczywiście kolega ma duuuużą głowę

Domyślnie

Myslę, że Tom01 wie co pisze ( napisał Tom01:Trzeba mieć przede wszystkim płytę lub dyskietkę startową. Sam fdisk i format to małe objętościowo programy, ale bez systemu ich się nie uruchomi. Trzeba skombinować np obraz takiej płyty, ale w tym nie pomogę).
    Trzeba przede wszystkim posiadać interpreter command.com
    i mozliwosc botowania notebooka z pendrive (no i pendriva wystarczy 64 MB)

Pozdrawiam DJS
    Dwie "pięćdziesiątki"

Domyślnie

formatowanie pomogło, a mozliwe, że wystarczało by to formatowanie przy ładowaniu windowsa XP. (formatowałem 2-gi raz dysk, pod innnym komputerem i programem partition magic)
    Efekt był taki, że nie mogłem nadal zainstalowac triala i poszedłem formatowac dysk pod linuxem. Okazało się jednak to niepotrzebne. Wyszło coś zupełnie niespodziewanego. Trial nie dawał się po prostu zainstalować z CD (a tak próbowałem), a zainstalował się bez problemu gdy został przegrany na dysk twardy. Nie sądziłem, że to ma jakiekolwiek znaczenie, ale ma. Ciągle się czegoś uczę. Choć tego nie rozumiem, niestety.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

i to jest dobra wiadmomość!

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów