Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Lightroom

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question Lightroom

Dawno dawno temu za górami za lasami był sobie ............ no właśnie nie ta bajka zakupiłem sprzęt, poczytałem troszkę o RAWach i wybrałem do obróbki Lightrom'a v 1.3.1 . No i wszystko super program mi się podoba dobrze działa na Viscie i było ok do dziś. Nie wiem jakim sposobem ale przypadkowo wrzuciłem do niego zamiast RAWa plik JPG i ku mojemu zaskoczeniu mogłem z nim robic to samo co z rawem . I teraz nęka mnie pytanie dlaczego tak się dzieje i po co w takim razie strzelać rawy skoro w jpg też mogę robić to samo??!!. Mam mętlik w głowie ktoś może mi to naświetlić ?
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

bo w RAWie masz zapisane duuużo więcej informacji, a co za tym idzie przy obróbce możesz uzyskać więcej i lepiej
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

No tak ale na pierwszy rzut oka tego nie widziałem :/
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

Bo tego na pierwszy rzut oka na ogół nie widać RAW to surowe informacje zapisane przez matrycę aparatu, i to jak je wykorzystarz zależy od Ciebie i też po trochu programu w którym je "wywołasz". A jpg to dzieło procesora aparatu... Możliwości obróbki te same, ale materiał do obróbki tylko pozornie ten sam.
    ND7200 | N18-140mm VR | N35mm 1.8 | N50mm 1.8 | N70-300mm | Tamron 90 | Samyang 14mm | SB600 | Manfrotto 055XPROB | Manfrotto OffRoad | YN968N i inne pierdoły...
    http://www.Marcin.Leciak.art

Domyślnie

proponuje test mozliwosci plikow RAW;

zrob identyczne zdjecie w raw i jpg
    najlepiej w nocy na automatycznym balansie bieli, wtedy foty sa mocno przeżółkłe
    i spróbuj zmienić właśnie balans bieli.

zobaczysz wtedy, ile kolorów można wyciągnąć z raw !

daj znać, jak ci poszlo

swoja droga LIGHTROOM swietny program, moim zdaniem bezkonkurencyny, szczególnie w połączeniu z PS

pozdrawiam
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie przeostrzanie lightrooma przy eksporcie do niewielkich obrazków

watek pewnie i tak pojdzie w niebyt wiec zapytam zupełnie poza tematem. jeśli moj problem to nie efekt mojej nieuwagi i samouctwa, to zawsze można wydzielić z tego nowy.

Mimo ustawienia sharpening amount na 0 (wlasciwie ustawiłem wszystkie suwaki z pola sharpening na najniższe wartości, tak dla pewności), przy zmniejszaniu bitmapy w procesie eksportu ulega ona potwornemu przeostrzeniu. W photoshopie są "rodzaje zmniejszania", i wybranie właściwego załatwia sprawę, ale tutaj nie mogę znaleźć odpowiedniego ustawienia. Czy jestem skazany na eksport w pełnej rozdzielczości i zmniejszanie w photoshopie?
    Poniżej przykład takiego zachowania. W oryginale spodnie tej pani nie mają białej ramki.

Bedę wdzięczny za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów