Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: D3 vs D300

Domyślnie

stig, nie rozumiem Twojej uszczypliwości ;/ Albo nie czytałeś jakie zadałam pytanie, albo go nie rozumiesz;

nie pytam, które body jest lepsze, tylko które powinnam zakupić biorąć pod uwagę MOJĄ i tylko moją sytuację. Tak się składa, że już kilkakrotnie się zdarzyło, że nie wystarczyło mi moich 10Mpix w D80 (i zabrakło jakości), dlatego to chyba jasna sprawa, że przejmuję sie tym aspektem; a odpowiedzi forumowiczów bezpośrednio odnoszą sie do mojego pytania...

natomiast co do sprzętu klasy 6x7 - fotografując od niespełna 1.5 roku nie marzy mi się nawet na razie taki komfort... Wszystko w swoim czasie.

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qstra Zobacz posta
    stig, nie rozumiem Twojej uszczypliwości ;/ Albo nie czytałeś jakie zadałam pytanie, albo nie go nie rozumiesz;
    Ale przeciez ja nie pije do Ciebie -- a bardziej hipotetycznie -- w checi uswiadamienia tym, ktorzy chcieliby narzekac na to, ze 12 MP to malo do studia, ze ludzie z wiekszymi potrzebami, po prostu nie babraja sie w malym obrazku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    "D3, to rewelacyjny aparat..." i bez zadnego "ale". To wrecz idealna hybryda sprzetu reporterskiego i studyjnego. Jak dla mnie -- jest wysmienity, bo uprawiam w sumie jeden i drugi rodzaj fotografii. W reportazu daje wysmienita jakosc na wysokich ISO, wystarczajaca szybkostrzelnosc, wytrzymalosc itd, a w studio -- piekny obrazek. Jesli mowimy o studio jakim zajmuje sie 99% uzytkownikow tego forum, to te 12 MP jest wystarczajace. Pewnie, ze niektorym potrzeba sprzetu minimum klasy 6x7 -- ale tacy ludzie nie maja rozterek pt. "D300 czy D3", "a moze zaczekac na D3x?"...
    No więc oczywiście nie uważam, żeby to było za mało - mz. 12MP wystarcza spokojnie do powiększeń B1 o całkiem niezłej jakości. Uważam jedynie, że różnicy w rozdzielczości, ilości rejestrowanego detalu pomiędzy 12MP matrycą DX a 12MP matrycą FX po prostu praktycznie nie ma, a opinię tą opieram na bezpośrednim porównaniu korpusu D2X oraz D3.

Nie neguję wyjątkowo wysokiej jakości uzyskiwanej z D3 - zdjęcia mają olbrzymią DR, świetną ciągłość tonalną i doskonale znoszą nawet ekstremalnie forsowną edycję, bądź skalowanie - można się nad nimi wprost znęcać. Natomiast jeśli oczekuje się samego przyrostu rozdzielczości - to cudów nie należy mz. oczekiwać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qstra Zobacz posta
    ...fotografując od niespełna 1.5 roku nie marzy mi się nawet na razie taki komfort... Wszystko w swoim czasie.

pozdrawiam
    Miałem o to zapytać. Hmmm... kolezanko skoro fotografujesz dopiero 18 miesięcy to tym bardziej szacunek. Większość zawodowo parających się tym fachem od kilku/nastu/dziesięciu lat ustępuje Ci pola. Biorę się do pracy
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 27-02-2008 o 17:05
    ...dwie stopki rozmiar 43...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    w checi uswiadamienia tym, ktorzy chcieliby narzekac na to, ze 12 MP to malo do studia, ze ludzie z wiekszymi potrzebami, po prostu nie babraja sie w malym obrazku.
    I. gratuluje fot....echhh....Galicja,same talenty
    II.zajrzyj na stronke http://kenrockwell.com/tech/00-new-today.htm porownuje
    d3 z d300.Dla niego to te same matryce z tym,ze jedna mniejsza.Uwaga,lekkozwariowany.
    Nie wszyscy go toleruja,jak zwykle..
    III.chyba wiem o co Ci chodzi.Zrobisz ten krok naprzod,jak mi sie wydaje,ale dzieki
    MF.Nie musi to byc odrazu 6x7. Slynną swobode obrazowania poczujesz
    juz na 6x4,5 ,ktorą to puche mozna juz dostac za grosze
    SUB-EDIT: sam cos takiego zalatwialem...
    Pozdrawiam. Widze ze tez siedzisz na photonecie
    st.
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 09-03-2008 o 00:38 Powód: ortopanchro
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    I. gratuluje fot....echhh....Galicja,same talenty
    II.zajrzyj na stronke http://kenrockwell.com/tech/00-new-today.htm porownuje
    d3 z d300.Dla niego to te same matryce z tym,ze jedna mniejsza.Uwaga,lekkozwariowany.
    Nie wszyscy go toleruja,jak zwykle..
    III.chyba wiem o co Ci chodzi.Zrobisz ten krok naprzod,jak mi sie wydaje,ale dzieki
    MF.Nie musi to byc odrazu 6x7. Slynną swobode obrazowania poczujesz
    juz na 6x4,5 ,ktorą to puche mozna juz dostac za grosze
    Chyba pomyliles osoby cytowane...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Witam,no co Ty pisze do Joanny,powoluje sie na Twoj autorytet,za dlugi cytat wprawdzie,zaraz skroce
    pozdr
    st.
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 07-03-2008 o 19:54
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

bierz d3 qstra sie nie zastanawiaj
    5 more minutes Turkish!

Domyślnie

Na wstępie witam na forum panią o galerii, która trafiła do moich ulubionych już jakiś czas temu. Moje gratulacje z dotychczasowych osiągnięć.

A teraz do rzeczy. Też męczę D80 i chyba wiem, jakie ograniczenia ma ta puszka. Niestety jeśli nie zamierzasz używać wyższych ISO, to nie podejrzewam by D300 dało Ci dużo więcej. Ja mam podobny dylemat, z tym że, jeszcze do tego dochodzi reporterka przy słabym sztucznym lub mieszanym świetle, gdzie D80 naprawdę kuleje. Ale mimo to wciąż czekam na kolejne korpusy. D3 jest dla mnie trochę za wielki (do tego ma kilka wad, które mi nie pasują) i cena póki co zbyt wygórowana. D300 z kolei nie spodobał mi się jako ogniwo pośrednie. Już jakoś bardziej zdjęcia z D2X mi podchodzą ze względu na piękną tonalność skóry. Osobiście zamiast nowego korpusu kupiłem 85/1.4 i czekam na coś a la 5D, czyli mam nadzieję już d90 jako aparat docelowy lub ogniwo pośrednie przed przejściem na następce D3. Polecam podobne rozwiązanie i inwestycję w 85/1.4 który jest genialny zarówno na formacie DX jak i FX. Ewentualnie dodatkowo kupno D300 lub używanego D2X'a w celu poprawy rodzielczości (D80, który mimo, że ma 10MPix to czasem zachowuje się dość kiepsko). Proponuję obejrzeć tego drugiego (D2X), zdjęcia jakie można nim uzyskać itp. Wcale nie jestem przekonany, że D300 jest lepszy, jeśli tylko nie potrzebujesz wysokich ISO (z tego tylko powodu nie mam D2Xa jeszcze w swoich łapkach zamiast D300).

Osobiście odradzam kupno D3, jeśli pieniądze wchodzą w grę. Widzę co potrafisz wyciągnąć z D80, zatem polcałbym próbę ściągnięcia paczki fotek z D300 i D2X i poddania ich własnej obróbce oraz stwierdzenia czy ich rozdzielczość jest wystarczająca. Myślę, że będzie. A pieniądze wydać na studio. Zacisnąć trochę zęby, ale za rok cena D3 już będzie o wiele (pewnie z 5 tys.) rozsądniejsza.

Daj znać co wybrałaś!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    D300 z kolei nie spodobał mi się jako ogniwo pośrednie. Już jakoś bardziej zdjęcia z D2X mi podchodzą ze względu na piękną tonalność skóry .........
    ........ czekam na coś a la 5D, czyli mam nadzieję już d90 jako aparat docelowy lub ogniwo pośrednie..........
    Faktyczne, porównanie D300 i D2X może mieć sens, ale D90 raczej nie będzie konkurentem dla 5D.
    Pozdrawiam
    D800, D610, 14-24, 24-70, 50, 60, 85, 70-200

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów