Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oczywiście, że się da. A nawet więcej, to jest właściwy sposób rozwiązania tego problemu. W pytaniu jednakowoż, nie powinno być: "gdybym kupił sobie np linksysa", a raczej: "gdybym kupił sobie router z punktem dostępowym WiFi".
    tylko czy oba komputery moge miec razem jednocześnie w sieci?
    przyznam, że wykupiłem usługe na jedno stanowisko, ale czy to jest jeden komputer czy jeden punkt - nie wiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tom01 już napisał. Router, tam klonujemy MAC. A do routera możemy już podłączyć co się da i jak sie da.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    przyznam, że wykupiłem usługe na jedno stanowisko, ale czy to jest jeden komputer czy jeden punkt - nie wiem.
    Można zerknąć do umowy. Rzadko się zdarza, żeby operator ograniczał dostęp do jednego komputera, a jeszcze rzadziej żeby miał możliwość i chęć sprawdzenia, czy za routerem stoi jeden komputer czy pięć. Technicznie udostępnienie sieci dla kilku jednostek, nie jest żadnym problemem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tak. Możesz mieć dwa, a nawet więcej.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

OK, koniec tego tematu.
    Pytanie z innej beczki.
    Po formatowaniu dysku i po wgraniu na nowo systemu, komputer widzi co było dawniej na nim instalowane (tzn, że minał czas triala)
    czy jest sposób by to usunąć?
    mam "pusty" komputer, mogę wszystko przeinstalowac jeszcze raz, tylko co zrobić,by to było skuteczne i nie było tych wpisów?
    Gdzie to siedzi? Przecież formatowałem dysk! A system wgrywałem z płyty. Jakim cudem komputer wie co na nim było?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Tom01 już napisał. Router, tam klonujemy MAC. A do routera możemy już podłączyć co się da i jak sie da.
    Z tym klonowaniem różnie bywa. Spotkałem się z przypadkami kiedy sieć lokalna może zwariować. Np kiedy na końcówkach adresy są przydzielane dynamicznie, a zarówno na routerze, jak i u operatora chodzi serwer DHCP. Mogą się dziać dziwne sytuacje z przydziałami. Bezpieczniej jest poustawiać różne MAC, a operatorowi podać adres routera.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Jeśli kupisz AP ( najlepiej jeśli jest to punk dostępowy z routerem )przykładowo taki http://www.allegro.pl/item334630882_...z_fv_wisp.html
    jakiego ja używam to:
    Twój dostawca identyfikuje Twoje urządzenie po nr MAC ( nr Twojego urzadzenia w sieci, jeśli masz juz inny nr MAC zarejestrowany u administratora, możesz go wpisac do zakupionego urządzenia " opcja klonuj adres MAC"). Z drugiej strony urzadzenie obsługuje twoje komputery, laptopy itp będące w zasięgu AP.
    Dobrze jest zabezpieczyć swoją sieć poprzez filtrowanie adresów MAC ( tym razem dopisujesz do listy w urządzeniu adresy MAC komputerów jakie chcesz podłączyć) zabezpiecza to przed korzystaniem z Twojego pasma przez sąsiada
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

za dwa MAC adresy będę miał wyższa opłatę. Jak mi to instalowano, to chłopak nadał własnie taki sam MAC adres drugiemu komputerowi, bo mówiłem, że będę korzystał tylko z jednego kompa naraz. Dlatego pytałem, czy nie będzie się to gryzło gdy będą razem po Wi-Fi. 2 lata temu nie myslałem o Wi-Fi w domu.

teraz chodzi mi o odpowiedź na te pytanie:

Po formatowaniu dysku i po wgraniu na nowo systemu, komputer widzi co było dawniej na nim instalowane (tzn, że minał czas triala)
    mam "pusty" komputer, mogę wszystko przeinstalowac jeszcze raz, tylko co zrobić,by to było skuteczne i nie było tych wpisów?
    Gdzie to siedzi? Przecież formatowałem dysk! A system wgrywałem z płyty. Jakim cudem komputer wie co na nim było?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Twój dostawca będzie widział tylko MAC urzadzenia które jest w sieci czyli AP, Twoje komputery będą pracowały w podsieci wewnętrznej a to admina nie interesuje.
    Co do triala i innych, to formatując dysk z pod windowsa tylko wydaje Ci się że go czyścisz ( tak jak pewnej byłej posłance SLD). Ja w takich wypadkach formatuję z pod Linuxa i dopiero potem stawiam windowsa
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Po pierwsze:
    Dysk nie był może wcale formatowany. Zapewne chodzi Panu o formatowanie z poziomu instalatora Windows. Ewentualnie dane wyżej wymienione są na innej partycji, w strukturach folderów systemowych, przejmowanych przez nową instancję systemu. Poprawne formatowanie dysku, a właściwie partycji, należy najlepiej wykonać, z poziomu innego systemu, choćby po starcie z płyty Windows98, Linuxa.

Po drugie:
    Dysk się formatuje jak jest nowy, w celach serwisowych lub po zmianie systemu plików na niekompatybilny. Formatowanie jako metoda "serwisowania" Windows to najdurniejsze posunięcie z możliwych. Jeśli ktoś uważa to za właściwe, to lepiej niech zleci robotę fachowcowi a pozyskany czas spędzi na dokształcaniu. Sam się tylko napracuje, albo narobi szkód. Przy reinstalacji Windows, nie ma żadnych przesłanek do takiej czynności. Minusem jest, że tracimy przy tym istotne czasem dane i pliki zapisane gdzieś w zakamarkach drzewa katalogowego systemu. Nowa, całkowicie "czysta" instancja systemu Windows jest możliwa do postawienia po zmianie nazw kilku katalogów i skasowaniu plików startowych. Rzecz łatwa, przyjemna, i na nowy system można maksymalnie bezstratnie, przenieść swoje ustawienia, dane, dane konfiguracyjne aplikacji i inne rzeczy nad których odtwarzaniem z reguły spędza się wiele godzin.

Po trzecie:
    Trial może wykazywać upłynięcie terminu próby przy aktywacji. Ta informacja jest wówczas zapisana w systemie producenta.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-03-2008 o 23:17

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów