Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Fotografia studyjna - szkło

Witam,
    Jako że po wielu miesiącach oczekiwań wkońcu udało mi się namówić mój zestaw studyjno-oświetleniowy do współpracy z body to rozpoczynam prace.

A praca nie jest łatwa, mam do sfotografowania kolekcje około 150 małych buteleczek (część przezroczysta, część nie, cześć buteleczek ma różne zabarwienie), na początek mają to być zdjęcia katalogowe, czyli tło, buteleczka ładnie oświetlona i odbicie od plexi na dole.

I tu sie pojawił problem z ustawieniem oświetlenia, posiadam "lampę" studyjną JH-6800 i troche stuff'u (statyw, parasolka itp.), zrobiłem "stół" na którym trzymałem oświetlany przedmiot, z tyłu białe tło, po bokach białe tło(patrz.rysunek). Jak widac na schemacie walilem swiatlem odbitym od parasolki, swiatlem przechodzacym przez parasolke oraz swiatlem bezposrednio z lampy (jedyna zaslona to tło).

a efekt jest dosyc mizerny:

Chciałbym osiągnąc coś takiego mniej więcej:
    http://www.lion.com.pl/html/5_867.html

I teraz sie zastanawiam, czy dopalić drugą taką lampą z parasolką od przodu, czy ustawiać po bokach, zwątpiłem w to ze da się to sfotografować za pomocą "single light", w każdym razie jeżeli ktoś ma jakieś pomysły jakby można to było ustawić będe bardzo wdzięczny.

Tło jest to kartka...A1 lub A0 (teoretycznie biała), bardzo mała odległość butelki od źródła światła...około 30-40 cm(może oddalić)?
    Ostatnio edytowane przez beribazoo ; 22-03-2008 o 18:06
    Szaman KAF...jeszcze
    ...:::P.E.N.T.A.X:::...
    www.jakubkirylo.neostrada.pl

Domyślnie

Polecam zglosic sie do bonza ! Naprawde jest the best! Robi zdjecia tak, ze wygladaja jakby byly zrobione BOG wie czym :P a robi zazwyczaj wszystko sam i opisuje to na swoim forum! Zobacz tam a napewno Ci to pomoze! To jest stronka: http://www.o7.tox.pl/ a to jego forum : http://www.forfoto.pl/

P.s Bonzo wybacz, ze podaje stronke z Twoim adresem tutaj ale tam najwiecej kolega znajdzie... no i oczywiscie na Twojej stronie sa przyklady zdjec aby mial mozliwosc obejrzenia.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze troche pomoglem
    REMONT

Domyślnie

majkel, dzieki za info, nie omieszkam sprobowac sie czegos dowiedziec

Moze sam bonzo sie tutaj wypowie?

Podstawy mozna powiedziec ze mam, Michael Freeman przerobiony dokladnie plus pare tutoriali z neta...ale praktyka wyglada nieco inaczej niz to co pisza w ksiazkach...
    Szaman KAF...jeszcze

Domyślnie

hmmm. specjalista nie jestem, jednak mam pomysl:

wykorzystaj SOFTBOX ?!
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

Jakbym mial to bym wykorzystał, mozna zrobic tylko pytanie jaki?

Druga kwestia...ok mam softbox...co dalej?

Chodzilo mi bardziej o ustawienie niz zastosowanie sprzetu ale dzieki za odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez beribazoo ; 22-03-2008 o 23:36
    Szaman KAF...jeszcze

Domyślnie

hmmm...

ustawiasz swoja butelke wewnatrz, oswietlasz rownomiernie.... ha, tu jest problem
    proboj, proboj a napewno sie uda
    pozdrawiam !
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

A to widzisz...w ten sposób nie pomyślałem żeby wykorzystać softbox.
    Szaman KAF...jeszcze

Domyślnie

Kuba
    a próbowałeś zrobić coś na wzór małego namiotu bezcieniowego z podłogą w plexi ??
    i od strony aparatu dodatkowo mógłbyś błyskać światłem odbitym od parasolki...

jak będę miał chwilę, to musimy się jakoś umówić u ciebie i popróbować...
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Domyślnie

Niestety namiot bezcieniowy nie sprawdza sie przy szkle
    Szaman KAF...jeszcze

Domyślnie

Ja to bym zawołał bonza Pewnie zrobi coś z niczego a efekty beda swietne! Miejmy nadzieje, ze zauwazy post! Wypowie się i bedzie ja zapas dla nowych uzytkownikow! Pozdrawiam
    REMONT

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów