Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Lightroom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ale bledy wyswietlania tandetnych LCDkow, nie sluza raczej do oceny jakosci technicznej grafiki (zdjec), prawda? Ja na CRT tez nie widze zadnych obwodek.
    Widzę to zarówno na tandetnym lcd jaki i na przyzwoitym crt. Oczywiście jako że lcd jest ostrzejszy, widać to dokładniej.

Domyślnie Nie wydziwiać

Cytat Zamieszczone przez cammal Zobacz posta
    pochyl ekran w dol = popatrz na ekran z gory (zwiekszy sie kontrast)
    A co to za sposób patrzenia na monitor?

Ja na swoim CRT też nie widzę żadnych ob wódek. Może kolega za długo przy monitorze siedział? {bez złośliwości!} Na tych nowych powiększeniach też nie ma żadnych ob wódek.

Prosty eksperyment: Ładujesz jotpega na gwizdek i oglądasz na jakimolwiek innym monitorze (albo na trzech) . Są ob wódki??

[edit] OK widzisz to na dwóch monitorach.

P.
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 25-03-2008 o 10:38
    Fiat Lux

Domyślnie

uwazam ze jest to niezly sposob "do wyciagania" szczegolow z mocno naswietlonych fragmentow zdjecia

a tak a powaznie, to nie jest to metoda, ale czasem 'na chlopski rozum' lepiej cos wytlumaczyc, a najprostrze metody staja sie najlepsze
    troche dystansu do tego wszystkiego proponuje
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

Więc już ostatni raz.
    Obódka zaznaczona czerwonym kolorem. Jeśli jej nie widzicie bez podnoszenia kontrastu to ja zgłoszę się do psychiatry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !aczkolwiek Zobacz posta
    Jeśli jej nie widzicie bez podnoszenia kontrastu.
    No, ja nie znam żadnego dobrego psychiatry i nie widzę obwódki. Tzn. widzę te pojedyncze jaśniejsze piksele w tym gigantycznym powiększeniu, ale nie na normalnym zdjęciu...

P.
    Fiat Lux

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

proponuje odpoczac z tydzien od robienia zdjec zamiast doszukiwac sie takich rzeczy.... kto oglada foty w takim powiekszeniu? na nomrlanym zdjeciu jest to praktycznie niezauwazalne. Nikt przeciez nie analizuje zdjecia piksel po pikselu przy powiekszeniu x razy.
    frrruuu.!

Domyślnie

ja widzę tę obwódkę, czy to oznacza, że również powinienem się zgłosić do psychiatry? gość prosi grzecznie o pomoc, a Wy sobie robicie jaja
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

spoko. ja mam poczucie humoru. jaja z moich problemów w ogóle mi nie przeszkadzają. rozumiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego, lub nie zwraca uwagi na takie rzeczy, ale ja publikuje zdjecia w takich wymiarach, moze ciut wiekszych, i bardzo mi to przeszkadza. zwykły perfekcjonizm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !aczkolwiek Zobacz posta
    spoko. ja mam poczucie humoru. jaja z moich problemów w ogóle mi nie przeszkadzają. rozumiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego, lub nie zwraca uwagi na takie rzeczy, ale ja publikuje zdjecia w takich wymiarach, moze ciut wiekszych, i bardzo mi to przeszkadza. zwykły perfekcjonizm.
    Pzy perfekcjoniżmie to wypadałoby sie zapoznać z działaniem wyostrzania obrazu cyfrowego oraz skalowania - Lightroom robi to tak, a nie inaczej (wykorzystuje bodajże algorytm Lanczosa, który używa wyostrzania w trakcie skalowania) i raczej sie tego obejść nie da (no chyba że można włączyć inny moduł skalowania, ale w trakcie 30 dniowego testu Lightrooma nie pamiętam abym się z nim spotkał). Tak więc może faktycznie eksport w pełnej rozdzielczości, a następnie skalowanie w PSie/ innej niż Lightroom aplikacji.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Pzy perfekcjoniżmie to wypadałoby sie zapoznać z działaniem wyostrzania obrazu cyfrowego oraz skalowania - Lightroom robi to tak, a nie inaczej (wykorzystuje bodajże algorytm Lanczosa, który używa wyostrzania w trakcie skalowania)
    Miło że nazwałeś ten algorytm po imieniu. Jak wspomniałem jestem samoukiem i algorytmy te znam tylko i wyłącznie z efektów, co moje ego perfekcjonisty, przy zastosowaniu odpowiedniego, karmi do syta. Jako że widzę różnicę między poszczególnymi sposobami zmieniania wielkości bitmapy w Photoshopie, chciałbym móc uzyskać podobne rezultaty w Lightroomie. Zdało mi się oczywistym, że opcja zmiany logarytmu Lanczosa na inny jest zawarta w tym programie, ale jak widać oczywistym jest to tylko dla mnie.

Mimo wszystko, jeśli ktoś zna miejsce ukrycia takiej opcji w menu programu, będę wdzięczny za informację.
    Ostatnio edytowane przez !aczkolwiek ; 25-03-2008 o 01:23

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów