Szukaj
A co to za sposób patrzenia na monitor?
Ja na swoim CRT też nie widzę żadnych ob wódek. Może kolega za długo przy monitorze siedział? {bez złośliwości!} Na tych nowych powiększeniach też nie ma żadnych ob wódek.
Prosty eksperyment: Ładujesz jotpega na gwizdek i oglądasz na jakimolwiek innym monitorze (albo na trzech) . Są ob wódki??
[edit] OK widzisz to na dwóch monitorach.
P.
Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 25-03-2008 o 10:38
Fiat Lux
uwazam ze jest to niezly sposob "do wyciagania" szczegolow z mocno naswietlonych fragmentow zdjecia
a tak a powaznie, to nie jest to metoda, ale czasem 'na chlopski rozum' lepiej cos wytlumaczyc, a najprostrze metody staja sie najlepsze
troche dystansu do tego wszystkiego proponuje![]()
D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR
Więc już ostatni raz.
Obódka zaznaczona czerwonym kolorem. Jeśli jej nie widzicie bez podnoszenia kontrastu to ja zgłoszę się do psychiatry.
proponuje odpoczac z tydzien od robienia zdjec zamiast doszukiwac sie takich rzeczy.... kto oglada foty w takim powiekszeniu? na nomrlanym zdjeciu jest to praktycznie niezauwazalne. Nikt przeciez nie analizuje zdjecia piksel po pikselu przy powiekszeniu x razy.
frrruuu.!
ja widzę tę obwódkę, czy to oznacza, że również powinienem się zgłosić do psychiatry? gość prosi grzecznie o pomoc, a Wy sobie robicie jaja
pozdrawiam
Artur
spoko. ja mam poczucie humoru. jaja z moich problemów w ogóle mi nie przeszkadzają. rozumiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego, lub nie zwraca uwagi na takie rzeczy, ale ja publikuje zdjecia w takich wymiarach, moze ciut wiekszych, i bardzo mi to przeszkadza. zwykły perfekcjonizm.
Pzy perfekcjoniżmie to wypadałoby sie zapoznać z działaniem wyostrzania obrazu cyfrowego oraz skalowania - Lightroom robi to tak, a nie inaczej (wykorzystuje bodajże algorytm Lanczosa, który używa wyostrzania w trakcie skalowania) i raczej sie tego obejść nie da (no chyba że można włączyć inny moduł skalowania, ale w trakcie 30 dniowego testu Lightrooma nie pamiętam abym się z nim spotkał). Tak więc może faktycznie eksport w pełnej rozdzielczości, a następnie skalowanie w PSie/ innej niż Lightroom aplikacji.
szkoda, że to już nie to samo forum...
Miło że nazwałeś ten algorytm po imieniu. Jak wspomniałem jestem samoukiem i algorytmy te znam tylko i wyłącznie z efektów, co moje ego perfekcjonisty, przy zastosowaniu odpowiedniego, karmi do syta. Jako że widzę różnicę między poszczególnymi sposobami zmieniania wielkości bitmapy w Photoshopie, chciałbym móc uzyskać podobne rezultaty w Lightroomie. Zdało mi się oczywistym, że opcja zmiany logarytmu Lanczosa na inny jest zawarta w tym programie, ale jak widać oczywistym jest to tylko dla mnie.
Mimo wszystko, jeśli ktoś zna miejsce ukrycia takiej opcji w menu programu, będę wdzięczny za informację.
Ostatnio edytowane przez !aczkolwiek ; 25-03-2008 o 01:23
Skontaktuj się z nami